не даваат, другарка ми пред некој месец се породи со второ и прашала и кажале дека за второ нема парична помош, туку само за прво и за трето... глупости ова второто не е дете???
Старосватицава моја се породи на почеток на август, со второ дете, маж и бил во општина центар и поднел барање за еднократна парична помош и им дале 5000 денари, така да најверојатно даваат и за второ дете, а од социјално незнам дали даваат за второ....
Ивановичка благодарам за инфото ќе прашаме секако за потошни информации,во нашава државичка се е можно не дека е некоја којзнае каква помош но ако има зошто да не се искористи
и јас пребарував на нет за второ дете е укинат законот мислам на оние 9 месеци што даваа парична помош а за еднократна изгледа во секоја општина различно е
Убавка фала за поканата за кафето, ама бебево решило да биде новогодишно,не му се излегува во 2012, па се надевам дека 2013 нема да има промени во однос на петте илјадарчиња Штом излезе, ќе бидеме во контакт Среќна Нова Година, убав провод и се најубаво, па се гледаме наскоро
Како се остварува правото за додаток за трето дете? Знам дека треба да се направат задолжителни лекарски (гинеколошки) прегледи, кои се тие и дали секогаш се остварува правото или зависи од тоа дали имаш врски?
јас сакав да прашам до кога може да се поднесе ова за во социјално , ние земавме од општина Гази Баба 5000ден , ама од социјално не сме земале има ли некој закон како за во општина првите 30 дена или може и сега да поднесеме..
врски не ти требаат ,другарка ми си зема еве редовно за трето дете ,земаше и за второ само го фати тогаш законот инаку немаше врски а од матичниот гинеколог зема само потврда дека одела редовно на контрола,потоа од првите две дечиња картончињата со сите примени вкцини, изводи ,копии од лк,од неа и сопругот и уште некои ситници ,пишува во формуларот се е потребно и не би требало да има пречки
не сум упатена добро. колку што разбрав од постовите тука може да се земе паричен надоместок и од општината и од социјалното или само од едно место ? Ај кој е упатен нека објасни подетално ?
Од социјално секако даваат еднократна парична помош, а општините зависи во која општина живееш, некои општини даваат, некои не, треба да се праша во општина.
Дали некој знае за Општина Кисела Вода дали годинава даваат еднократна парична помош за првороденче ? Во 2012 прочитав дека не давале ништо, скржави сменето ли е нешто за оваа година или се е по старо ?
Ме интересира дали таа еднократна помош ја дава општината во која живееш без разлика каде се пораѓаш,или општината каде што ќе биде заведено детето.Нели сега е ако во Чаир ќе биде под Чаир,ако е ГАК под Центар.Како е за таа еднократна помош?
Мајка ми имаше работа до општина и и реков да праша на шалтер, појма немале, така да тешкооо изгледа само од социјално ќе си земеме
Не е фер вака, сите општини зимаат па редно е и нас да не израдуваат. Да се надеваме дека ќе направат некоја измена годинава
форко без разлика каде ќе се породиш во тој пункт на социјално каде што ќе се пораѓаш сопругот ќе ги заврши формалностите за извод, а детето ќе се води на адреса таму каде што вие ќе го пријавите односно таму каде што сте по лична карта, за да се намалат гужвите ги распределија во чаир или во мтв. еднократна помош земаш и од социјално и од општина доколку таа општина под која се водиш одвоила во буџетот пари за новороденче, знам сигурно за карпош, центар и аеродром дека даваат за другите општини треба таму да се праша. сега е негде околу 5000 ден. +-, така да не му се сеќирај за бебушко каде мама и тато таму и тоа. поздрав