Во некои бараки на рузвелтова кај средношколскиот дом. Копија од лк мислам, извод од бебето и потврда од гинеколог дека е прво дете. Ѕирни на првата страна на темава има лунк на мтсп.
Zdravo mamicki, denes bev do opstina Centar da podnesam baranje za nadomest za prvorodeno dete. Mi kazaa deka ne sum za tamu(bidejki ne bil nadomest poradi nevrabotenost i bolest) i me prepratija kaj tutunski kombinat. Dali moze nekoj da mi objasni potocno za zitel od Centar sto,kako,kade treba da se podnese toa baranje?
Тоа кај тутунски е Министерство за труд и социјални работи, и ние таму поднесовме. Но, не примаат барања секој ден. Во четврток сигурно примаат, знам по нас, но еве чекаме веќе 2,5 месеци и никакво известување сеуште не е стигнато. Ти секако поднеси го барањето. 5 000 ден.
Mene duri denes mi prefrlija od socijalno posle 3 meseci a sum vo ttk...a resenieto mi stigna doma pred 1 mesec i go odnesov vo ttk
Doma stigna resenie go odnesov vo banka popolnav nekoj dokument i posle meseci gi dobiv od socijalno. A jas sum od Oh i od opstina kj nas parite posle 2 nedeli pratija od koga se porodiv uste vo bolnica ni zemaja podatoci
И кај мене стигнаа брзо парите од општина, но од министерство уште го чекам тој фамозен документ, 2,5 месеци, уште малку 3 ќе станат.
Ако си во можност прашај во социјално појди со лична карта...пошо све е неписмено..среќа Охрид е мал град
и јасс сеа дознав за центарот за социјална работа. поднесувате во подрачна единица за општината во која мајката се води по лична карта, се поднесува извод од матично и потврда за прво дете. годинава е 5018дена ри
Дали има некоја врска ако парите не се исплатени а се преместите кај друг матичен гинеколог ? дали воопшто после тоа ќе исплатат или не ?
л.карта од мајката и таткото, мајчина книшка копија, извод од бебето и ќе ти дадат обрасци да пополниш во социјално...