Министерство за труд и социјална исплаќа на сите за првородоено дете. Општините - не сите си имаат друга мерка и исплаќаат за секое дете. Станува збор за две различни мерки.
Значи ми треба државјанство мое, а на сопругот? И ова за постојан престој 12 месеци се докажува со.лична карта или е некиј посебен документ?
Јас тоа го сфатив дека се докажува преку личната карта, а не дека треба државјанство како посебен документ.
Јас памтам лани кога поднесував, сега е малце сменет образецов, гледам стои Северна, и има ред за второ дете. Во ланскиот образец немаше. Државјанство не поднесов. Само ЛК.
Сега листав назад на темата што сум поднела за прво дете, да, нема државјанство. Ќе пробсм така, и за во општина, ќе видиме што ќе кажат.
Од министерство за колку време пуштаат пари?од почеток на март имам решение за исплата,уште не се пуштени пари...5.017 денари е за првородено
Би требало веќе да имаш исплата. Да провериш со банката да не имампроблем со пријавата. Зошто ако март си однела, до 25 веќе треба да е направена пријава, значи април, мај, јуни штом немаш исплата нешто не е во ред.
Не сум сигурна дали во општина или во центар за труд и социјала се носат документи. Колку што се сеќавам од првото со извод од детето се одеше венчален лист копија од лична карта и копија од трансакциска сметка. Јас може повеќе од месец - месец ипол чекав за исплата. Ама мене парите во пошта ми стигнаа и од пошта ме побараа а зошто не знам,не ни ми текна да прашам