Вајда за тука ми е прашањето. Доколку некоја има искуство за надоместок за второ дете, нека пише кои документи требаат? На фб читав ама сите различно пишуваат.
Ова барање ти е потребно, и на него пишува кои други документи се потребни ( лични карти, потврда од гинеколог, копија од извод од детето и можеби оргиналот на увид ако го бараат..) http://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx од тука јас имам најдено што како кажува, и така и го симнав барањето..
Ако поднесуваш сега брзо баш кажи како ќе поминеш.. ние уште го чекаме изводот, ни рекоа за 14 дена да поминеме да видиме дали е готов и тогаш којзнае дали ќе биде или уште ќе чекаме..
Јас отидов во банка со решение и таа на шалтер незнаеше што да прави. Е јас сега што да правам, кога таа не си ја знае работата?
Jas koga go nosev vo stopanska banka bev kaj tie so se za krediti I sl raboti a ne na salter...tie pravat povrzuvanje I posle mesec I pol mi.gi isplatija parite
r: 72122"]Во општина Гази баба[/QUOTE] Треба решениото да го земеш од општината и во банка да го однесеш...јави се прашај дали ти е готово
Незнам што да кажам толку се информирани...можело да те прати кај некој колега што знае или да се информира повеќе.
Барањето треба да биде на име на мајката така? И дали за поднесување може таткото да оди да поднесе или мора мајката лично?Имаш спомнато барање со изјави, јас имам едно барање симнато од страната (Прилог бр. 3 БЕППН/2) . каде може да се најдат тие изјави, само таму на лице место? Фала ти однапред
Од измените на законот за детска заштита, точно не можам да ти кажам кога беа ама има една година, секое право во областа на детската заштита како детски додаток, посебен додаток, еднократна за новороденче, додаток за трето, образовен додаток и нешто ако изумив мора да се поднесени на име на мајката, освен ако мајката е почината, се откажала од родителско право, нема лична карта од земјава, ако детето е кај згрижувачи или посвоители може било кој, во други случаи само на име на мајката и исплата на нејзина трансакциска. Мислам имам кажано околу 4-5 пати, ќе треба да ме плаќате Може таткото да ја ги однесе документите, рокот е 3 месеци од раѓање на детето. Со ЕППН 3 не одат изјави, општи се тие за се, а не знам зошто не ги ставиле со сите барања. Ги нема со тој прилог знам, ако сакаш на маил да ти ги пратам јас освен.
Дали знае некој дали е ова документот што се пополнува за парична помош за прво,второ или трето дете ?
Ова ми изгледа дека е за прво само (доле таму пишува само првородено/првопосвоено). Ние за второ дете пополнивме БЕППН/2 образец и плус уште нешто таму му дале да пополни (со веќе истите работи што ги имаме пополнето али ај )
Треба богами процент да бараш Фала ти инаку заборавив да пишам, поднесе сопругот па сега чекаме да помине некое време па да почнеме да ги ‘замараме’ да видиме дали е готово решението, зошто ништо не му кажале отприлика кога би било..
А мора ли само таткото или мајката? Нели може и бабата да однесе документи? Не, шала на страна стварно прашувам да пуштам некој друг пошо мм работи фул раб време