Може де, чим таткото може значи мислев се подразбира дека се знае и за други. Не е таткото некој побитен фактор од бабата пример
Така слушнав од луѓе, дека или мајката или таткото само можело и баш се зачудив и уште нешто.. исто ми рекоа дека само вторник и петок се поднесува.. вистина или лага?
Најверојатно лага, баш сега ги видов ливчињата во Општина мм има поднесено во среда, а во социјално во четврток btw, некој што има поднесено во скоро време после колку време ви беше готово тоа решението, ливче што ли да е што треба да се однесе во банка ( за од социјално не од општина)? За во општина К. Вода на мм му кажале да очекува исплата после медец, два. Како мислиш големите пари треба да ги префрлат..
Кај нас е секој ден. Ама во друг град може така е, може со странки само тие 2 дена работат заради ситуацијава. А ова над мене вака: За во банка. Кога сте го поднесле барањето со документите, ако доставивте копија од трансакциска тогаш толку. Ако не, треба потврда со социјален број да ви испратат заедно со решението или ако не испратат да одите да побарате и во банката да го однесите. Ќе прашате со кои банки соработува центарот за во случај да не сте во банка кај што не соработуваат.
А од социјално на сите следува? Која сума? Што документи треба за таму? До кога е рокот? И кај се наоша социјалното?
Да на сите следува. Рокот е 90дена од раѓање на бебето. За документи треба (ако поднесува мајката) само л.карта, извод од бебето (копија и мислам дека оригинал на увид) потврда од гинеколог и трансакциска сметка. А сумата за прво дете пред 3 години беше околу 5илјади, а сега не знам дали е иста сума. Знам за второ дека е 20 илјади социјално се наоѓа кај тутунски, карши школото 11октомври, една жолта барака нема да ја утнеш. Ова за во Скопје ако прашуваш Еве го барањето за прво дете и тука пишува што документи треба http://mtsp.gov.mk/WBStorage/Files/obraztret.pdf
Маж ми во социјално беше да поднесе документи за еднократна парична помош, но ни треба потврда за живеалиште бидејќи мојата лична карта нема 1 година. Дали некој може да ми каже каде се поднесува барање за потврда за живеалиште?
Каква е оваа јебена потврда за жителство да ми је знати? Гомнарска држава, второ ми е , јас со првото овие шит работи не ги доживеав.
Јас сум од Карпош и не дава. Само на социјално загрозени и ако има невработени. Со потврди. Отвори на општина Карпош.
Наводно ако имаш нова лична карта не постара од 1г бараат потврда за жителство. Боже јас у странство живеам и дојдов тука за да ги земам тие ‘многу’ пари што ги даваат..
Божеее.. Ти си живеела 5-10год на таа адреса и сега нова си извадила и пак ти бараат потврда.. незз дали има друг начин како да докажеш, кога вадиш нова лична нели старата ти ја зимаат или не е веќе така Беше да поднесеш и ти побараа и потврда? Којзнае дали ги наплаќаат тие потврдите, да не е поентата да си се пуни само буџетчето :/
Сигурно. На таа адреса сум од 6 години (значи 26 години) , а мм ја зема истата пред скоро 6 години кога се земавме. Абе хаос. Сигурно е за пари. @zemzela91 мора лично?
Ne mora, maz mi denes bese so mojata licna karta I baranje tamu ti davaat si go popolnuvas si plakjas 50 den so karticka I ni rekoa vo sreda cetvrtok kje bide gotovo.