Јас сум на оптштина центар. И немам мајчина книшка. И не знам за какви печати зборувате А документи што требаат?
Sigurno e razlicno po site gradovi jas sum od pp i toa se pecati od pregledite jas imam dva a trebalo nekoi mi velat 4 drugii 5 i jas vrska nemam so e kako e
Јас во социјално кога поднесов не ми побараа мајчина книшка, само исписница или картончето не се сеќавам добро од Чаир, извод и матичниот гинеколог ти дава ливче дека ти е прво дете, а во општина ми бараа лични карти и извод од малиот
Јас незнам за печати во книшката, бременоста ја водев на приватно во болница Плодност, и не знам дали треба мајчина книшка бидејки мм ги средуваше тогаш документите. Овие средства ги дава државата а не општините (одделни општини даваат плус за новороденче средства), така да ги следуваат сите мајки за прво бебе, документите се поднесуваат во социјалното, стигнува прво решение за одобрување па за 15-30 дена и парите на пошта (нели прво дома картонче ке ви донеси поштарот )
од општина карпош кој е породен сега пред нова година нека си побрза со документи затоа што од нова година натака ке даваат само на социјалните случаеви, не на сите првородени деца
Da prasam kade ke treba nie da podnesime baranje za ovaa pomos .Jas cela bremenost si ja vodam vo prilep ama za porajgaj ke odam bitola?????
Јас требаше да добијам 5000 денари од општина но тие беа добри и ни пуштија 12.880 денари незнам дали беше некоја грешка ние си ги извадивме парите.
Дали може некој да ми каже каде се поднесуваат документите за првородено ? Мене ми кажаа дека треба во центар за социјална работа, може ли некој да ми објасни каде се наоѓа тој центар, дали е во склоп со бараките на општина центар? Благодарам
Девојки има ли некоја од вас поднесувано за ова во Куманово? Јас ако добро ве разбрав еднократна парична помош можеш да ја земеш и од државата и од општината, т.е. едни документи во социјално се носат а другите во општина, така?
дали некој земал парична помош за второ дете ? зосто разбрав дека во некои опстини даваат дали некој имаа информации за ова
леле бе, се изначитав, само една прилепчанка начекав хахахаха сакав да прашам дали некоја по некоја случајност знае колкку даваат во прилеп од општина и од социјално? еве костадинка ако види, таа ми е од градов, нека ми кажи
Ми стгна потврда дека ме следува 5000 од социјано за прво дете. Сега кога ги поднесував документите трансакционата сметка ја пишував во барањето. Сега со известувањето од социјано ми стигна и потврда за во банка која треба да ми послужи да ги земам парите, ама не е нагласено која банка. Сега дали некој е запознаен со ова, дали треба да одам во мојата банка, бидејќи на трансакциона немам ништо? Благодарам
Melinara, за социјално не знам што и како е, знам само дека од таму следува парична помош само за прво дете. (Врати се на претходната страна на темава, пишуваат дека прво стигнувало некаква потврда, па по 15-30 дена и парите од социјално. Веројатно е тоа тоа - Спојлер Овие средства ги дава државата а не општините (одделни општини даваат плус за новороденче средства), така да ги следуваат сите мајки за прво бебе, документите се поднесуваат во социјалното, стигнува прво решение за одобрување па за 15-30 дена и парите на пошта (нели прво дома картонче ке ви донеси поштарот ) Доколку си според л.к. жител на Општина Центар, ти следува парична помош и од таму. Небитно кое дете е по ред (прво/второ/трето) за сите бебиња родени 2014 година, Општината дава помош од 7.000,00 денари. Потребно е да се оди бо барака број 6, да се пополи барање и да се достави:коа Извод од матична книга на родените од бебето, копија од л.к. на еден од родителите ( да биде според л.к. жител/ка на О. Центар) и копија од трансакциска с-ка од подносителот. ^ Во врска со постот од погоре, на кои наместо 5.000,00 им исплатиле 12.880,00 (да нема забуни, за бебињата родени 2013-та помошта изнесуваше 5.000,00 ден.) - ќе си направите фрку со УЈП. Потврдата за исплатени средства која ќе Ви ја издаде Општината, која Ви е потребна на пополнување на Годишна даночна пријава ќе Ви биде на износ од пет илјади денари. Секој прилив на трансакциска подлежи на 10% данок, така што не си барајте со сила казна од УЈП од 500 до 3.000,00 евра. Одете во Општина и направете си корекција.
Јас денес се јавив во општина Карпош и госпоѓата баш убаво ми објасни дека еднократна (неповратна) парична помош за новороденче даваат само на социјалите случаи или каде што барем едниот родител е невработен. Помошта изнесува 10 000 денари и се поднесува барање со копија од лична карта на двајцата родители и потврда од агенцијата за вработување. Баш се израдував дека тие пари добро ќе ни дојдат, ама вака ништо . Добро, не се жалам, некому можеби му се многу попотребни