Ако л.к ти е 1г треба во мвр да идеш таму ја издаваат таа потврда за живеалиште Мене подолго вррме ми е лк не ја вадев ја Колку да искомплицираат...
Каде ти бараат плус живеалиште? Во мин за труд и социјална, општина?! Вчера поднесов документи, не ми побараа ништо вакво
Јас им однесов и трансакцидка и стигнало некое картонче да го подигнеме ии јас или маж ми арно ама како што ги дал господ поштариве пишале дека почнува да важи од 23.11 а мене ми го носат на 11.12 картончето циркузи. Дали треба решение да стигне некое или директно ги префрлаат парите на трансакциска? Кај мене уште не е стигнато а телефоните им се исклучени
Септември поднесов ни картонче ми стигнало ни решение ,а парите за еден месец ми стигнаа...веќе оддамна потрошени се
За во социјално ти треба извод од бебето, лична карта, потврда од матичен гинеколог дека си породена, барање и изјава пополнуваш таму.
Има ли инфо некој за трето дете еднократно дали воопшто нешто се зема , преку општина или преку социјално ? Мм се јавуваше му рекле ништо не ни следува ни оноа за новороденче , а матичната му издала две потврди и му рекла едната во социјално една во општина да ја однесе од двете мместа давале еднократно ....
Еве на линков пишува дека само за прво и второ дете следува од мин за труд и социјална, а од општина, зависи од општината, инаку следува. https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx