Zdravo za kolku vreme stigat parite na smetka za prvo dete dali nekoja ima primano takva pomosh. Ubav den na site
Jas podnesuvav za prvo dete pa vo baranjeto imase da potpolnis dali e prvo, vtoro ili treto dete, sto znaci davaat i za vtoro dete, samo ne znam kolkav iznos. Za prvo dete e 5000 denari.
документите ми се поднесени пред повеќе од еден месец, колку време се чека за исплата? и нешто читам наназад дека треба решение да добијам дека ми е одобрена еднократната помош за првородено и со тоа да одам во банка? јас мислев треба само на сметка да си чекам прилив од мтсп...
Мајки, на потврдата за жителство од МВР стои ли адреса? Пошто аплицирав во една општина со старата лк сега веќе сменив лк во друга општина сум, а денес ми стига дека треба потврда за жителство да поднесам
Можеш да аплицираш во име на маж ти ако он има лк со адреса во другата општина која е постара од 1 год, јас вака направив. Ми кажа жената на шалтер дека така би било поедноставно отколку да ја вадам потврдата за жителство од МВР.
Ама јас аплицирав пред 2 месеци веќе тогаш ништо не ми побараа и сега ми стигна известување да сум доставела а веќе сменив адреса
покасно земале ваљда да ти го обработуваат барањето, ништо тогаш провери на шалтер уште еднаш што ќе ти кажат ако си во можност да отидеш
Здраво, каде се поднесуваат документи за еднократна помош ако живееш во Центар,Скопје? Дали можеш да добиеш помош од Општината и од државата или само од едно место или Град Скопје? Благодарам
Можеш да добиеш пари и од општината и од МТСП. За од МТПС ако си од Центар поднесуваш во бараките измеѓу Пролече и Виолина кафаната, на 3та МУБ. Ако дава и општината, ќе си поднесеш во општина плус, провери си на сајтот точно како иде, секоја општина различен формулар има.
Дали за второ бебе, социјалното дава некаква еднократна парична помош. И ако да, какви документи се потребни да се достават?
Така ли? Баш ме изненади со одговорот А дали знаеш што документи треба да однесам освен извод на родени на бебето?