UbavkaBube не те разбрав во врска со УЈП. Откако ќе ни ги исплатат парите од општината ги пријавуваме во УЈП ли, а што со другите пари што ги дава државата, поточно Центарот за социјална работа во склоп на Министерството за труд и социјална политика, и тие ли се пријавуваат во УЈП? Ако може појасно да образложиш.
Сите пари што ке ги добиеме во тек на породилно отсуство ке треба да ги пријавиме во ујп. Тоа значи парите од породилно и парите од еднократната помош (социјално+општина).
Фала ти Мелинара, се изначудив за ова со УЈП. Големите пари што треба да се пријават. Ми се падна кола во киндер јајце, неа во која група од даночната пријава треба да ја вметнам?
Здраво Мелинара, ова баш не го разбрав, дека ги пријавуваме парите од породилно? Парите што ги добиваме како плата за време на породилното отсуство не се пријавуваат. А она што се добива плус, како на пример парите од општина се пријавуваат.
Моја другарка која е моментално на породилно , ми кажа дека сите пари ке треба да ги пријавиме во ујп. Тоа значи парите од породилно, парите од социјално, парите од општина. Јас догодина ќе треба да ги пријавувам.
ве молам ако некој што скоро бил на породилно има искуство нека пише за ова. Јас барав инфо и на страната на УЈП не видов за пријавување на пари од породилно. Тие средства се по основ на плата не се дополнителен приход.
И мене не ми беше логично, ама така и кажале на неа. Деновиве мм ке оди во ујп па му реков да праша, така да за неколку дена ке имаме сигурен одговор.
Мојата преписка со УЈП: Здраво, Ме интересира, дали треба да се поднесе годишна даночна пријава ако покрај плата имаме примано и еднократна парична помош за прво дете од Општина и парична помош за новороденче од министерство за труд и социјала? Поздрав Според ова, ако сте примиле пари само од социјално, не мора да пријавувате данок бидејќи тие пари не се даночени. Ако сте примиле пари и од општина, мора да поднесете годишна даночна пријава.
Како не им е срам??!! Се обраќаш официјално до тие што ќе треба да те казнат ако не постапиш како што треба и они по прашањето дали треба да се пријави или не имаат МИСЛЕЊЕ!!! Згора на тоа, те предупредуваат дека и ако постапиш како што ти кажуваат тоа нема правна сила, не ти е сигурно!!! Неможам да поверувам, кој го спроведува занокот во државава!!! "Ова е мислење на Сектор за услуги на даночни обврзници и за даноци во Министерство за финансии / Управа за јавни приходи и истото нема правна сила на толкување на закон и неможе да претставува основа за негово користење, или употреба како доказ пред суд или други органи и институции за остварување на одредени права во корист на подносителот." Се изнервирав, проработеа хормоните
колку е рокот за поднесување на документи за еднократна парична помош за прво дете оти некаде прочитав еден месец а некаде три месеци оти ако еден месец значи го пропуштив синко сега ке прави два месеци
И во општина и во Центарот за социјална работа рокот е три месеци. Не знам во која општина си, јас прашав во Центар ама можеш во општината во која си да се јавиш и да си прашаш ама мислам дека кај сите е рок три месеци или поточно 90 дена од раѓањето на детето.
Дали некоја мајка знае каде се наоѓа Центарот за социјална работа и дали рокот за поднесување на документите е 3 месеци? Ми рекоа некаде кај железничка бил...
^ Јас мислам дека е после Веро - Џамбо кога ќе одиш од центар накај железничка. Специфична е зградата, кровот е една голема купола. Мислам дека е ова, не сум сигурна. И мене ме интересира, ај некој што е сигурен нека потврди.
Секоја општина си има посебна подрачна единица. Се распрашав и денеска бев ама не завршив работа оти се поднесувале документи само вторник и петок. Ова е за Карпош.
An-na, таа беше зградата до пред 2 недели, преселен е сега центарот на рекорд, позади мекдоналдс(каде што беше кога имавме мекдоналдс ) одма до министерството
Во кој град треба да поднесам документи бидејќи се породив во Скопје,а сум од друг град,дали некој знае?