Дали мора родителите лично да го пријават детето или можи било кој-мајка татко на сопругот ? И што ако детето е родено надвор од МК следува или не ?
За во матично мора или лично еден од родителите, или може друг со полномошно преведено на македонски и заверено на нотар, или пак ако е полномошното вадено од амбасада е директно на мкд јазик, и интернационален извод на новороденчето или пак на било кој јазик само преведено. А за во социјално исто мора да ги поднесе документите еден од родителите, недават друг, а дали им следува на родени во странство незнам, може подетално да видиш на страната uslugi.mk
За општина мислам зависи од општината. Пример за Аеродром краен рок за родени во 2021 е крај на март 2022. За од мин. за труд и социјала, рокот е 3 месеци.
Мајки, после колку време откако поднесовте документи за надоместок за дете ви пуштија пари? И исто ме интересира дали сеуште важи 20.000 ден надоместок за 2 дете?
Пред неколку дена ми стигнале на сметка 6000 денари, уплатени од министерство за финансии. Тоа е од државата или од општината? Ако е од државата нели беше 5000 денари за прво дете? А ако е од општината нели би требало да бидат уплатени од општина кисела вода, а не министерство за финансии? И дали има врска што јас поднесов документи со трансакциска од Комерцијална? Некои ми викаат не можело да уплатат пари во Комерцијална. Ама па на мм ништо не му кажале таму кога ги носел документите.
I mene mi stignaa na komercijalna pari od kisela voda, vo izvodot ne pisuva ama ako imas mbanka vo notifikacijata pisuva deka e opstina k.voda. i nema veze ne moze da te ogranicat na koja banka, sto smetka im odneses tamu ke pustat @monik55 6.000 dobiv a za paticinja ne se javile
Ќе може ли некој да ме упати како иде постапкава? Што документи ќе треба, каде треба да се носат? Читам општини и социјално па ме буни
Dali seuste vazi nadomestokot od 20.000 den za vtoro dete? Sega mi kaza komsikata deka davale, a jas nemam pojma
https://www.mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx ова е од мтсп што следува за секое првородено и второродено. за општина, зависи, некои даваат, некои само под одредени услови (социјални загрозено семејство, примања на родителите...).