Еве да се цитирам самата прашував на 26 02 2014, не ми се верува дека нешто многу се сменило од тогаш
Мајки дали општина Аеродром дава еднократна помош ако само едниот родител е жител на таа општина по лична карта? Маж ми е со адреса во Аеродром, но јас останав со постоечката адреса во Карпош....
Jas koga gi podnesuvav dokumentite, stoese deka roditelite treba da se od aerodrom, znaci i majkata i tatkoto, mislam deka e i sega isto.
Не е така. Треба и двајцата родители да имаат адреса во истата општина. Адресата не мора да биде иста, ама мора да биде во истата општина. Штом ти и маж ти имате адреси во различни општини, немате право на еднократна помош.
Јас прашував во Општина Центар,ми рекоа само лична карта од мајката,барање кое се подига таму во Архива,барака 6 мислам беше, копија од извод на детето и копија од трансакциска сметка.Исплаќале во 2014 по 7.000 денари за од прилика месец ипол до два. Јас се водам во Центар а сопругот во К.Вода.Во К.Вода бараат двајцата родители да имаат лични карти од Кисела Вода.Во Кислеа Вода даваат по 5.000 денари
Во повеќето општини е така. И јас нема да имам право на еднократна парична помош, затоа што со маж ми имаме адреси во различни општини. Односно, маж ми има адреса од друг град.
Dali nekoj moze da mi dade kontakt od Opstina Karpos? Se trudam da dobijam nekogo za informacija vo vrska so ednokratna paricna pomos za novorodencinja ....jas najdov eden telefon na internet na stranata na opstinata 3061-734 ama nikoj ne se javuva....
Ќе може некој да ми каже каде треба да се поднесат документи за еднократна парична помош за прво роден дете- тоа од центар за социјални работи... Порадно биле кај железничка а сега ги разделиле по сектори па никој не знаеше да ми каже каде треба да се поднесат документи...
Не креваат и јас сум вртела. Ама на имеил ми вратија. "Парична помош следи за секое новородено дете од Општината. Еден од родителот мора да е невработен или да прима социјална помош. Доколку едниот родител прима социјална помош треба да донесе решение а пак ако се работи за невработен родител исто така треба да донесе потврда за невработен од Агенцијата за вработување. Ние ќе Ви излеземе во пресрет и во attach ќе Ви го доставиме целосното барање за да го пополните и да го доставите до Архивата во општина Карпош. Заедно со пополнетото барање треба да донесете фотокопии од лични карти од родителите, фотокопија од извод на новороденчето и од трансакциската сметка. Да напоменеме дека барањето треба да биде поднесено 30 дена од раѓањето на бебето."
Ја исчитав темата ама сега сум повеќе од збунета поднесување документи во општина, до град Скопје, до социјално?!?!??!? Дали некој ќе може конкретно да ми објасни каде треба да ги поднесам документите, во мојот случај, адресата ни е во општина Аеродром, двајцата сме вравотени(или тоа нема врска?)? А од документација, освен лични карти од родителите, копија од матична книга на венчани, копија од матична книга на родени за бебушот и барање дали треба уште нешто? Ајде тазе мами пишете и просветлете ме Поздрав и убав топол ден
Најубаво ќе биде да прашаш во општина, затоа што таа ги доделува парите. Инаку, ќе ти треба и трансакциска сметка.
Феминки абе сакав да прашам слушнав на второ државата давала нешто ппари секој месец, како на трето што даваат, дали вие знаете нешто за тоа?!?!
Јас поднесов веднаш штом се породив во јуни но овие пари еве 8 месеци ги нема уште во општина Гази Баба. Дали на некоја од вас и стигнале пари за еднократна помош и за колку време стигаат?