Аеродром дава без разлика на примања. Иди на сајт на општината, ќе најдеш едно барање, на него пише што документи треба, али лк твоја, сметка твоја и извод од бебе се стандард.
Да прашам нешто, јас и сопругот се водиме на различни адреси тој е на аеродром јас сум на к.вода, ми рекоа заради различни адреси не ни следува помош за новороденче, ова муабетов од пријателка е. Дали има некој сознание или да се јавам да прашам. Сеуште не сум породена ама да си средам документи
За надоместок од општина Аеродром доволно е едниот родител, оној на кој му се исплаќаат средствата да е со адреса на живеење во општината, така стои на барањето. За од социјално не знам..
Mene ova me buni, kade treba da podnesam za ednokratna pomos za vtoro dete(20.000 den), vo opstina ili vo socijalno ?
Од социјално ти следуваат 20000 ден. А од општина, само ако дава општината каде што живееш. Значи ако дава и општината, ќе имаш еднократна помош и од социјално и од општина.
И јас и мојот сопруг бевме така, јас К.Вода а он Карпош и на самото барање пишува дека мора да бидат двајцата родители на иста адреса, па он промени л.карта со адреса како мене и вчера конечно поднесовме. Имаш рок 90 дена за поднесување на документите од денот на раѓање, ама ко што е зезнато со издавање на документи сега боље со време фати си ја работата. Јас баш вчера поднесов во општина Кисела Вода и документите беа: копија од извод на бебето, копии од лични карти на двајцата, пополнето барање и копија од трансакциска. Ми рекоа за месец-месец ипол ќе легнат парите.
За било кој, нема врска колкав буџет имаш.Јас земав и ти кажувам дека даваат, ама ќе си почекаш отприлика 2 месеци.
Јас утре ќе поднесам во социјално, и ќе ви пишам ситуација што како. @Чаирчанка документите што ги пиша за во социјално се?
гледам што документи требаат, и вика некои страници од мајчина книшка, јас водев бременост во приватна болница, да не знаеш што треба да се прави?