Не, за во општина. Ова треба за социјално, на самото барање пишува. Само идете од 09-13ч тогаш било прием на странки бар за Кисела Вода, јас бев вчера подоцна и не успеав да поднесам.
Извод од бебе, копија од лична карта и трансакциска сметка и потврда за редовни прегледи од матичен гинеколог или копија на некои страни од мајчина книшка.
Оригинал потврда од матичната дека си имала редовно контролирана бременост, копија лична карта, трансакциска, извод од бебето и од првото ако ти е за 2 дете, мислам и отпусно писмо. Отвори на нивната страна ќе си видиш што треба, јас мислам овие беа. А не сум имала мајчина книшка ни со двете бремености. Не ми ни барале.
Не ти треба мајчина, потврдата од гинекологот само ја приложуваш заедно со другите документи. И јас на приватно водев бременост, кога спомнав мајчина ми рекоа дека се е електронски. Некои доктори претпочитаат книшка, но мал број се
Јас кога ја прашав матичната за мајчина книшка ми рече нетреба , а за првото имав. ( и двете бремености кај иста матична ми се)
Денес бев пак во Гази Баба, и пак не ми е внесен предметот! Од 05. 05ти. Тој што работел на боледување бил од мај, немало демек друг (шипки варени) Отидов кај раководителот, го најде предметот, пишале на предметот дека жи треба потврда за жителство, а мене нит ми е нова л.к нит сум сменила адреса 32 години сум на иста. Ме фатил инат ќе одам до крај, ако треба за 5000 по тв ќе ги давам жими се. Неспособни работат, а ние ќе рмбаме кај приватњаци...
Јас така знам, ако ти е извадена пред помалку од година, бараат. Така ми објаснија, така си прочитав и на соопштение едно. Мајмуни!
Така и јас еве најдов, ма да и тоа е глупост. Парите се даваат за роденото дете, а не кој и каде живеел и дали е во брак и слични глупости. Сега секој ден ќе им досаѓам, не сум таков тип ама ептен инат ме фати, ништо да не се работело. Во некоја друга држава можам да ги тужам, зошто имам документ кога сум поднела , а не е средено, а рокот за пријавување е 90 дена, а тој помина. Јас на време си поднесов
Лелее Јарче…. што да кажам…. ужасната сум од нашава општина, срам да им е. За твои пари да молиш. Ние крај на март имаме поднесено па уште немаме пари добиено, теши се. Од понеделник ќе дошла на одмор била таа што ги работела. Колку само лаги ни изнакажале на двете. Ама ќе досаѓам и јас.
Бев денес во социјално, немаше гужва, љубезна беше женската на врата, но погодете што? Ме вратија за потврдата од кај матичната. Јас кога и побарав,сестрата рече не ти треба се е електронски. И ајде, се закренав со бебе од еден крај на друг. Кога ме врати, реков денес ќе одам кај матичната (телефонски не креваа) и и објаснувам на сестрата, ни а ни б, еве ти ми вика. Ејјј луда работа. Па пак назад во социјално со количката, а далеку е. Абе будали секаде, а за 5.000 што ги молиме наши пари, уште нова документација измислуваат. Закочени сме тоа е! Јас од општина не барам, услови имаат што да ви кажам
Аууу на одмор да не е од Март??? Оди замарај, во соба 46 е Гоце, раководител, одма ми го најде предметот денес и ме бараше на мобилен. Таа на шалтер 100 пати само име презиме, матиче и телефон ќе ти бара и ќе чекаш.
Мислам дека негде прочитав 60.000 ден еднократна парична помош, ама не сум 100% сигурна. Прочепкај по нет
Majkicki zdravo!!! gi citam postovite pogore i tek sega sum zbunka epten (valjda od horminite e ) za ednokratna pomos, jas sum so bliznaci, avtomatski imam i za prvorodeno i za vtoro odeno, no me boni nekoi majkicki shto pisuvaat socijalno/opstina ednokratna pomos??? sto e razlikata??? ne se podnesuva vo podruznata edinica na socijalno vo dadenata opstina ili pak ima od dve mesta shto se aplicira za ednokratna pomos?? I imam uste edno prasanje....jas sum na edna adresa vo Gjorce Petrov skoro 2 godini, muz mi e na druga adresa isto vo opstina Gjorce Petrov cel zivot, mislite deka ke mi pravat problem???
Zolva mi ima bliznacki, koga podnesoa ne i dadoa kako za prvo i vtoro 25.000,tuku po 5000 od dete, deka edna bremenost bila taka i rekle.
hehehe ke idam so dve razlicni baranja...edno za prvo rodeno, posle edna nedela za vtororodeno..heheheh..inaku diskriminacija e ova...nigde nemaat napomenato deka e po bremenost