1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Еднократна парична помош за новороденче

Дискусија во 'Бебе' започната од Unique.chick, 30 август 2012.

1. maca22

maca22 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    12
    здраво ,
    да ти кажам дека и јас саум од Гази баба и дека по поднеасеното барање во август чекав добри 6 месеци за парите.Сега по ново прво писмо ќе ти стигне кое треба да го однесеш во банката каде што имаш трансакциска сметка ќе пополниш формулар и тие го испраќаат до социјално.И потоа ќе чекаш:)
    а не е лошо и да прашаш таму да не има некоја грешка бидејќи пред мене си породена.поззз

2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    14.564

Покрај парите што ги дава социјалното, пари дава и општината.

Социјалното на општина карпош е кај оу војдан чернодрински.

А што се однесува за надоместокот од општина, скрос се разочарав.
    Центар даваат со лична карта на мајката и не треба таткото да е невработен, додека Карпош се скрос безобразни... Кај еден од родителите да е невработен, уште и тој да се води во општина карпош...

Во наш случај таткото. Бидејќи ако не се води, магично не му е татко на детето, или пак има примања и покрај тоа што е невработен???
    Се бега од поентата на работите, само ради процедуралност...
    Безобразие невидено.

Инаку, да потенцирам, се работи за еднократна помош од 4000 денари, не од 10000.

Тешко на тој што стварно му требаат, просто нема да знае што се да направи со парите.

3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.861
    Допаѓања:
    28.402
    Знам, крајно сум разочарана и јас. И јас и мм сме невработени и земавме како што веќе кажа, фантастични 4000 денари, за кои по извесно време ми стигна писмо за правдање на парите. Карпош од оваа година даваат само на невработени и социјални случаи и тоа намалена сума за 60%. Само да потсетам на фактот дека Карпош е една од општините со намален наталитет.

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    14.564
    Правдање на парите? Како мислиш? Демек со сметки за што си ги потрошил??

5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.861
    Допаѓања:
    28.402
    Не, туку она правдање што оди на крај на година како годишна сметка. Ако на сметка имаш повеќе од не знам колку пари мора да ги правдаш. Јас ако имав приливи на сметка немаше да се маткам со оние 4000 на Карпош, а и секако немаше да ги исполнувам условите за барање на еднократна помош...

6. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.545
    Допаѓања:
    15.526
    Ми стигна решение од социјално за одобрена парична помош и потврда која треба да се однесе во банка,кажете ми треба да ја однесам во банката кај што имам сметка наведена во документите при поднесување или некоја друга што има договор со социјално? И за колку време ги исплаќаат парите?

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Каде што имаш сметка. Ги исплаќаат за отприлика 2-3 месеци.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  8. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.545
    Допаѓања:
    15.526
    Фала Китен :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  9. majastefan

majastefan Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    10
    Би сакала да прашам околу паричната помош за второ дете,дали некој има некакви информации ? :) :D

10. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    28.215

Јас колку што сум информирана паричната помош за второ дете е укината скоро 4 години,за прво даваат 5000 денари,за второ ништо и за 3-то 8000 и нешто,за 4-то 11000(и тоа незз дали уште важи законот за 4-то дете).Сумиве се приближни бидејќи не ги знам точните.

На majastefan и joy1 им се допаѓа ова.
  11. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.818
    Допаѓања:
    35.510
    И за второ дете даваат помош, ама еднократна. Законот за 4-то дете не важи веќе 5 години.

На majastefan му/ѝ се допаѓа ова.
  12. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.128
    Девојки, еднократнава парична помош е од труд и социјала или од општината? Никако да си разјаснам... И дали може инфо за потребни документи и услови од свежите мами :)

На majastefan му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.861
    Допаѓања:
    28.402
    Имаш и од социјално и од општина (зависи од општината дали дава). Прелистај наназад низ станициве за документи или побарај на интернет. Мислам требаше извод од бебето, потврда од матичен гинеколог за првородено дете, лична карта од родител, и таму ќе ти дадат барање. Не се сеќавам баш најдобро.

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    awl како што ти кажа zuto добиваш пари и од социјално и од општина, секоја општина го одредува износот кој ќе се исплаќа затоа треба да се распрашаш во твојата општина, во аеродром се исплаќаат 5000 МКД за секое новороденче и социјално исплаќа околу 5000МКД.
    Потребни документи за во општина се:
    -извод од мк на венчани
    -лична карта копија и оригинал на увид на родителите (во општина аеродром мораат и двајцата да се со живеалиште во општината)
    - извод од мк на родени на новороденчето
    - копија од трансакциска сметка
    - пополнето барање за еднократен паричен надомест

Потребни документи за социјално:
    -лична карта копија од мајката и оригинал на увид
    - мајчина книшка и потврда од гинеколог
    - извод од мк на родени на новороденчето
    - трансакциска сметка

ова важи и за првородено и за второ дете, од социјално не исплаќаат 5000 мкд за трето дете бидејќи тие добиваат повеќекратна помош во траење од 10 години

На *цветче*, awl и lina-kalina им се допаѓа ова.
  15. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.128
    Значи ѕверки сте! Денес сакав да се посветам на барање на инфо по нет. Ви благодарам на информации на двете. Општина Центар мислам не дава пари за деца, но доволни се и овие од социјално за да подновиме ресурси :)

На *цветче* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ChristmassTree

ChristmassTree Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2016
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    271
    Јaс се вoдaм вo Кaрпoш мaжoт ми Битoлa и ќе се пoрaѓaм вo Битoлa. Вo кoјa Oпштинa требa дa пoднесaм зa првoрoденo бебе?

17. UbavkaBube

UbavkaBube Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    95
    ^ChristmassTree - Прашајте си и во Општина Карпош и во Општина Битола.Во завистност од Општината дали дава пари за новороденче и кои се условите зависи каде и дали ќе поднесете.

^awl - сега читам. НЕ Е ТОЧНО дека Општина Центар не дава пари за новороденче. Дава 7000 денари.

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    14.564
    За Општина Карпош кога се породив јас на почеток на 2015, не ни дадоа еднократна помош, затоа што јас се водев во Општина Карпош, ама сорпугот се водеше во Општина Бутел, a МОРА двајцата родители да се во Општина Карпош. Башка, имаа правило дека таа еднократна помош се дава доколку едниот родител е невработен. А износот беше некаде околу 2000 - 3000 денари за што решивме дека it's just not worth the trouble.

На ChristmassTree му/ѝ се допаѓа ова.
  19. majastefan

majastefan Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    10
    А дали некој знае за Гостивар дали даваат за второ дете ,и дали веднаш после раѓањето треба да се поднесе барање или може и одпосле?(моето веќе наполни 3 месеци.но би сакала да знам за моја другарка):music::music::music:

20. Eva2907

Eva2907 Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2016
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    26
    Дали даваат еднократна за второ дете во Гази Баба???