Градинката нека си тера, треба да имаат и активности кои не им се по "мерка", што порано го сварат овс полесно ќе им биде. Син ми сево ова, пкус знае да чита ко возрасен, свири и пее точно од три години, си одеше во градинка пред запишување во училиште. Со плачки, посебно во период од 4,5-5 до 6 ама тоа е некој развоен период кога сакаат да влијаат на двоето секојдневие и изборот на активности. Ако попуштевме да идеме само по неговите желби и потреби мислам дека немаше да научи вештини како прилагодливост, резилиентност, благодарност и др.. и ќе очекува секогаш сѐ да биде прилагодено според него. Многу ќе се разочара кога нема да биде како што сака во моментот
Здраво Мајки. Дали имате искуство со Kidzz едукативенот центар за деца, од аспект на дневен престој пред и по училиште? Син ми ке биде прваче од Септември, па ги разгледуваме опциите - целодневен престој во училиште или класична настава во комбинација со едукативен центар.
Здраво. Гледам темава не е активна од лани се надевам ќе добијам некој одговор/совет. Во Охрид стартува едукативна школа од 4г до 14г Samrty Kids. Синко е 5г па сакам да го пуштам малку пред да тргне на школо, дали имате искуство?
Колку време траат програмите? На тел ми рекоа инидивидуално е, ама часовите се групни, па претпоставувам има определено очекување во колкаво времетраење се совладува нивото: месец-два/ полугодие?
Ако добро се сеќвам од септември, завршуваа мај или како школска година. Бар мојот толку одеше, после тоа лето, па почна прваче и прекина зошто многу ќе му дојдеше. Часовите како што пишав по 2-2,5 часа еднаш неделно (таква беше групата на моево). Тоа што ми се дошаѓаше е ако пропуштеше час, обавезно даваа термин за обработка на пропуштеното. Е сега ова беше пред 2 години, незнам дали нешто смениле во меѓувреме.