Економските последици од војната во Украина

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Feminka22, 27 февруари 2022.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Ајде дечки, нова тема да разглабаме малку економија.
    Мислам дека скоро цел форум знае што се дешава моментално во Украина.
    Европа воведе дузина санкции кон Русија, од кои најзначајна е нејзиното исклучување од SWIFT плаќањето.
    За тие што сеуште не знаат што е СВИФТ : СВИФТ претставува здружение за меѓународни, меѓубанкарски финансиски телекомуникации. Тоа е банкарска мрежа и софтвер за размена на пораки кој го употребуваат повеќе од 10.800 финансиски институции и корпорации во повеќе од 200 земји. SWIFT овозможува размена на стандардизирани пораки меѓу меѓународните финансиски институции кои се однесуваат на плаќања, тргување со хартии од вредност итн. Седиштето на SWIFT е во Белгија, но има канцеларии во светските најголеми финансиски центри.

-Во превод, со исклучување на Русија од СВИФТ, нема да може да примаат/праќаат пари надвор од државата.Отежнато ќе е плаќањето.
    -Се зборува и за замрзнување на средствата на руски инвеститори и олигарси низ Европа (и САД мислам?)

-некој во другата тема рече дека Русите имале начин за меѓународно плаќање со Кина.Не запамтив како се вика, постирајте доле ако сакате

https://www.reuters.com/business/sa...trade-flow-shifting-towards-china-2022-02-23/

Е сега, ќе си трпиме и ние, прееска на Телма рекоа дека ние сме зависни од Русија и Украина во однос на ѓубривата кои ги добиваме.
    Друго, гасот кој го добиваме од Русија, ваљда и нам ќе ни` е укинат.
    Цените на нафтата, гасот и златото одма рипнаа, уште првиот ден.Е сеа, дали е паметно да купуваме канти нафта?Па и не баш, не можеме како со тоалетната, може да наполниме резервоари, ама цената ќе продолжи да расте
    И општо на се` ќе расте, не само ради ситуацијава, туку и ради тоа што многу бизниси оживеаа, се зголеми потрошувачката на струја, а со тоа и цената.
    Во економијата: кога се зголемува бараноста за доброто, се зголемува и цената на истото (не секогаш!).Тоа е законот за понудата, поголема цена-поголема понуда.

Сега е тоа така, бидејќи се троши енормно количество на енергија, мора дополнително да се произведува, а никој нема да им ја продава за истата цена досега.Бидејќи и они за да ја произведат енергијата имаат трошоци.
    Тоа е како синџир.Пластичен пример, ја произведувам енергија од јаглен, јаглен снема нели периодов.Ја ако снабдувам 5 држави од кои 3 работат со пола капацитет, не е толкав трошок за мене, но ако и тие три почнат со полн капацитет да работат, ќе ми трошат повеќе енергија, така?За да произведам повеќе енергија, ми треба повеќе јаглен кој е исто поскапен, зимам уште јаглен ама дигам цена на струјата за да ми се исплати.Е сега ќе кажете, а што со тие што произведуваат со помош на мојата енергија, епа затоа и тие ќе накачат на цени на производот, за да може да ми ја исплатат струјата.

Затоа во актуелни политички, кога се жалевте за струјата и за тоа да се замрзнат цените, реков дека не е секогаш можно.Секое претпријатие работи со цел да го максимизира профитот.Сега се поскапени природните ресурси.Зголемена е побарувачката за нив, замрените економии што сега се пуштаат во оптек, ќе цицаат многу енергија

Замислете производител на леб еве,За да направам леб ми треба струја така, ако ја плаќам поскапо него досега, ќе дигнам цена на лебот, денар, два три зависи колку ќе урачунаат, додека исплатам за струјата.

Ајде кој што го занима нека праша,уште немам диплома у економија, ама ја обожавам и сакам да дискутирам и да читам, ќе кажам колку знам.Еве некои линкови од мене, зашто има поскапување (не е во склад со темава скроз )
    https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/energy-price-rise-gas-electric-why-b2022299.html
    https://www.americanscientist.org/a...-of-resources-and-global-indicators-of-change

еве што би можеле да очекуваме после Руската инвазија на Украина
    https://www.ft.com/content/a6227910-751b-443c-883f-2ed41a828426

How does war impact the economy?
    Public debt and levels of taxation increased during most conflicts; • Consumption as a percent of GDP decreased during most conflicts; • Investment as a percent of GDP decreased during most conflicts; • Inflation increased during or as a direct consequence of these conflicts.

На Mikha4, NoirSerpentine и Outlook им се допаѓа ова.
  2. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    A sto bi sledelo sledno vo vakvi uslovi, procitavme USA si prodluzuva so trgovija so Rusija, vamu Evropskite drzavi kje se snajdat pod tepih da trguvaat, nasava drzava si spie :( i vaka i taka nie od do drzavata ne mozeme da cekame. Sto kje se slucuva sega, mozno e da ima mn mala ponuda, a ogormna pobaruvacka, znaci cenata kje skoka. Kako toa kje se odrazi, kako sto gledame platite drzavata nema nekako sluh da gi pokaci, sto i da gi pokaci prasanje e kolku toa kje pokrie. Kolku i da e krizava iscenirana, nema begjanje od ova. Berzata vo cetvrtokot padna ovde, srekja zaprea inaku koj znae kade kje otidese, pa se vrati vo normala, do koga prasanje e. Nas tesko nekoj deka fizicki so bombi bi ne napadnal ama ekonomski i taka sme vo dolgovi kje bide mn poloso. Ne znam kako se donesuvaat bankite, kje poskapat li kreditite ?

3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Самата инфлација општо е зголемување на цените на општо ниво, значи не поскапуваат краставици и млеко, туку се`.Инфлацијата доведува до зголемување на побарувачката за кредити, пошо народот нема да има со шо да купува, бар кај нас со овие плати.Пошто тоа што денес може да го купиме со 1000 ден, да кажеме 8 продукти, утре ако стапи инфлација нема да можеме, ќе купиме само 5.Затоа ќе трчаме у банки ќе зимаме кредити, ќе се зголеми оптекот на пари.Односно, монтерната политика ќе реагира така што ќе пушта повеќе пари во оптек, ќе се зголеми побарувачка за пари, но да се надеваме дека ќе е со поволни каматни стапки.
    Ние лично, ништо не можеме да напраиме, едино да искочиме на улица пола држава и да бараме покачување на платите.Мочаните 200,000 евра за телефони на политичарите, можеа да се дадат во зголемување на платите.Бар на одредени сектори за почеток.Пошо со минималецов..тешко дека тек тогаш ќе се сврзе крај со крај.
    Ќе се врати у нормала се`, со струјава цениве, ако не до јуни, до крајот на годинава сигурно.Да се разработи убаво се`, да почнат да се штанцаат пари, ќе паднат цените.
    Друго, инфлацијата влијае и на девизниот курс, т.е кога сме со фиксен девизен курс како ние со еврото, се менува увозот и извозот.Значи се зголемува увозот, се намалува извозот.Ние сме фиксно врзани со еврото, ако 1 евро е сеа 61,5 денари, у услови на инфлација се сголемува вредноста на денарот и карикирам би било, 1евро = 65 денари (да кажеме).Значи за 20 евра нема да купуваме колку досега.

еве од Вики, што не ја сметат сите за релевантен извор.
    Т.е еве ви извадок од Таки Фити-Основи на Економија, ако Вики не е релевантна, а се` ова е од книгата
    gr.png
    еве сега на КОД зборат, шо се` ќе не` снајде ради ситуацијава, ќе поскапат цените на житата, сончогледот, челикот, нафтата, гасот...

На Tanjamm и Outlook им се допаѓа ова.
  4. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Toa i se slucuva sega posebno so platite pod drzavna kapa...Mnogu ti blagodaram, ako mozam kje vidam sto zboruvaat na TV... Ne znam od kade nie uvezuvame pcenica, mk vovezuva pcenica ama ajde, ne sme vrzani za Rusija i Ukraina, mi se cini nie povekje izvezuvame natamu otkolku sto tie ovde, osven klucnata rabota, energensite ... Daj boze da se vrati vo normala ama zavisi vlasta kolku i e vo prilog da se vrati ili da se znee

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    врзани сме за ѓубривото за земјата..од таму ги купуваме

Macedonia Imports from Russia was US$147.36 Million during 2020, according to the United Nations COMTRADE database on international trade. Macedonia Imports from Russia - data, historical chart and statistics - was last updated on February of 2022

машала..
    еве што се увезуваме од Русија
    https://tradingeconomics.com/macedo...s from Russia was,updated on February of 2022.

Мислам...на листава и нема крај.

https://tradingeconomics.com/macedonia/imports/ukraine

на крај ќе испадне, ништо наше немаме (леле колку се смеам дур куцам ова не сте свесни)
    Име наше немаме, историја немаме, јазик немаме, производство немаме
    :rofl::rofl::rofl: ќе умрам

И на САД им дава 21% од гасот дури..
    In 2021, Russia accounted for 21% of all U.S. gasoline imports,

На Tanjamm и Outlook им се допаѓа ова.
  6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Taka se smee od maka :), banalno e da se place, otide se po voda pustija, na tolku resursi pa, nie fakticki uste od Papata sto ne zavisime so surovini :(

На NoirSerpentine и Feminka22 им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    е сеа крај АХАХАХАХАХАХХАХАХАХА
    кралица
    у право си..

На NoirSerpentine и Outlook им се допаѓа ова.
  8. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    Oчекувам наскоро најевтин леб да биде 35-38 денари, вреќа брашно над 1.000 денари, ѓубривата веќе се многу поскапени, а ако уште поскапат, македонскиот земјоделец ќе пропадне и нема да има профит да работи. Евтината храна ќе биде мисловна именка. Очекувам нафта над 100 денари, и поскап превоз. Ако имаме курс на денарот како тој што го спомна @Feminka22 добро е, само да не биде полошо. Севкупно, оваа година ќе биде бетер од лани. Се надевам само дека нема да пропаѓаат фирми, оти тоа би било капак на се. Во земјава се потешко се доаѓа до пари, а парите имаат се помала вредност. Очекувам дека и недвижнините ќе бидат оган и пламен скапи, и недостижни за многу луѓе, дури и ако планирале да земат кредит и да купат нешто.

На Snowflake97, Осе, NoirSerpentine и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Тоа е зафркнатото со врзувањето на денарот и еврото.Ако ние тонеме, помалце ќе купуваме.
    Но, доброто е што инфлацијата ја намалува невработеноста.Пошо ја народот ќе му требаат бари, ќе бара работа, и со тоа се намалува
    Намалена инфлација->зголемена невработеност.

Вообичаено, земјите со висока инфлација имаат и големи дефицити во билансот на плаќањата. Притоа, влијанието на инфлацијата врз увозот и извозот доаѓа на посреден начин, преку ефектите врз реалниот девизен курс, а тие пресудно зависат од режимот на девизниот курс. При фиксен девизен курс, инфлацијата води кон преценетост на домашната валута и оттука - пораст на увозот и опаѓање на извозот, односно влошување на билансот на меѓународните плаќања. Меѓутоа, при режим на флексибилен девизен курс, девизниот курс веднаш ќе се зголеми за износот на домашната инфлација, така што нема да настанат никакви промени во билансот на меѓународните плаќања.
    -извадоков е од Вики, за тоа шо зборев со денарот и еврото

На Outlook и Tanjamm им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.270
    Допаѓања:
    226.739
    Се мислам ако чувам свињи, со овој памет и немање м.да да утепам животно... дали коа ќе дојде време ќе ги еутанизирам или повикај пријател... 8-|

11. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.717
    @Feminka22 мене една бизнисменка неодамна ми кажуваше дека ќе било подобро да се намали курсот на денарот, бидејќи вака вештачки го држеле. Не верувам дека ова ќе биде добро за народот, но таа си размислува од своја перспектива, што неа ќе и одговара.

Последна измена: 27 февруари 2022
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. asdas

asdas Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.038
    Допаѓања:
    1.963
    Таа бизнисменката сигурно на ФОН завршила и фирмата ја работи со парите од тате. 0 познавање.

На cresa-jagoda, Bezimenka90 и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    :rofl::rofl::rofl:викни волк ќе помогне ]:)
    Супер си е вака

На Tanjamm и LiliBoz им се допаѓа ова.
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.800
    Допаѓања:
    173.175
    Не се смеј.. вистина е.

Кога имавме фабрики, преферираа да ги уништат.
    И тоа мало производство што го имаме е на стаклени нозе бидејќи суровините ги увезуваме..

Што произведува Македонија жити се.. ориз, нешто житце, јачмен, пченка, а најголем дел е од увоз.. мед, делумно месна индустрија..

Земја која што прво и основно зависи од увоз за основни прехрамбени артикли - не е земја. Туку е банана држава..

Цела Европа ќе страда од војнава, а Русија ако е иницијатор, она најлесно ќе си помине. Другите повеќе ќе наебат од неа..

Вештачкото ѓубриво има дупла цена од лани. Семенскиот материјал е покачен.. нафтата..
    Со струјата ни го начукаа поштено..

Тоа што допрва ќе се случува со МК освен поради војнава, е и благодарение на овие 30 години недомаќинско работење.. и малку ни е. На тие зелени глави..

На cresa-jagoda, темјанушка, LiliBoz и 16 други им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Трагедии..
    Иаме ориз, пипер, патлиџан, компир.
    Среќа шо живеев цел живот на зеленчук, би преживеала од овие 4 :D
    Мора ган емоџи да стават..
    И фејс палм @RainBow
    Па знам дека поише ќе наебеме, сѐ му е смислено него пред таков напад.Не мислел ваљда дека ,,неказнето” ќе помине
    А ние..ужас.Земја со плодни почви на кое дереџе спадна.Ја не знам кој му згрешил толку на Господ шо нѐ казнува вака..
    Жими сѐ ви кажувам
    Кога ќе зеам тоа лиценцата.Кој не се кандидира за премиер или претседател еве на
    Освен ако не морам да иам партиска книшка, ако морам не фала.Морамда се стаи некој ред у државава.Вака на пев поглед не е лошо и сѐ црно, ама на втор :drunk:

Прикачени фајлови:

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Na vtor temnica hahaha koga sum besna vikam "narodot e kriv, narodot dozvoli i tn i tn.", toa e onaa narodnata "ne se moze na konjot, udri po samarot", nie sme okupirana drzava bez nieden kursum, ovaa drzava od sam pocetok e so dolgovi, besparico i tn. I sekoj obid da se krene malku, taman mislis dobro e, kje bide ok, kje se sluci nekoja ludost. Gruevski go butnaa l, na sekade bevme lele greota drzava kakov diktator vladee auu uzaz... dojde ZZ ojde se vo dol, od demokratija air ne vidovme. Namerno se drzi narodot vo takva pozicija so psiholoski igri, so poroci, drogi, kazina, lekovi, "rozeviot" svet na net i tn. Sto mozete da vidite niz grad banki, kazina i apteki, toa dominira, i lokali, nisto drugo. Toa e slikata na toa sto mu se servira na ovoj narod, a samata besparica, lakomost, zavidluk strasen "da umre komsijata kozata da ja zeme", i kako kruna na se, se stavaat kukli da te vodat, isto kako ovoj na Ukraina, nekakov tancer i komicar bil, ene go gi opravi lugjeto so "sto pomlad umres za drzavata toa podobro", uste da gi naucea vo Boga da se kolnat i da odat, kje recevme taman krstobosni vojni ili ISIS (valjda taka bese) e vo prasanje. Nie ziveeme vo iskrivokolceno vreme samite zborovi vekje imaat sosema dr znacenje. I ne kaznil Bog, I, ne kaznil, ne se znar kolku zivoti se otideni za da imame drzava,a nie od lakomost i lekovernost (losite vesti najlesno se prodavaat) sme na ova deredze.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    Е за ова со болдов
    Господ здравје да ти даде…
    И за сѐ горе се слагам :clap:
    Затос се викаме нагалено вукојебина

На Outlook му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.840
    Допаѓања:
    17.716
    Ооо таман работа ова да го направат. Отидовме со хиперинфлација. Банана за 1 000 000 денари ќе купуваме.

Каматата ти е цена на парите. Ако се зголеми побарувачката на пари и луѓето бараат повеќе кредити, значи дека каматите ќе растат. Ич нема да се поволни каматните стапки. Пак ќе тераме накај хиперинфлација.

Ако го направиме тоа, газдиве пак ќе ги накачат цените. И платата исто како и струјата горе што ти е како пример е трошок за фирмата. За да го покрие тој трошок ќе качи цена. Ете ти пак хиперинфлација.
    Она за што треба да искочиме на улица е спроведување на инспекции, контроли, спроведување закони, итн. Што дека ќе им исплати плата, ако им ја бара назад да му ја вратат? Ограничување на маржите е добар потег, само крајот на мај е кус временски период. Ќе видиме како ќе биде.

Овој дел ти е измешан, наопаку е. При инфлација имаш покачени цени на производите, што значи помалку извоз (странците ќе бараат да купуваат некаде поефтино), а зголемен увоз (нашите нема да купуваат наши производи, ќе бараат да увезат за поефтино). Значи ќе бидеме во дефицит. За да се врати трговијата во некоја рамнотежа, затоа се девалвира валутата. Што значи денарот би изгубил вредност према еврото.

Е сега кај нас не е така едноставно, пошто ние сме увозно зависна земја. Тоа значи клучните ствари што ги увезуваме како гас, нафта, струја ќе станат поскапи да ги купиме. Кога ќе ги искалкулираат во трошок, накачат цени, отиде таа предност што би се имала со девалвација за да се стимулира пак извозот.

У превод, да се надеваме дека набавиле едно чудо резерви (се сомневам) и дека ситуацијава ќе се смири и врати у нормала (исто се сомневам).

На Ljubova, crimson, Dust и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.385
    епа хиптеринфлација и хаос..
    треба некои мерки, зголемување на плати за да имаат мотивација вработените да работат, поише да се произведува и така ќе надокнадат фирмите на трошок за продажба и плати.
    Тоа кажав, ќе зголемиме увоз ќе намалиме извоз.
    коа се препрочитав после сфатив дека ми е измешано малце, фала на корекција.
    Не сум толку добра у објаснување колку шо ги сфаќам добро работите.Поготово кога треба да објаснам на некој шо не разбира толку економија и поими

20. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.217
    Имајќи во предвид какви профитери, лопови и ѓубриња цел живот ја крадат државава, секоја една криза ќе им биде изговор за да удрат по џебот на народот преку се што може да се удри. Короната им беше добредојдена а сега и ова со Русија и Украина ќе гледаат максимално да го искористат. Само у скапаница држава ко нашава е нормално на луѓе да им стигаат сметки од по 10000 денари за струја на бедните плати кои мнозинството ги имаат. Исто и за се останато. Одамна сме ние во катастрофална криза. Секое едно нешто поскапува само платите и пензиите стојат во место. Пукнаа од жалење лакомите газди со минималецот, многу им се видоа еба*ите 18000 кои не стигаат само за храна а камоли за нешто друго. Па згора на се властите уште стискаат со ретардирани мерки и сертификати и го уништуваат угостителскиот сектор во кој највише страдаат вработените. И народ упорно ќути. Јас навистина незнам што треба да ни се случи за конечно еднаш сите да се кренат па или да не биде или да не снема. Очигледно на повеќето им е битно да имаат само мевот да го наполнат и на ЕВН да искешираат една плата, за друго не чуствуваат потреба. А реално нема ни некој способен кој има храброст да повика на протести. Жално, не заслужуваме држава.

На Mikha4, Bezimenka90, Kanya и 3 други им се допаѓа ова.