Sum nemala ama cimerkata imashe go prezapisha i ne odeshe na predavanje. Ko kje prezapishish predmet ne treba na predavanje da odish no najdobro da si zbornish so profesorot mislam deka cimerkata beshe kaj nego , poenite gi imash, samo treba da odluchish dali na ispit ili na kolokvium
Женски, на што треба да се обрне повеќе внимание по статистика за испит? Што најчесто се паѓа? И какви се тие коментари кои треба да се дадат на задачите?
Женска јас на испит го положив статистика, единствениот предмет шо најмногу се измалтретирав, професорот ја бара цела теорија цакум пакум на испит, обавезно една од x,p,s и другите карти, Laspeyres I Pashe обавезно едно од нив, другото не се сеќавам, задачите се многу лесни, ама вака не можам да ти кажам Испитот не е тежок ич, јас ко го научив шо беше финтата, се покајав шо сум го влечкала толку многу...
Здраво женски после толку долго време Да ве прашам, сега за 4 семестар, каков е предметот Стратегиски менаџмент? Се мислам меѓу тој и Меѓународен бизнис. Ама ме интересира како предаваат професорките и дали е разбирлив материјалот, и што се учи, а дали е лесно или тешко не ми е важно А исто така ме интересира и Маркетинг и иновации, за една колешка. Фала однапред
Ајде женски, помогнете ни за избор на предмети во шести семестар. Што е полесно и подобро да се избере?
6 семестар: **Претприемништво и мали бизниси - Гвероски Предобар професор, долги лекции, се учат брзо, обавезно овај. **Финансиска теорија и политика -Гордана Трајкоска Прелесен кратки прашања, со по една реченица, обавезно и овај. **Бренд Менаџмент - Саламовска, јас како чоек премногу ја сакам и почитувам оти најфер и најкоректен професор, прелесен предмет со обавезно семинарска и презентирање, материјалот боза за учење. Другото женски не ви го препорачвам, ова од искуство и високи оценки имам. 4 Семестар Искрено ни тој ни тој, поарно Маркетинг Менаџмент или Веб Дизајн.
Здраво женски. Сакам да прашам за неколку предмети што ми се задолжително. Сметководствен менаџмент, финансиски пазари и институции, и статистика. Дали се тешки, дали е обемен материјалот дали дават прашање професорот за полагање или треба сиот материјал? Секоја информација ми е добредојдена. Ви благодарам!
Сметководствен менаџмент е многу комплицирана професорката. Има кратки прашања и есеи за пишување. И прашањата и темите за есеи ги дава таа. Специфично е што есеите сака да се пишувани со свои зборови, ако случајно имаш есеи од претходни генерации одма препознава. А па може и ако го пишуваш со свои зборови да не и се допадне, обично вика бегате од темата и сл. Професорката е Виолета Лашкоска. Финансиски пазари и институции е многу лесен предмет. Има комбинации и тие ги дава, а и попушта за поени, не мора да се учи напамет. Професорка е Гордана Витанова. А за статистика имаше пишувано погоре.
Професорката Лашкоска кажа само еднаш смееме да не бидиме присутни, ако бидиме отсутни двапати ќе одиме на испит не на колоквиум ќе немаме право, дали е вистина дека ако не нема на два списоци ке го изгубиме правото на колоквиум да се полага?
Здраво женски Сакам една информација од вас..Дали знаете прашања или задачи коишто се паѓале најчесто на колоквиуми и тоа Финансиска и актуарска математика, Бренд менаџмент, Монетарна економија, Економетрија и Претприемништво и мали бизниси? Ве молам за помош полагам за 3недели.. Фала однапред
Aj ako ima nekoj prasanja po finansiski pazari i instituci neka mi prati oti profesorkata kaza ne davala taja prasanja.. Fala(se izvinuvam za latinica od mobilen sum)
Па колку што се сеќавам јас, но не знам дали на прв или поправен колоквиум имаше прашања за ЗАДОЛЖИТЕЛНА РЕЗЕРВА, ИЗВОРИ НА КАПИТАЛ, ПОСТАПКА НА КУПУВАЊЕ И ПРОДАЖБА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ, РИЗИЦИ НА ОБВРЗНИЦИ... Доколку се сетам на уште некои ќе ви пишам
Финансиски пазари и институции-Можни прашања за I колоквиум 1.Опишете ги функциите што ги извршува финасискиот пазар 2. Заеднички работи на трите сегменти на финасискиот пазар 3.На што е резултат специфичноста на финансискиот пазар 4.Што претставуваат иновациите на производите на финансискиот пазар 5.Што претставуваат иновациите на процесите на финансискиот пазар 6.Што претставуваат иновациите во организацијата на финансискиот пазар 7.Значајни трендови во развојот на современиот финансиски пазар 8.Поделба на институциите што функционираат на финансискиот пазар 9.Карактеристики на инвестициските фондови како учесници на финансискиот пазар 10. Функции што ги извршуваат брокерите 11. Влијание на глобализацијата врз финансиските пазари 12.Карактеристики на современиот финансиски пазар 13.Функции на пазарот на пари 14.Улови за ефикасно функционирање на пазарот на пари 15. Карактеристики на централизираниот пазар на пари 16. Карактеристики на децентрализираниот пазар на пари 17. Каматните стапки како инструменти на Централната банка 18.Задолжителните инструменти како инструмент на Централната банка за регулирање на пазарот на пари 19.Услови што треба да ги исполнат деловните банка за да учествуваат на пазарот на пари 20.Што претставува номиналната вредност на краткорочните хартии од вредност 21. Што претставува емисионата вредноста на краткорочните хартии од вредност 22.. Што е берзански курс на краткорочните хартии од вредност 23. Со кои хартии од вредност се тргува на пазарот на пари 24.Кои се принципите врз основа на кои се одвиваат трансакциите на пазарот на пари 25.Какви хартии од вредност се краткорочните државни обврзници 26.Какви хартии од вредност се депозитните сертификати 27. Карактеристики на комерцијалниот запис 28. Карактеристики на благајничкиот запис 29.Кои податоци ги содржи образецот за понуда на хартии од вредност 30. Кои податоци ги содржи образецот за побарувачка на пари 31.Кој ги усогласува понудите и побарувачките на пазарот на пари 32.Кои функции ги извршува пазарот на капитал 33.Видови пазар на долгорочни хартии од вредност 33. Нведете ги неопходните општествено-економски услови за ефикасно функционирање на пазарот на капитал 35.Извори на капитал 36. Опишете го штедењето како извор на капитал 37. Опишете ја преработувачката функција на банките 38.Фактори што влијаат врз штедењето 39.Фактори што ја условуваат побарувачката на капитал 40.Инструменти за заштита на интересите на инвеститорите 41 Дункции што ги извршува девизниот пазар 42.Зошто девизниот пазар не може да биде перфектен 43.Мотиви кои влијаат врз понудата и побарувачката на девизи 44.Што претставува девизниот курс 45.Видови девизен курс 46. Теории за утврдување наа реалниот курс 47.Основни карактеристики на децентрализираниот пазар 48. Карактеристики на централизираниот пазар 49.Клириншки пазар на девизи 50.Пазар на депозити 51.Термински девизен пазар 52.Мотиви за тргување со девизи кај банките I ovie prasanja g najdov vo grupana samo dali se polozuva tie..