Економски факултет - Скопје

Discussion in 'Образование' started by LadyS, Jun 18, 2010.

1. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Што најчесто има не испит по математика за економисти? Има ли пак прашања на заокружување?

Ги има ли некоја сликано списоците со резултати основи на економија?

2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Колку што ме држи памтење мислам дека се 2 прашања на заокружување и 4 задачи на испит

3. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Слики од резултатите Основи на економија има во групата Маркетинг-Надворешна трговија-Е-бизнис
    Еве ти линк придружи се http://www.facebook.com/groups/ekonomski1vagodina/
    Не мора да си на некој од вие 3 смера. :)

А на испитот математика мислам дека има 2 прашања и 6 задачи ама не сум сигурна.

4. 4udenka

4udenka Активен член

Ве молам ако некој знае број од таа што дава часови по предметот економија на инвестициите пишете ви благодарам поз.

5. Peperutka90

Peperutka90 Истакнат член

Приемно време на славе ристески да не знае некоја од вас?

6. mysterious

mysterious Популарен член

Има ли некоја одговори на кејсовите по менаџмент, или барем да знае каде можам да ги најдам .. ?

7. bajadera10

bajadera10 Активен член

Би сакала да ми дадете некоја информација за испитот математички методи

8. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Mysterious ги има на Colleagues во филес... :*

9. Westsiderka

Westsiderka Истакнат член

Феминки ај споделете некое инфо во врска со предметот управување со системи, како по безболно да се помине??

10. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Некоја феминка што го имала семестаров Финансиски менаџмент ако знае што е скратено од материјалот нека ми пише на темава или во ЛП. Фалааа :)

11. fournow

fournow Истакнат член

Приемно на Љубиша Јаневски да не знае некоја ?

12. referentka

referentka Moderator Staff Member

Може ли во летен семестар да запишам испит кој ке го паднам во јануари?
    И ова со изборните ме буни...дали може да пријавувам само задолжителни и откога ке ги исположам да ми останат само изборните предмети ?

13. Elenaaaaaaaa

Elenaaaaaaaa Истакнат член

Предметот ако ти е од зимски семестар, единствено можеш да го презапишеш наредниот зимски семестар. Ако паднеш во јануари, ќе си полагаш во јуни. Наредната сесија ти е во август. Ако до тогаш не положиш ќе си го презапишеш.
    Е сега, ако станува збор за предмет од летен семестар од минатата година, во случај да паднеш во јануари, можеш да го презапишеш во овој нареден летен семестар.

14. referentka

Фала на исцрпноста во одговорот.Ич не ми беше јасно тоа.
    Овие изборниве и тие не ми се јасни.Може ли јас да не пријавувам изборни, да си полагам само задолжителни, па на крј да ми останат само изборните ?

15. SimplyElegant

Како мислиш на крај?

16. referentka

откога ке ги исположам сите задолжителни предмети дали може тогаш да почнам со полагање на изборни или мора паралелно да полагам и задолжителни и изборни

17. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Во програмата имаш задолжителни и изборен секој семестар. Значи, по правило мораш да запишеш изборен.

18. SimplyElegant

Како што кажа moonlight-girl.55 не може да запишуваш и полагаш само задолжителни предмети или пак само изборни. Посебно ако си прва година, по новата програма секој семестар имаме барем по еден изборен, па дури и два некогаш.
    Е сега во случај во трет семестар имаш 3 задолжителни и еден изборен, но имаш и еден од прв семестар за презапишување ги запишуваш само задолжителните и тој што го презапишуваш. Евентуално ако сакаш и имаш просек над 8.5 може да запишеш и петти предмет (изборен).
    ^ Примеров што го дадов може да важи за били кој семестар, не мора конкретно за трет.

19. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Мораш да запишеш определен број на кредити, за полагање ако не сакаш не мораш да полагаш :)

20. Nati.P

Nati.P Популарен член

Ај да прашам јас нешто. Овие задолжителните вие сами ги бирате, во смисла да ви се понудени повеќе задолжителни и вие бирате кои ќе ги слушате? Или пак, како што прочитав погоре, имате 3 задолжителни и тие се тие 3, однапред определени? И изборните, ако имате еден од претходната година кој го презапишувате, тогаш немате изборен, не бирате?

Јас конкретно сум на УГД и правам една паралела, кај нас конкретно, во прва година нема изборни и јазик, туку само 4 задолжителни. Веќе во втора имавме 3 задолжителни, 1 изборен (кој мораме да го избираме секој семестар, без разлика дали имаме презапишан) и плус јазик, кој му доаѓа како втор изборен. Значи втора, трета и четврта ние имаме по 5 предмети во семестар. И плус ако имаме презапишан предмет, му доаѓа 5 редовни од семестарот и плус презапишаниот предмет, значи 6 или повеќе.
    Во однос на кредитите, задолжителните носат по 8 и 6 кредити, додека изборните предмети и јазикот носат по 4 кредити. Значи ние не сметаме колку кредити ќе запишеме, туку само бираме предмети, чии кредити се претходно веќе определени. Просветлете ме :lol: