Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. flower-1992

flower-1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Ako moze nekoja koleska so bila na ispit politika na socijalen razvoj da kaze sto najcesto dava i dali e se so pisuvanje?? blagodaram odnapred :)

2. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Не се надевам и јас многу на математика ќе паднам сигруно.Не можам,учи учи ама џабе ти е

3. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Е тоа е.. Самиот професор ме демотивира затоа што кај него не е фактор знаење туку фактор како е он расположен. Ама тоа е.. :|

4. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    За математика потребна ти е многу среќа. Не викам дека не треба да учиш, ама мислам дека среќата е пресуден фактор. Сепак, не се откажувајте пред време ништо не се знае, можеби ќе положите. Не се поставувајте песимистички спрема предметот. Вежбајте, одете на испит сигурно нешто ќе успеете да решите. :)

5. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.485
    ^Дефинитивно.
    Земете вежбајте, разгледајте ги можностите и видете што може да ви се падне. Разговарајте со некој кој има повеќе искуство.
    Ако ви е убаво научено имате повеќе шанси да положите, него на среќа. Барем едно нека ви е сигурно, па среќата сама ќе си дојде ако сака.
    Јас положив, па гарантирам дека беше затоа што знаев. Инаку сум малер невиден и подобро што не се потпрев на ксмет.

6. najubafko

najubafko Активен член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    На кој датум треба да уплаќаме партиципација за 2 семестар и колку?

7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    На која сметка да уплатам 50 денари административна такса..?
    Ако ја зне некој нека ја напише

8. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Koleski moze nekoja da mi objasni kako odese toa za usoglasuvanjeto kaj vlogovi i renti, koga se usoglasuva koga ne?
    ps: se izvinuvam za latinicata nesaka da mi se smeni poddrskata na pc |(

9. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Усогласување се врши кога вложувањето/примањата, рентите не се еднакви со вкаматувањето (вложувањето/примањето е почесто од вкаматувањето). На пример ако вкаматувањето е годишно а вложувањето е семестрално тогаш треба преку формулата да се изврши усогласување. Доколку вложувањето или рентата (било што) се на пример квартални и вкаматувањето е квартално не треба ништо да се усогласува. Се надевам дека ти се разјасни.

И уште нешто многу важно (можеби веќе го знаеш) после усогласување влоговите/рентите секогаш се декурзивни, без разлика дали ти биле дадени како антиципативни или декурзивни.

На cvetce93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Сфатиив, фала ти многу :*

11. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    403
    Не кревајте мн паника за математика, ако имаш знаење сигурно положуваш, и задачите кај "елиминаторните" тестови можат да се решат (барем за положување), јас си го презапишав, во прва година на сите можни полагања бев (на некои паднав од немарливост, да го препишеме тоа на немање среќа, што е потребна кај драге хх) .. Во втора идев на часови кај Баже и видов колку само пропусти сум имала, го фатив на колоквиуми и си излвеков 9ка, зошто вториот кол ми беше послаб, секогаш на втор дава каде каде потешки тестови :)

А имам другарка која не ја пушти на трет кол (тогаш на 3 кол се полагаше) со сите решени задачи и и рече ајде колешке се гледаме на испит.. и по толку малтретирање си го положи на испит..

12. GirlFromMars

GirlFromMars Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    Дали има некој прашања маркетинг на услужни дејнсти што се паднаа на испит во јуни или август? thanks

13. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Женски знам дека многу прашувам ама мака си имам.. Математика на испит дава итеративна метода или најчесто се паѓа влогови и ренти? Неможам да ја сфатам таа метода и формулите ми ги нема во таблица.. |(

14. tazenjbg

tazenjbg Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Може ли некој да ми каже колку часа трае испитот по Математика за економисти??

15. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    4.358

мала е веројатноста да ти даде итеративна метода...
    повеќе дава влогови и ренти него тоа но можно е да ти се падне

16. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Епа тогаш добро е, нив барем ги знам :)

3 саати мислам дека :)

17. femi-n.a

femi-n.a Активен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    2
    Koleski moze li nekoj da mi kaze kolku prasanja ima na smetkovodstvo na ispit :)

18. feminka20

feminka20 Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    А некој да незнае нешто околу тоа како се движи границата за оценки ФПИ и финансиско сметководство? :)

19. Westsiderka

Westsiderka Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    21
    Ахх таа математика, кога ја имав пред две години ми изгледаше како крај на светот да е, но сега со предметиве што ги имам си викам боље кај Јанев ќе поминам. Само не се плашете и нервирајте, не слушајте приказни од типот идење на полагање со мрсна коса, дека ако го извади одоздола е елиминационен, систем шестар и сл.Сите тие приказни се од студенти кои не успеале да положат, дека е терсен професорот терсен е, ама Мајкл Маерс не е.
    1.Кога полагате прочитајте ја задачата и обавезно барајте во збирка слична или иста,мене и на колоквиум и на испит ми се падна целосно решена задача(ако имате некои познавања од математиката не ја препишувајте од бројка до бројка исто, во математиката некои работи може да се решат на различен начин)
    2.Исто така препишувајте.75 % од студентите кај нас вака го имаат положено предметот (меѓи кои и јас) договорете се со некој колега на кого повеќе му лежи предметов да биде спремен да му стигне задача по мобилен и да ви го испрати решението.
    Но пазете!Бидете многу внимателни со мобилниот. Доколку полагате во читална седнете на крајните клупи но никако по краевите затоа што често пати асистентите кои се на вториот кат знаат да погледнат надоле. Мобилниот можете да го ставите во чизми сега се актуелни високите чизми па и да ве примети некој одма пикање внатре.Јас лично си го извадив од џеб ја исправив таблицата демек читам нешто и си ја напишав пораката.
    3. Вежбајте и не губете надеж. Понатаму ќе се сретнете со далеку потешки предмети, математика е гола вода за она што ве чека. Верувајте во себе и се ќе биде во ред.
    и за крај молете му се на Семоќниот Бог на математика Јанев! СЕ ШЕГУВАМ! :))

20. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    А да ве прашам, на испит математика од прилика со колку решено се поминува? Јас имам три ипол решено и едно теоретско.. има надеж?