Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Амин!
    Точно е се ова што е напишано. Плус ќе додадам дека на тие на менаџмент им предаваат претежно Шуклев и неговите бивши асистенти (Дракулевски, Леонид, Столе и др.) кои го имаат истиот стил на оценување на првоспоменатиот. Во превод: учиш предмет менаџмент (кој по некоја логика треба да е практичен предмет-таква е тематиката нели :?: ) и доаѓа време за испит и ти единствено што треба да знаеш се набројуванките кои се со различна боја напишани во учебникот. За колоквиум имаш 250стр. (тоа ти се околу 500 за испит) за кои ти се потребни околу 2недели :@ за да можеш секоја набројуванка и табела да ја научиш и меморираш. Потоа поминува колоквиумот/испитот и се што си научила по кратка постапка му идеш delete. И веднаш се прашуваш: „Зошто по ѓаволите го учев предметот? Зар мене некогаш некој ќе ми ги бара сите тие набројуванки од кои на ниту 1 нема да ми текне откако ќе дипломирам (мене сега не ми текнува, не па по 2 години)?“ И сфаќаш дека по завршувањето на факултетот можеш (со должно поштовање) да си ја „луфтираш“ некаде затоа што и онака кај нас „генерален менаџер“ како функција не постои туку повеќето големи фирми користат „генерален директор“, а за да стигнеш до таму незнаењето ... упс „знаењето“ од Шуклев баш и не ти вреди.

На mystic999, SimplyElegant, lav4ence.e.e и 2 други им се допаѓа ова.
  2. elena6

elena6 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    8
    дали некој има за продавање книги оригинал по организациско однесување, статистика за бизнис и економија и економика на претпријатие (ми требаат од сите по 3 книги). Ако има нека ми пише лична порака

3. red.rose1994

red.rose1994 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Колешки денес при уплата во комерцијална банка за партиципацијата и адм. трошоци на местото приходна шифра имам напишано 723019 (треба 723012)
    Јас ги имам платено сите сметки, на трансакциската на Економски, па прашувам дали може да се исправи, или не е никаков проблем? Па и некој емаил ако има некој од тие од студентски, и дали враќаат?

4. strelecF

strelecF Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    14
    Девојки ве молам помагајтеееееееееееее итно ми треба одговоров, утре полагам :devil:

пазетеја задачава: Сопственик на компанија му подарил на синот автомобил во износ од 200000ден. Дали ке се пресмета ДДВ?

Значи знам дека треба, но не знам дали 200000 треба да се множи со 5% или со 18%...?????

5. elena6

elena6 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    8
    valentina@eccf.ukim.edu.mk враќа :)

6. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    98
    Кога почнуваат предавањата за прва?

7. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Предавањата за сите години почнаа вчера.

На UnderTheSun му/ѝ се допаѓа ова.
  8. UnderTheSun

UnderTheSun Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    98
    A уписите за летен семестар се продолжени до 7ми за 1ва така?

9. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Еве ти линкче:
    http://www.eccf.ukim.edu.mk/za-fakultetot/novosti/289

На UnderTheSun му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Ме интересира како оди постапката за префрлање на друг смер ?

11. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Тоа на студентски најубаво ќе ти објаснат.
    Треба прво да поднесеш молба до деканат, па они таа молба да ја разгледаат и ако ти ја одобрат дури после. Ама мислам дека треба да заврши годинава, на сред година мислам дека не може. :?:

На fournow му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Да знам тоа, али ме интересираше кои се тие услови што треба да се исполнат, дали се бара просек ? Некој ако има искуство нека пише.

13. nikname

nikname Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2011
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    5
    Од која скрипта да најдам за Причини за нееднаквост на платите,во врска со наемнините со пазарот на работна сила.. ?? знм има на Економски книга или скрипта за тоа ,па ако има некој нека ми пише. Ми Треба!

14. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.485
    Отприлика која е цената на книгиве за втор семестар, прва година? :)
    Економика на претпријатие, Статистика и тоа што треба за Организациско управување..?
    Не прашувам за Либро, копија или слично.

15. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Економика е 1200 мислам, статистика ти е околу 1500, а организациско само скрипти се не повеќе од 200ден.

На Sephora му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Продавам учебник „Економика на претпријатие“. Има нешто подвлекувано со молив. Кој сака нека пише ЛП да се договориме. :)

17. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    3.742
    Колешки некоја да не има МЧР книга за продавање?

18. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    58
    До лани можеше и со копија на полагање. Сега ако е нешто променето. А зашто сакаш да купиш книга оригинал, вишок пари имаш или грижа на совест :) ?

Да не знаеш сега кој е професор по МЧР, пошто треба да си земам оценка а професорот отиде во пензија?

19. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    3.742

Барам оригинал затоа што проф. кажа дека тие што немаме да одиме кај него да ни дал потврда (ако немаме доволно финансии за да ја купиме) и сеа не знам што да правам.. Ако ја најдам поефтино добро ако не ништо, ќе си ја копирам...

Инаку проф. е Љупчо Ефтимов :)

:hai:

На Eagleeye му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ilovecupcake

ilovecupcake Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    77
    Анние.мк и нас лани истово ни го кажа меѓутоа сите си купивме копии и поминавме така. Не правеше воопшто проблеми на полагање, и сам е свесен дека сите ја одбираат поефтината варијанта кога се работи за такви книги кои (не) е морално да ги имаш оригинал. Јас на предавања не се појавив, само на вежби затоа што ги објаснува кејсовите. Мој совет, присуствувај на вежби :)

На Annie.mk1 му/ѝ се допаѓа ова.