Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. suzann93

suzann93 Активен член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    кога е ќе завршиме 4та колку кредити треба да имаме?

2. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    240 мислам дека требаше :)

3. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Па ти конкретен предмет не отфрлаш туку не запишуваш изборен. Во 5ти семстар да, си запишуваш нормално по програма како ти иде, незнам сеа на кој смер си колку задолжителни колку изборни ама :!: тие 8 кредити сеуште ќе ти фалат..

4. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Неможам да редактирам веќе, а морам да ве прашам нешто..

Сега дома средував нешто и случајно го најдов тој водичот што ни го даваа лани кога се запишавме и прочитав дека секој студент мора да положи 19 редовни, 9 изборни предмети од листата на Економски факултет и 3 изборни од листата на УКИМ на која спаѓаат и предмети од Економски факултет.

Е сеа не сфаќам, овие нашиве предмети изборни СИТЕ спаѓаат на таа листа и плус ако сакаме можеме и од друг факултет да земеме или како иде тоа? :^)

И уште нешто, скоро бев решена да го земам Демографија од кога ми го пофаливте овде, ама зборев со една другарка лани што го слушаше Еколошки менаџмент и многу ми го пофали дека бил лесен лани, и за учење и за полагање, па ако може збор два за споредба на овие два предмети? Не сакам на памет учење па кој би ми бил по погоден, и дали е задолжително присуство на овие? Она како да ми спомна дека на Еколошки оценка плус имале од присуство..

5. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    246
    Колешке тоа што си го читала мислам дека важи за тие студенти што се по новата програма(што се запишаа лани на факултетов ) и тоа што го пишува во водичот важи само за нив, а имам слушано од други дека тие можат да земат изборен и од друг факултет. Што се однесува за предметите јас и двата ги имам слушано досега и ке ти кажам мое искуство од нив :) Еколошки менаџмент го имав пред 3 год, предаваше Пеце Недановски . Материјалот што ни беше за учење беше скрос неразбирлив( пишуван на многу висок стил), а пред се и глупав. Јас го паднав на колоквиум и после го полагав на испит кој беше со раскажување. Колоквиумите беа на заокружување а за присутсвото не се секавам дали беше задолжително. Така беше тогаш по овој предмет , сега не знам како е , да не е нешто сменето... Демографија го слушав лани и можам да кажам дека ми беше најлесен предмет досега на факултетот. Се учеше од мала книга , по 70-80 стр за колоквиум. Колоквиумите беа со прашања на заокружување со по еден точен одговор и 5 отворени прашања (дефиниции претежно или нешто да објасниш , се пагаа најглавните работи ). Материјалот е лесен и едноставен, со многу работи од општа култура. На крај сите добија потписи, и тие што одеа и тие што не одеа на предавања, а бодови од редовност добија само оние што присуствуваа на повеке од 80% од предавањата. Исто така кој сакаше можеше да направи и презентација за на час и од неа се добиваше по 10 бода. И тоа е тоа колешке. Се надевам дека помогнав колку толку. Позз

На cvetce93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Па јас сум по новата програма, лани се запишав и затоа прашувам како иде тоа и дали мора да бираме од таа листа..
    Инаку за изборниве фала ти, да не си играм сепак изгледа ќе го земам Демографија, да не се зафркавам :)

7. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    ^ Мислам дека не мора, туку максимумот на предмети што може да ги земеме од други факултети e 3.

На cvetce93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^Демографија: дали ако си редовен на предавања добиваш оценка плус или ако ти фалат неколку бода?

9. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Девојки, кога се избираат изборните предмети за во прва година?

10. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Дента кога се запишуваш.
    Во индекс ги пополнуваш сите задолжителни и изборни предмети кои ќе ги запишеш семестарот.
    Секој семестар е така.

На cresa-jagoda и Angelceto им се допаѓа ова.
  11. T-cent

T-cent Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    12
    ^ Дента кога се запишуваш ? :o Значи ние на 29/30ти треба да одбериме...
    Ајде совет шо предмети се полесни, што да избериме ? И колку предмети треба ? :sweat:

12. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Препорачајте ми некој изборен за прв семестар. Знам дака сите го избираат трговско право затоа што тој бил лесен, но јас не можам да го изберам затоа што ќе ми биде редовен во трет семестар. На надворешна трговија сум.
    Не мора да биде предмет со најмалце страни за учење. Препорачајте ми нешто што е на добар начин напишано и да се разбира кога ќе го учам. :)

13. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    За тие што можете да го земете Трговско, не се мислете воопшто лесен е стварно и со еден точен одговор и апла се познаваат.
    А ти, мислам дека од тој избор што го имаш Еколошки е нај ок - или па е-бизнис ако ти иде тоа, мада таму знам проекти дека правеа ама викаа дека бил интересен. Во секој случај немој деловна етика, сите што знам дека го запишаа еве уште не им е положен. :)

14. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    ^^^
    Па и немате некој голем избор, ако се истите предмети што ние ги имавме лани.
    Е-бизнис - мислам дека би бил најдобар избор, но материјалот е на англиски и плус има и вежби на кои треба да бидеш редовна.
    За Еколошки менаџмент имам слушнато многу лоши мислења, дека бил доста тежок за разбирање и покрај тоа што е краток материјал.

15. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Ке има само неколку предмети за бирање?
    Затоа што на странава на економски има долга листа на предмети кои што може да се изберат во зимски семестар.

16. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Да, ама по новава програма е сменет начинот на бирање. Ако примети, пред секој предмет има шифра, е сега вие во прва можете да бирате само од тие предмети што шифрата им е со 100, во втора со 200 и 100, трета 300, 200 и 100, и четврта од сите, односно 400,300,200 и 100.
    А со шифра со 100 се за зимски само трговско право, еколошки менаџмент, деловна етика и е-бизнис :)

На Angelceto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LittleDevil

LittleDevil Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    1.703
    Допаѓања:
    1.924
    E- бизнис ви е убав за изборен прв семестар. Не е обемен, по 50тина страни на колоквиум, имате вежби на кои би било убаво да сте редовни, затоа што теорија е 60 поени а 40 поени ви се вежбите, што значи ако ве нема на некоја вежба автоматски губите поени. Околу вежбите, обично беа да истражуваме за некои е бизнис апликации, онлајн банки, купувања.. Колоквиумите ни беа 10 прашања со заокружување и 3 отворени, кои можете да ги пишувате и на македонски ако сакате. Земете си го, нема да зажалите. На тие што се запишани на е бизнис, доколку ги има такви на форумов, им е задолжителен :)

П.С. може да фатите и многу добра оцена :)

На Elena69221 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. peperutka7

peperutka7 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    91
    Во списокот за потребни документи наведено е и „Уплата од 200 денари (факултативно) за Студентски парламент “ дали има потреба да се плати и ова?
    П.С. слушнав дека може да се избегнат некој трошоци :)

19. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Студентски парламент ако сакаш да учествуваш плаќаш, а другите трошоци мора да се подмират.

20. peperutka7

peperutka7 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    91
    А што се прави во студентскиот парламент? :$