Дава прашања на заокружување со 1 точен. Добар дел од прашањата се паѓаат од домашните што ги дава, а не е лошо да си погледнеш во Зоки, Либро и во книжарницата кај правен за прашања. Пред 2 год. јас кога полагав доста прашања се паднаа и од тие листови со прашања што кружат. Учебникот (ако уште е оној преводот) нема да ти користи нешто. Исто дава и отворени прашања (од 3 до 5). Ама прашањата не се во стилот да види дека си набубал туку дека си сфатил. За втор колоквиум има и доста графикони и памтам дека на нас ни даде тогаш график да нацртаме. А за прв знам имаше некоја задача што ја вежбавме на час и даде иста такава. Даде и некоја ситуација па што би направил, како би ја решил да ја имаш ти таа моќ.
Фала многу Снежанке Да приметив дека книгата нема да послужи, па затоа сакав да прашам за дополнителни информации.
А нешто подетално за на колоквиум финансиско сметководство? По втор пат го поставувам прашањево се надевам некој ќе ми одговори.Некој совет на што да се обрне најмногу внимание,затоа што демонстраторкана по вежби не верува дека многу ќе ни помогни.
Јас кога полагав имаше прашања во нашата книжара кои беа различни од оние во Зоки и Либро. Пишав да видите и во онаа на правен да не има нешто од нашава.
Колешки, најверојатно го има некој поставено прашањево претходно, ама вртев и неможев да најдам .. на колоквиумите кај Драги Јанев по математика, како се формулирани задачите, дали има да докажуваш формули или не, задачите се слични како во збирката, колку задачи има, колку прашања .. и уште нешто ама најбитно .. вистина е тоа што го кажуваат дека е манијак и дека на „поубавите“ девојчиња им вади тест одоздоле ?
Финансиско сметководство искрено првиот колоквиум беше прилично тешки...Знам дека имаше поврзани настани за пресметување(книжење) и дека во мојата група се паднаа одговорите од типот ништо од наведеното не е точно...имаше и теорија ама многу малце беше теоријата... Ама затоа вториот колоквиум беше пре пре пре прелесен.... Да за првиот колоквиум гледај научи ги добро книжењата
Не слишај приказни, ако учиш и ако решиш ќе поминеш... Задачите му се случни како во збирката како тие што се во испитните кобинаци...Има група кај што им се паѓаат задачи решени од збирка, ама има и задачи кај што треба да се измачиш за да ги решиш...
А книжењата се паѓаат нешто слично како примерите што се дадени во книга и во збирка или нешто сосема трето?
Дали на колоквиумот економија има и дефиниции? Јас решив математика на испит да полагам. Сеуште немам почнато со вежбање, а за помалку од 3 недели не се учи математика. Ќе се фокусирам на другиве 3 предмети да ги положам. Тешко е математика на испит?
Може некој да ми каже дали со прашањата од либро за Основи на економија,Основи на сметководство и Трговско право помагаат за првиов колоквиум?Затоа што сакав да ги земам сеедно ми е со што ќе поминам на колоквиум али дали ако учам од нив ќе има корист?Или строго од книга? Ах златно средно школо
Се пагаат прашањата ама сепак треба да подучиш уште нешто зошто само ако ги учиш прашањата мислам дека нема да поминеш ))
Сакам да ве прашам дали економија е потешко или полесно на испит? Имам почнато да учам нешто ама пак ке ми треба многу време за да го совладам материјалот како што треба. За другиве предмети ќе идам на колоквиум, тоа 100% сум сигурна ама сега за економија почнав да се мислам. Совет ??
Мислам дека ти е подобро на колоквиум,а сметководство пак ти е полесно на испит Јас да прашам за Макроекономија,какви се прашањата и со колку одговори се? Може и помош со прашањево,како се доаѓа до одговорот? Зголемување на номиналниот БДП за 6% може да кореспондира со ... а) намалување на реалниот БДП за 4% и зголемување на цените за 10% б) зголемување на реалниот БДП за 9% и зголемување на цените за 3% в) зголемување на реалниот БДП за 5% и намалување на цените за 1% + г) намалување на реалниот БДП за 3% и зголемување на цените за 3%
Јас полагав преку колоквиуми и ја знаев цела книга, а можам да кажам дека тие во јануари што беа многу лесно поминаа, со прашањата од либро 7-8 вадеа а тек да ја знаеле и книгата може така се погоди таа сесија - не знам за другите, ама според мене испит е полесно. Истото се случи и сметководство. Макроекономија со 1 можен? Мене ми рекоа дека сите се можни. Дали е сигурна оваа информација? И колку бода носат тие на заокружување, а колку отворените? Фала
Не сигурно било со еден точен,исто како прашањата што ги дава за домашно,добар дел и од тие се паѓале. Вкупно колоквиумот бил 100 поени,околу 75 биле тие со заокружување,другите од отворените прашања.
Абе од кај тоа дека економија е лесен смер благе везе нема ... лично ја сум на економија па можам да кажам дека не е лесен смер. Надворешна трговија ти е полесен .
дека скоро сите го сметаат како лесен,но очигледно не е такаа како и да е фала ти на инф. ...некој друг има ли да сподели искуство со другите смерови,маркетинг,менаџмент...?