Зарем никој не полагал деловна етика? И мене ме интересира ова. Предметов едноставно не се учи. ^ Колешке јас лично не сум го имала како предмет, но имам слушано доста коментари за него од други, дека има многу поделби( а истите треба да се знаат на памет секако) и плус што материјалот е неразбирлив .И како што знам не е нешто што не може да се положи, само треба убаво да се набуба. Тоа е тоа колешке... и не само овој , ке сретнеш и многу други такви предмети на факултет па затоа внимателно избирајте
Јас сум прва година па првпат ќе полагаме наредната недела и нормално е да сме малце под стрес па ме интересира како вие колешки поминавте прв семестар. Трговско право слушнав дека е лесно, па ме интересира околу основи на економија, колку прашања има, какви прашања дава Фити, што поточно се паѓа во врска со графикони ? Исто и математика сите ептен ме плашат околу тоа, дали е вистина дека ги пушта само тие што иделе кај оној Баже на часови ? Друго сакам да знам и сметководство на што најмногу да обрнам внимание. Фала многу однапред
Нормално е тоа ехе јас минатата година бев 1ва и кога отидов прв пат да полагам ми беше како не бесење да ме носат али веќе се навикнав ) Трговско право не е многу тешко ама не ни нешто прелесно зошто од минатата година знам на 1от колоквиум доста прашања од книга ми се паднаа одколку од презентациите и имаше 50 прашања. Економија ако не се лажам беа 25 и се логички дефиниции не дава . Сметководство исто не е тежок предметот земете си прашања од либро доста се паѓаат али треба да се помине и збирката исто и книгата и немаш гајле . Математика искрено е тежок а иначе благе везе нема тоа дека ги пушта само оние што иделе кај Баже . Јас идев кај Баже и поминав на колокивуми али имав решено . Знам другар што немаше решено па падна значи ако знаеш да решиш ќе поминеш ако не тешко )
Знае ли некој до која страна е колоквиумот по финансиско смет. и ако има некој прашања или ако знае нешто што се паѓа нека сподели. Инаку има 10 т/н прашања другите се на заокружување.
Деловна етика ја избрав и јас во прва год(споделувам она што го памтам бидејки оваа година го завршив) значи пред 3 год и предаваше професорка и иако скриптата се гледа мала речиси ништо не може да се запамти.Имаше 25 прашања кои носат по 4 поени и се со повеке точни одговори,нема потреба да се учи со разбирање само на памет,бидејки само набројуванки се паѓаа.Мислам дека сега со професорот е уште потешко
Финансиски менаџмент може да се извади висока јас имам 10.Она што тој го бара е ако сакаш да положиш колоквиум мора да одиш на предавања,дава квизови,мислам дека даде само еднаш,пушта списоцитреба да правиш проект обе инвестициски план во група.Треба да се учи со разбирање и дава задачки кои треба убаво да ги извежбате.Мислам дека имаше и отворени прашања Макроекономија поглуп предмет здравје.Одете на предавање и земајте домашни,ем од тоа ви се пагаат прашања за колоквиум ем добивате поени.Првиот колоквиум може да се извлечете со прашања од либро и домашно, ама на втор помага само срека зошто прашања не се ни од либро ни од домашна Трговско право ако не ви е целта висока оценка учете од презентациу и мислам дека имаше прања,може да добиете најмногу 8.Јас кога го избрав и кажаа се учи само од презентации,а стварно и така било до претх год,но асистентката кажа дека ја сватил професирот финтата на студентите и затоа несакал да подарува 10.Затоа,мој совет,јас се зафркнав со 8,вие кои сакате повисока обавезно прелистајте ја книгата,прашањата се лесни и со еден точер,некои веднаш се познаваат кој е точен зошто останатите понудени се смешки,а ума и некое прашање кое е 2-3пати исто поставено Финансиско сметководство прв колоквиум се а прашањата од книга или збирка доста,а втор колоквиум беше далеку потежок и со мнооооогу книжења,дури и оние кои имаа многу висок успех кај него положуваа со 7-8 инаку не мора да се оди на предавања бидејки е многу досаден и ништо не објаснува,а на крај земете семинарска кај него за оценка плус,дава и на оние кои положиле на испит.Поздрав и мнооооогу 10
Колешки ќе полага некој основи на маркетинг до која страна е прв колоквиум и дали има нешто скратено???
Ако ви текнува да ми кажете кога сте полагале математика, дали баш на сите ќе ни ги прегледуваат збирките и таблиците да не имаме нешто пишувано или на кој ќе им текне?
Никогаш не ги прегледуваат, бар на мене за овие три години еднаш ми ја прегледаа. На асистентот онака му текна да прегледа на едно 5 души и тоа беше тоа. Ваљда на асистентот како ке му текне. И јас во прва слушнав ке прегледуваат па бришев ли бришев низ збирката дека на старо ја купив, ама немало везе.
А, прегледуваат детално или не? Зашто јас сакам да им ставам точки со молив на точните одговори на прашањата сто се на заокружување.
За точки не е проблем, никој нема да ги примети ваљда. Ама ако пишуваш цели задачи тогаш треба да му ја мислиш
^ Колешке не се замарај за точки пиши Не верувам дека има некој што ги учел и прашањата на памет.. сите ставаат
И јас кога бев прва година, го слушнав истиот муабет за Драге Јанев по математика дека на убавите девојки им давал најтешки тестови со намера да не положат и да положат на друг начин За да не дојде до тоа на секое полагање математика одев вака: во облека која се состоеше од фармерки и најобично блузиче,без тронка шминка, коса како да ми ја фатила слана, со подочници од претходни два дена неспиење поради решавање еден куппппппппппппппппппп задачи, со нелакирани нокти или полуизлупени,злато што имав на мене оставав дома,и не ставав никаков друг накит, значи гледав на секој начин да останам неприметлива. И секогаш ми се паѓаше тежок тест,а јас во тој момент повеке личев на страшило отколку на привлечно девојче. Математика ми идеше многу, во средно бев најдобра во класот и секој колоквиум ги решавав задачите, и секако ако не за 10 барем имав за поминување. Арно ама положив на дополнителен испит и тоа со 6. Значи имаше и машки на кои им даваше од тие ЦРНИ тестови, не само на женски и сега тоа значи дека сака и машки? Единствено нешто што го правеше Драге е тоа што имаше определен број на студенти кои ке положат а кои не. Не е битно колку и што си решил, битно е дека не ги оценува реално. Ако имаш срека ке те пушти и да си решавал глупости, затоа не се замарајте, може ништо да не ви е точно а да положите. И тогаш верувајте е најтешко. Јас знаев дека скоро се знам, а положив со 6, а многу други колеги и колешки кои ништо не знаеја положуваа со 8-9 И за збирките зависи кој асистент ке ве чува на полагање. Некои секојпат ги прегледуваат, а некои воопшто. Мене ниту еднаш не ми ги имаат проверено. Но јас за секој случај во збирка само со точки ги обележував прашањата, а на ливчиња кои по потреба ги ставав во збирката ги пишував задачите или некои изведувања кои не ги знаев. Кршете нозе на полагање П.С.Обавезно одете на увид, зошто многу пушта да положат иако немале претходно доволно поени.
И заборавив да ви кажам двете прашања секогаш се паѓаат од збирка и се паѓа на секој тест по една идентична задача од збирка. Кога ке добиете тест обавезно прелистајте дали ја има задачата во збирка.