Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    За кого како. Мене лани вторите колоквиуми по овие два предмета ми беа полесни, а и извадив повеќе бодови отколку на првите, додека пак на доста колеги им се чинеа потешки. Се зависи од тоа како ќе научиш и колку добро ќе го совладаш материјалот.
    А за испит не можам да ти кажам мое искуство, но имам слушано дека испитите по Економија и Сметководство биле нешто полесни од колоквиумите и се паѓале доста прашања од копирниците. Ама ако ги имаш положено првите колоквиуми те советувам да одиш на вторите. :)

На honey.11 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sm1ley

Sm1ley Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2013
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    74
    Колешки, препорака за некој професор сметководство? :)

3. Ivana1994

Ivana1994 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2013
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    1
    Нешто за математика втор колоквиум? Некој искусен да ми каже задачите од збирката се паѓаат или некои научни фантастики :D ?

4. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Лани на вториот колоквиум мене ми се падна една задача од збирката од видот влогови и ренти и тоа решена. Кај задачата за амортизација на кредити знам се бараше период на отплата, имаше такви слични во збирката, но не исти. Додека пак изводот беше малку чуден и мислам дека немаше такво нешто во збирката, барем јас во задачите што ги вежбав немав сретнато таков.

5. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    ^ Еден совет само за математика.. задачите што ќе ви се паднат од збирка решени ( ако се падне некоја) не ги препишувајте скроз исто затоа што не дава поени, една другарка така ја препиша и не и ја призна..

6. Ivana1994

Ivana1994 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2013
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    1
    Тие за амортизација како ги научи? Секоја задача, своја приказна, најтешки ми се !

7. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Што се случува со изборните предмети на страната на економски? Отварам сега и гледам сите што беа во летен се ставени во зимски семестар и обратно.. некоја грешка е, или некоја најнова програма им е ова? |(

8. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.601
    Ако сака некоја колешка да каже нешто повеке за вториот колоквум МАКРО. Се паѓаат ли прашањата од тестовите и од либро? На првиот се паднаа доста, со нив и едно на пишување што одговорив положив.

9. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.270
    Исто и мене ми се случи :)

10. ZigZag123

ZigZag123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    Bi sakala da prasam, bidejki sum vonreden student, da mi kaze nekoj od redovnite studenti FPI za vtor kolokvium sto treba da se uci,odnosno do koja glava zasto na zephyr prikaceni se samo do 13-ta glava?

11. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Макроекономија скалата за оценување е фиксна (51-60 итн. до 100) или се праи према најдобриот?

12. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    И мене ме интересира истово, и за финансиско сметководство.. Лани за основи знам беше по највисоките бодови, за финансиско исто е?

13. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Макро е фиксна изгледа, а финансиско претпоставувам како лани што беше :)

Мене ме интересира дали некој знае дали по демографија има можност да направиме некаков проект за дополнителни поени,без обврска за презентација?

14. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    ^ Неможе, единствено со презентацијата дава поени 10 мислам... Инаку кога сме кај демографија веќе, води некоја евиденција за присуство? Он на почеток рече дека нема да пушта списоци, ама да не му текнало нешто во меѓувреме..

15. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.973
    Допаѓања:
    1.272
    Има некој да ми каже во врска со Меѓународни финансии и Економски развој за втор колок. Некое искуство,лесно ,тешко,што даваат,како даваат и сл. Се би ми било од корист :)))

16. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    236
    Математика денес давал потписи на предавање, ама јас не бев, па дали може да одам утре кај него да земам или да одам кај другата група на предавање и кога ќе им дава нив да земам и јас? И дали може некој друг да ми земе потпис со мојот индекс? :)

17. T-cent

T-cent Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    12
    Математика можиш да земиш потпис в четврток во 8 имаме предавање. Само ги оставале индексите па тој ги земал сите и ги враќал со печат.
    А да не имате информација кога по другите предмети ( сметководство, трговско и економија) се земаат потписи ?

18. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Трговско во вторник или четврток. (ова го прочитав по групите).
    Економија следна недела. Најдобро оди си на сите предавања наредната недела.

19. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.601
    А математика од 12 до 2 во четврток ке дели потписи или само од 8 до 10 на сите? И ако имате некоја информација кога ке даваат по финансиско смет. и фпи?

20. T-cent

T-cent Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    12
    ^ Па би требало и од 12 до 2 да дели математика, пошо вчера давал и на другите смерој каде што имал предавања :)
    Туку да ве прашам пошо јас сметководство не бев на колоквиум, го оставив за на испит.. Сега треба и сметководство да земам потпис или кога ?