https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 4055_n.jpg https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/ ... 8637_n.jpg https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 9483_n.jpg повели
прва год сум на смерот сметководство и ревизија,па ако може некој да ми каже дали во втор семестар се избира еден изборен предмет или2?и кој е така полесен ,сличен на трговско? ...фалаа однапред
Мене овие ми ги пратија 69стр. дефиниција за механичко движење 70стр. дефиниција за миграционо салдо 70стр. што не е точно за Zelinsky-според Zelinsky што не спаѓа во миграции (точно е од град во село) 72стр. формулата за општата стапка заедно со формулата за миграционо салдо на 73стр. заедно биле 73стр. формулата за општа стапка на бруто-миграциите 74стр. што не е точно за миграционото салдо- дадена била формулата и која буква што значи (точно било под г за М=број на умрени во мегупописниот период,а пишувало број на мигрирани така нешто) 76стр. дефиниција за трајни миграции прашање: Во втората половина на ХХ век какви миграции имало во РМ?(одговорот е внатрешни миграции) 82стр. биолошки структури (полова и старосна се точни) 84стр. формулата за стапка на феминитет 86стр. најчесто гине машкото население-што влијае на тоа така нешто нзз (точно било војните) 88стр. што не е точно за старосната пирамида (точно било дека на десната страна е женското население) 91стр. дефиниција за прогресивниот тип на старосна структура 99стр. кои не спаѓаат во економско неактивно население (точно било вработените) 105стр. формулата за стапка на возрасна зависност 107стр. формулата за стапка на склучени бракови 122стр. што не е недостаток на математичкиот метод 136стр. за детскиот додаток дефиниција за популациона политика прашања: каква е популационата политика во МК?(точно било под в) Ако го смениш твоето постојано живеалиште каква миграција е тоа? Колку иселувања и доселувања имало во МК така нешто (точно било над 300 000) Поради кој фактори се предизвикани миграциите поради вработување, висок доход, усовршување...(точно економски фактори)
Еден предмет мора да се избере, но ти ако сакаш да собереш повеќе кредити можеш и 2 да избереш.Бидејќи во секој семестар најмногу кредити можеш да имаш 40 со 2 задолжителни 16 и еден изборен 8 тоа ти се 24 кредити од втор семестар значи можеш да си избереш уште еден. Во тој семестар колку што се сеќавам изборни ни беа дадени социологија и организациско однесување.За социологија незнам бидејќи не го одбрав, но за организациско можам да ти кажам дека е прелесно ,барем јас многу лесно поминав.Малку материјал имаше мислам и се се паѓаа важни работи набројуванки воглавно .
фала ти мн .....и ке може ли некој да ми каже да сподели искуство за основи на економија на испит ? очајна сум кога ке помислам колкаава е книгата и дека морам пак да ја поминувам цела
Абе искрено претходниот пат по сметовдство само оние точно неточно ме мачеа кај другите имав 1 или 2 грешки и положив. Сега за втор овие точнно неточно пак од збирка ги дава или да знам дали да имобрнам внимание на оние од збиркава.
Мала исправка , најмногу кредити во семестар може да имаш 35 се извинувам .Односно повеќе од 4 предмети неможеш да имаш освен мислам дека ако имаш висок просек ,тогаш дозволуваат плус уште еден предмет.Ама незнам некој кој би сакал во семестар да има 5 предмети.Мене и овие 4 ми се премногу
Нема да има отворени 100 % рекоа дека така кажал професорот.А се надевам дека овие ќе бидат и кај нас минатиот колоквиум истите беа како во велес што им се паднаа.
Колешки ќе може ли некоја да ми каже што задачи има математика на испит? Ќе ве молам ако не ви е тешко. Фала однапред
Дава комбинирано и од првиот и вториот колоквиум. Значи нема ништо посебно да се каже за испитот, има 5 или 6 задачи и 2 прашања. Извежбај ги испитните комбинации знаат од таму да се паднат, а може и од ракав да му се истресени, сакам да кажам тешки задачи. Може да даде и задача на која најмалку се надеваш, која ја има само една во збирка, така да вежбај и многу среќа
Колеги ајде ако некој знае одговор на некое од овие прашања по Финансиски пазари и институции нека го пише 3. Brokerot vi veli deka Tutunska banka objavila zgolemuvanje na profitot za 20% vo odnos na prethodnata godina, sega e vreme za kupuvanje na akcii. Sto bi mu odgovorile vie trgnuvajkji od hipotezata za efiksni pazari. 12 prasanja imase so da i ne: 1. Dilerskiot pazar stanuva posoodveten od brokerskiot kako sto se zgolemuva obemot na trguvanje. 2.Akciite na site makedonski firmi so koi ne se trguva na berzata, se trguvaat na salterite na bankite. 3.Obicnite akcii se finansiski derivat 4. Proviziite za emisija so najdobri napori se poeftini od proviziite so cvrsta obvrski. 5.Diverzifikacijata se koristi za namaluvanje ili ogranicuvanje na nesistematskiot rizik vo portfolioto na bankite. 6.Depozotnite sertifikati se glaven izvor na sredstava za makedonskite banki. 7. Fjucerskite pazari se razvivaat dinamicno bidejki se standardni dogovori. 8. Site akcii isplakjaat dividendi, bidejki toa e edinstveniot nacin da se zaraboti od drzenjeto na akcii. 9.Vo sovremeni uslovi obvrznicite na donositel se potisnati od registriranite obvrznici. 10. Rangiranjeto na akciite e potesko da se izvrsi od rangiranjeto na obvrznicite. 10 so povekekraten odgovor: 1. Koi se karakteristiki na instrumentite na pazarot na pari? a)nizok kamaten rizik b)niski iznosi c)dostasuvaat za 1 godina i pomalku g)se od navedenoto 2. Da se presmeta prinos na drzaven zapis 3. Da se presmeta vrednost na akcija na investiionen fond 4. Da se presmeta kamata za neodanocliva obvrznica 5. Sto od slednovo vleguva vo obvrski na bankite? a)cekovni depoziti b)depozitni sertifikati c)hipotekaren kredit d) blagajnicki zapis 6. Premijata za rizik za korporativna obvrznica ke se namali dokolku a) se zgolemi rizikot na obvrznicata b)se zgolemi likvidnosta na obvrznicata c)se namali likvidnosta na obvrznicata d)se namali rizikot na obvrznicata e) samo pod a i b 7. Sto e karakteristicno za osiguritelniot sektor vo makedonija a)poveke od polovina e vo sopstvenost na stranski institucii b)mala nerazvienost na zivotnoto vo odnos na nezivotnoto osiguruvanje 8. Sto od slednovo e karakteristika na privatniot plasman vo makedonija namenet za poznati kupuvaci a) namenet e za postojanite akcioneri b)pozastapen od inicijalnata javna ponuda c)treba odobrenie od NBRM d) Treba odobrenie od ministerstvoto za finansii 9. Dokolku vo bankata b bide deponiran cek koj e izdaden od bankata a sto ke se sluci a) se zgolemuvaat obvrskite na bankata a b)se zgolemuva rezervata na bankata b c)se zgolemuvaat sredstvata na bankata a d) se zgolemuvaat sredstavta na bankata b
Сакам да прашам за приватните часови кај Тони нека сподели некој некое искуство, кој е подобар он или Баже и дали поголемиот број што оделе на часови кај него положуваат