Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Јас колку што знам од понеделник почнуваат со работа, ама незнам колку ќе можеш да учиш во читална затоа што од понеделник почнува испитна сесија и просторијата сигурно ќе биде зафатена.
    Ако ти е за учење поубаво оди си во библиотеката во ГТЦ или оди попладне - кога нема полагања. Да не ти биде за џабе одењето. :)

2. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Англиски го немаме на листа, Организациско го имав лани, Управување со ризик не ни е за сега понуден.. Така да ми останува Анализа на временски серии, што искрено ме плаши вака на име само, незнам зошто. Статистика ми одеше супер, имам 10, ама незнам зошто сум скептик за предметов. На компјутер се работи, и се полага? И предавањата претпоставувам задолжителни се, или? :?:

3. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Имам пишувано претходно за предметов.
    Предавањата ги држи Марија. Професорот доаѓа, ама ќе ви дава на вас да предавате теоретскиот дел, а на компјутер Маца предава. Работите во Excel, Minitab и EViews (тоа се статистички програми кои се многу лесни за работење). Нас ни даваше мали тестови, со по 1 точен одговор.
    Искрено, мене ми беше прелесен (исто имав 10ка статистика).

На cvetce93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. peregrina

peregrina Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    34
    Фала многу :*

5. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.758
    anyone?? :|

6. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Неколку страници предходно пишував за сметководство, лично јас не го полагав на испит, ама имав другари што полагаа, не било тешко, делот за прв кол. од либро прашањата прилично се вртеле, а за втор да се знаат задачите, ист принцип како што се паднале на колоквиумит ( распрашајте се што како било) само со различни бројки. Пак ќе кажам, од досегашното искуство кај Љубиша со два предмети, заклучив дека човекот се едни исти прашања си врти, така да распрашајте се што давал на предходните сесии ;)

7. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.758
    фала ти мн:) ....и а имали некој тука што полагал сметководство на испит да ми каже отприлика како учел и што се паднало отприлика

8. loca7

loca7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    А читалната работи ли во сабота(утре)?

9. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Можете ли да ми кажете нешто повеќе за предметите Математички методи и Сметководство на трошоци? Дали треба редовност и какви се колоквиумите? И кој од овие изборни предмети се лесни
    Економика на внатрешна трговија
    Јавни финансии
    Корпоративно управување
    Меѓународна економија
    Менаџмент на мал бизнис
    Менаџмент на човечки ресурси
    Монетарна економија
    Применета економија
    Сметководствени контролни системи
    Теории на надворешната трговија
    Управување со системите

благодарам однапред

10. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Вака, Монетарна економија и Јавни финансии се задолжителни предмети на смер Финансиски менаџмент. Ги немам слушано, тек сега ќе ги имам ама не знам колку е добро тие да се земат за изборни доколку сакаш изборните да бидат лесни предмети на кои не треба многу време да се посвети за учење. Исто така овде спаѓа и Менаџмент на мал бизнис (задолжителен на смер Менаџмент). Предметот го предава проф. Шуклев и принципот бил ист со Основи на менаџмент. Така што доколку не ти оди учење на памет, или пак не планираш да бидеш редовна на предавања не би требало да го земеш.

За другите предмети и јас би сакала некој да сподели некоја информација/искуство. :)

На taznatajbg му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Еколошки менаџмент и Социологија исто може да ги земеме,ако може некој да каже нешто за нив?

12. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Јас лани го имав Социологија и имам позитивно искуство. Колоквиумите се составени од прашања на заокружување со еден точен одговор и есеј чија тема однапред се кажува. Кога сме кај есејот, тоа не подразбира да пишуваш нешто уметничко, ниту да измислуваш топла вода. Едноставно со свои зборови треба да раскажеш одредена тема и да дадеш некој критичко мислење на една до две страни.
    Учебникот има накај 400 страни ама тоа нека не ве плаши. Од тие 400 околу 260 се за прв колоквиум ама тоа е општа социологија и е прелесно за учење. Од останатите 140 за втор професорот крати доста материјал и ви остава само некои 40тина страни за вториот колоквиум.
    Прашањата (посебно за прв колоквиум) се тие и постојано истите ги врти, така што добар дел од нив можете и претходно да ги подготвите.
    Исто така се прави и стручен труд за кој дава плус бодови.

Ова што погоре го пишав би важело само доколку остане истиот професор. Професорот Христов е стар и би требало треба кога-тогаш да се пензионира, иако до сега нема никаква официјална информација за такво нешто.

13. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Фала ти на информациите,само уште ме интересира присуство задолжително е?

Ако лани си го немала Организациско,слободно земи си го :)

14. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Присуството не е задолжително, што значи дека оценката не ти е детерминирана од списоците, ниту пак професорот прави проблеми при земање потпис. Инаку на предавањата знае да пушти по некој список (речиси на сите предавања на кои бев се потпишувавме), наводно тие што ги има на списоци ќе биле наградени со плус бодови за повисока оценка, но искрено не ми текнува дали на крај ги гледаше списоците.

Инаку лани не го земав Организациско, но овој пат го имам во предвид па ќе видам на крај што ќе одлучам. Фала за советот :)

15. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    ^ Социолигија има многу работи за учење на памет? Во средно некако не ми беше омилен предмет, ама искрено листава на изборни некако ни е ужасна ни еден асален нема, па паметот дури и накај социологија ми иде.. :^)
    Исто и за еколошки пак се мислам, лани една другарка го слушаше вика лесно поминала, 10 извади, други пак се жалат :| Незнам што ќе се бира :lol:

16. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Менаџмент на човечки ресурси викаат бил лесен :)

Ако може некој да пише дали има дополнителни поени од семинарски и слично?

17. SimplyElegant

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Не е предмет што се учи на памет. Е сега можда има некои ситници во дел од материјалот за втор колоквиум што треба убаво да се меморираат ама ништо страшно. Тоа е малку, така што не придонесува за класификација на предметов во предмети што се учат на памет.

На cvetce93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Да за МЧР знам, ама треба два да се бираат |( Инаку имало некоја анкета што треба да се однесе во фирма, за плус поени :)

едит- уште едно прашање за социологија, темата за есејот, т.е тоа што треба да се раскаже е од книгата? Нешто како лекција да раскажеш и да дадеш мислење во врска со тоа, или?

19. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    И дали е вистина дека темата за есејот професорот ја кажува една недела пред колоквиум?

20. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    За организациско однесување да ми кажете нешто повеќе?

Слушнав дека бил лесен ама ме интересира по опширно. Дали има многу материјал, на памет ли се учи, на заокружување дали е, со еден или повеќе одговори итн. :angel: