Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.600
    По право се минува, ама кај него ништо не се знае.Некогаш ке пушти со многу малку решено, некогаш со повеке никаде те нема, ни на дополнителна, ни во положени.

Мислам дека тој не ги ни прегледува сите тестови, сепак се многу за да професор од негов тип се замара да ги прегледа сите убаво.А со него земи разбери се.Многу тежок човек.Оние кои ги прегледува асистентот се објективно оценети претпоставувам, но оние во рацете на Драге се препуштени на среќа и несреќа :).

2. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Ќе поминам сметководство ако ги учам само овие од либро?

3. theEconomist

theEconomist Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    2
    Дааааааааа.... и само научи ги ЛИФО и ФИФО да ги пресметуваш. Јас кога полагав тие ги учев и седмица извадив :D

На Elena69221 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marchiiii

marchiiii Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    1
    А колку прашања има на испит?

5. Elena69221

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    ^ 40.

А знаете кога ќе излезе распоред за летен семестар?

6. EmmaBass

EmmaBass Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    5
    Девојки продавам книги:

-Економика на претпријатие(оргинал)
    -Организација (копија)
    -Економија (оргинал)
    -Менаџмент

Заинтересирани нека пиша во инбокс :D

7. honey.11

honey.11 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2013
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    973
    Dali nekoja od Vas znae koga kje ima rezultati ekonomija i koga ocenki kje se zemaat ?

8. Desert.Rose

Desert.Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    189
    Оценки мора да се земат на денот-терминот што е напишан во соопшетние или може друг ден?
    И според вас дали е подобро втор семестар да се земе два изборни (на пр. организациско и социологија) или во некој друг? :)

9. Elena69221

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Оценки ќе се земаат после резултатите, многу логично. Би требало неделава да ги истакнат резултатите. :)

10. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Препорачливо е да се земе на закажаниот термин а и најсигурно. Тоа го велам затоа што некои професори може да ти прават проблеми ако одиш покасно, или пак ќе ти кажуваат дојди утре, задутре итн... Затоа ако можеш да стигнеш на терминот (или пак дади го индексот на колега/колешка речиси никој професор не бара лично да одиш) нема да згрешиш во никој случај.

Кога сме кај изборните најдобро секој сам да си одлучи. На пример јас земав само еден изборен во втор семестар и воопшто не се каам. Со оглед на тоа што имав само 3 предмети, имав време да ги научам и сите да ги положам преку колоквиуми, а притоа извадив високи оценки (две 10ки и една 9ка). Но, тоа не значи ако некој земе 2 изборни дека нема да успее да ги положи уште на колоквиуми (потврдено од искуство на колеги). Напротив, предметите што ви се понудени за изборни доволно е да се учат неколку дена пред колоквиум.

На Desert.Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.191
    Допаѓања:
    23.257
    Женски дали вие на економскиот Скопје имате предмет Web Дизајн , тие шо се на е-бизнис?
    Мене ми е изборен годинава и сакам да го одберам ама некако ме плаши практичниот дел, за теорија не ми е ич страв се се учи, ај некој шо е подобро упатен, нека ми пиши како е то праењето на страни, лесно тешко? :)

12. Martina2345

Martina2345 Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravooo, nova sum na forumov, gledam deka dosta informacii ima za ekonomski, sakam da prasam dali nekoj polagal ispit po smetkovodsvto, dali e lesno..i na so da se zadrzime :worried:

13. Desert.Rose

Desert.Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    189
    Колку што видов по групиве на фб, а и овде имаат пишувано дека многу се паѓале прашањата од Либро и слични на тие од колоквиуми :)

14. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    4.359
    Продавам статистика за бизнис и економија и економика на претпријатие .

15. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Да споделите искуство за Јавни финансии и Монетарна економија какви се предметите, колоквиумите, професорите, дали мора оргинал книга и дали користат предавањата? :)
    И за МЧР некој за сигурно да каже, лани дали мораше оргинал книга? Низ групиве гледам некој пишал морало, некои спомнуваат некаква молба? Јас колку што знаев не барале, сега нешто смениле?

16. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Јас кога слушам Монетарна економија предаваше Ѓорѓи Гоцков (кој е екстра професор) но сега предава Горан Петревски кој мене ми предаваше Банкарски менаџмент и мене искрено не ми се свиѓа како професор. Не предава добро, се зеза на предавања, кажува вицови и воопшто не го сфаќа сериозно предметот. Колку што разбрав од минатата година давал прашања што ги даваше Гоцков, а не ги кажувал тие работи на предавања. Гоцков ги составува прашањата по логика, како Михаил Петковски, односно да не бубаш туку да следиш на предавања и да размислуваш логички.
    Материјалот е доста лесен и интересен, се учи за работата на Централните банки, и нема некои големи филозофии. Имаше некои 2-3 лекции кои беа така потешки, но ништо ептен сложено.
    Јавни финансии предава Михаил и асистентка му е Елена. Предметот не е како ФПИ, не е толку да се размислува логички. Прашањата бараат учење. Учебникот е огромен (повеќе од 500 страни - ако е сеуште тој) но многу се крати, се учи од презентации, а и самата содржина не е тешка. Се учи за даноци пред се, за буџет. Некои такви глупости.

На cvetce93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Значи подобро Јавни повеќе да одам на предавања.. А монетарна само од книга учење, без редновно одење на предавања може да се сфати така како што бараат професорите? Зошто ако е таков и да одам нема да разберам нешто многу многу.. :^)

18. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Јас искрено Јавни немав отидено ниту 1 на предавање затоа што не можам да го следам Михаил и пак извадив 10ка. И монетарна имав 10ка, ама со редовно идење на предавања. Моја препорака тие да отидеш првите 2-3 предавања и на монетарна, да видиш како-што, зошто сепак секој има индивидуален вкус за предавањето на одреден професор. Види што ќе каже, може сега ќе го сфати поозбилно предметот, со оглед на слабите резултати лани. Сепак, банкарски менаџмент е предмет кој е спој на се што сме учеле претходно: банкарство, финансиски менаџмент, сметководство и сл; додека монетарна не е така.
    Стварно за Горан не знам што да ти кажам каков е по монетарна. Ако е нешто лошо можам да побарам ако ги чувам белешките од мене (иако не ветувам) па да ти ги дадам. Ќе ти бидат од голема корист ако се уште се служи со прашањата од Гоцков.

19. Youlen

Youlen Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    194
    Распоред кога да очекуваме? И уште нешто, дали оцената мора да се земе во дадениот рок?

20. mhmrj

mhmrj Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Ако ти е во план да учиш многуу не оди воопшто на предавања Јавни, а ако не ти е тоа планот оди :D
    Шала на страна, мое искуство а и колегите околу мене предавањата Јавни беа многу корисни.Прво дека дел од тоа што предава на час е на колоквиум, т.е некои негови прашања кои ги поставува на час истите беа на колоквиум, а за нив нема ништо во учебникот. Дури за некои прашања после колоквиум и Елена асистентката се чудеше од кај се, и прашуваше на предавање кој одговор го кажал проф. А друга работа предавањата се интересни, некако осеќаш дека добиваш поширока слика за материјалот како е кај нас и како е во светов :)