А економија кога ке бидат објавени оценките или дирекно коа ке идеме? Кај ке бидат објавени бодовите од семинарската?
Ve molam dokolku nekoj znae koga studiite kje se stavat vo miruvanje vo period od eden semestar (vo slucajov leten semestar) koi predmeti mozat da se polagaat poso u studentski ne znaat ubavo da objasnat
Не објавуваат оценки по Основи на економија никогаш, ни скала, туку дознаваш кога треба да ти ја напишат
За Јавни финансии знам, бев на испит.Прашањата се логички, значи има понудени 4-5 одговори обично два се точни.Купи си од Либро-Зоки испитини и доволно ти се.Има една задача и едно отворено прашање.На пример ,,објасни ги позитивните и негативните екстерналии,,.Има и една задача после која следат 4-5 прашања поврзани со неа.Нема многу учење,ама има многу логика.
Вака...ако сега летен семестар го ставиш во мирување, ке однесеш во студентски само семестрален лист за заверка на зимскиов што помина и ке дадеш писмо во архива дека сакаш студиите да ти мируваат(нема 200 евра, нема ништо плакање).Во мајско-јунска и август-септемвриска сесија можеш да си полагаш испити од минатиов зимски семестар кои ти заостанале.Кога ке дојде септември и заверката на новиот зимски семестар, тогаш ке си упишеш зимски 2014-2015, ке се ,,причестиш, 200 евра, ке запишеш предмети од тој семестар и продолѓуваш понатаму. Јасно ти е сега?
Ај некој нека пише како е испитот кај Кекеновски Економија на јавен сектор? Заокружување е или ...???
Epa ja sum treta godina, od prv semestar imam samo eden predmet od vtor dva a od tret tri predmeti...treta godina ne zapisav novi predmeti tuku pisav kvadrat.... na studentski mi pokazaa vo indeksot na prvata strana deka samo tie predmeti mozam da gi polagam t.e. samo matematika.... :/
Од задачите може да се падне иста или слична само бројка сменета, а прашања тешко.Михаил секоја година (т.е секоја сесија скоро) ги менува прашањата, и затоа најубаво е на предавање да одиш, доста од тоа што ќе го каже го има на колоквиум
Дали знаете кој професор ќе предава Социологија? Некои колеги збореа дека проф. Ристо Христов се пензионирал. Дали е ова точно? Дали лесно се вади висока оценка по овој предмет и дали е задолжително присуството? Дали е задолжително присуство на предметот Организациско однесување?
Јавни два одговора се максимум точни, а сите прашања се претежно со два точни,само неколку се со еден.Инаку се паѓаат прашањата од Зоки, но само неколку кои не ти се доволни за да положиш т.е. немој да се ослонуваш на нив, научи ги, но учи и од презентации или книга. Прашањата се чиста логика исто како ФПИ, има две отворени се секавам дека ми се падна за екстерналии и другото е задача за ДДВ: трговец на големо купил производ за толку денари без ддв, го продал на продавач за толку, а потрошувачот го купил за толку.И сега има под а)колку изнеусва данокот во процесот од трговецот на големо до продавачот б)колку платил потрошувачот и в)за даночен кредит. Ете на оваа се секавам, за друго не ми текнува.Знам само дека на прв колоквиум највеке имаше прашања за даноци од 4та презенација. Монетарна не е тежок материјалот, дури има и интересни теми за учење, но затоа прашањата се многу тешки, професорот дава многу глупи, катастрофа.А не е ни обемен материјалот, тие додатоци не треба и има скратено исто некоја тема така да кога ке се собере за колоквиум има по 100 и нешто страни.А што е најтрагично на испитите не ги покажува бодовите, просто немам појма колку го владеам материјалот, а секогаш мислам дека имам барем за проаѓање, но ете од кај да знам до каде сум и колку сум.Многу не професионално и идиотски од негова страна, ги пишува само оценките и ајде толку.Па затоа и пола не му ни идат на полагање, а од тие што ке отидеме 30 души положат само.Мислам дека професорот има најслаб успех на факултетот, по предметов.Инаку нема прашања монетарна.
Дали е задолжително присуство на предметот Организациско однесување? [/quote] Не е задолжително ,јас минатата година го имав за изборен значи во прва година и само на првото предавање бев и толку.Нешто спомнаа дека Дракулевски пуштил неколку списоци, па се испоплашивме на крај дали ќе ни даде потпис ама ништо од тоа немаше.Сега незнам викаат дека давал поени од активност незнам колку е точно тоа, јас толку знам дека само еднаш отидов и само од колквиуми извадив 10 и тоа многу лесно.
Кога имаме Организациско Однесување ? Во распоредот за прва година не пишува,а во трета година го има истиот предмет ..Дали истото важи за сите што ќе го слушаат тој предмет ?
Само 1 е предмет организациско. Земате изборен предмет кој е задолжителен за некој друг смер за друга година и тој е еден. Подоцна може да ве поделат само во групи, нешто да направат. Гледаш организациско во трета за смер менаџмент.
па колку што се распрашав за организациско однесување ми рекоа да си го земам за изборен сега и дека ќе сне имале зедно предавања со тиа што се во трета година менаџмент а мислам дека тиа што се на менаџмент не можат да го земат за изборен сега затоа што го имаат во трета година редовен исто беше и со трговско право ние што сне на надворешна трговија не можевме да го земеме за изборен во зимскиот семестар и ни останаа деловна етика и е-бизнис а сите други можеа
Колешки ако може да ми дадете некоја информација за статистика како предмет. Дали е тежок и дали има потреба од дополнителни часови како што имаше за математика (кај Баже), за да се положи со висока оцена? Корисни ли се часовите или доволно е вежби и предавања?
Статистика е многу лесен предмет, доволно е да одиш редовно на предавања и на вежби , лани скоро сите задачи кои ги решававме на предавање дури и со истите бројки се паднаа на колоквиум.