Јас сум на смер менаџмент и во прва година го земав организациско за изборен. Организациско однесување го нема како задолжителен предмет на смер менаџмент. Можете да ја погледнете табелата со предмети на линкот http://www.eccf.ukim.edu.mk/Programmes/61/1/24
Ако може некој да сподели информации за Теорија на одлучување. Планирам да го земам за изборен во летниот семестар заедно со еколошки менаџмент
па нез може мене ми кажа така една колешка и сега нез кооја е причината зошто некој не може да го изберат
Продавам Менаџмент на мал бизнис, подвлекувани се набројуванките што сум ги учела и верувам дека многу ќе ви помогнат, бидејќи имав 10ка. Подетални информации во порака.
Колешке се надевам дека ссите професори ти се веќе познати,али еве јас ќе ти кажам нешто повеќе! Банкарство предава Гоцков...Предметов е прелесен,мислам разбирлив е и нема некоја копликација,книгата е лесна за читање.Мој совет кај Гоцков обавезно да одиш на предавање и буквално се да забележуваш она што кажува ама буквално се,знам смешно ќе ти биде ама кога предава кажува потенцијални прашања што се паѓаат на колоквиум, кај него доволно ти се презентациите и она тој што го кажува на предавање! ММБ-Шуклев..знаеш како да се учи кај него,сите набројувања...ММБ е полесен од основи на менеџмет и тоа многу,помал материјал! Осигурување-Драге...Шта да ти прочам кад све знаш! Вежбање треба и тоа многу...првиот колоквиум е прелесен, за разлика од вториот каде што е малце потешки и бара разбирање...Јас одев кај МИлан на часови и многу ми помогна...дава прашање теорија со заокружување ама го имаш низ групите на фб таквите комбинации по осигурување!
Банкарство- потребно е да одиш на предавања кај Гоцков кој предава СОВРШЕНО. Има презентации за оцена плус, ако бркаш просек обавезно пошто без презентација 10ка е научна фантастика. Се е од предавања прашања. Мал бизнис- Не е тешко како Менаџмент ама тој е принципот. Лошо е што за разлика од менаџмент се паѓаа многу позбутани набројуванки. Или реченица( на пример Однесувањето и претприемништвото придонесуваат за...) и ти треба да го заокружиш однесувањето и претприемништвото, што тешко ќе ти падне во очи. И имаше и со проценти доста работи. Осигурување- Јас одев на часови кај Милан, и топло препорачувам да се оди 4 часа од колоквиум се. Не е тежок предметот има изведувања доста, ама Драге си е Драге. Позитивно е што го вади од колоквиумска секогаш. Една недела после колоквиумска го полагавме, за тоа е ферштина...
Фала многу на опширните одговори Се надевам лесно ке го пројдам летниот.Само ова осигурување кај Драге ме плаши, бидејки слабо ми иде математика па ке требаа и оваа со професор да вежбам. A MMБ пожелно ли е да се иде на предавањата или од книга учење е доволно.Мислам ако е како менаџмент во стилот на Шуклев мислам дека нема потреба од редовност.
пааа пожелно е да се оди, пошто многу често пушташе списоци кои носат плус поени и ако те немаше на мин 6 списоци немаше потпис. јас одев постојано иако само физички... А од Драге не се плаши толку... мноооооогу 10 имавме минатата година... лесно е...
За професорот немам никаква информација. Инаку имам јас пишано мое искуство од предметов понапред. Кратко и јасно, јас многу лесно извадив 10ка социологија и присуството на предавања не е задолжително. Веќе имам кажано дека на форумов до сега најверојатно само јас го имам земено социологија за изборен затоа што лани неколку пати прашував тука за совет ама никој ништо не ми одговори. Да не се повторувам а и ти да не пребаруваш по темава ќе ти го копирам во споилер цело претходно мое мислење за предметов. Спојлер Јас лани го имав Социологија и имам позитивно искуство. Колоквиумите се составени од прашања на заокружување со еден точен одговор и есеј чија тема однапред се кажува. Кога сме кај есејот, тоа не подразбира да пишуваш нешто уметничко, ниту да измислуваш топла вода. Едноставно со свои зборови треба да раскажеш одредена тема и да дадеш некој критичко мислење на една до две страни. Учебникот има накај 400 страни ама тоа нека не ве плаши. Од тие 400 околу 260 се за прв колоквиум ама тоа е општа социологија и е прелесно за учење. Од останатите 140 за втор професорот крати доста материјал и ви остава само некои 40тина страни за вториот колоквиум. Прашањата (посебно за прв колоквиум) се тие и постојано истите ги врти, така што добар дел од нив можете и претходно да ги подготвите. Исто така се прави и стручен труд за кој дава плус бодови. Ова што погоре го пишав би важело само доколку остане истиот професор. Професорот Христов е стар и би требало треба кога-тогаш да се пензионира, иако до сега нема никаква официјална информација за такво нешто.
Ова што е за книжен фонд втора рата 1100 денари ако сме ја платиле целосно на почетокот 3300 треба пак нешто да плакаме или тоа е само за тие што плаќаат на рати?
Каков предмет е економика на внатрешна трговија? Се полага на заокружување или на пишување и дали бара задолжително присуство на предавања?
Dali moze nekoj da mi kaze kade da ja najdam nova knigata osnovi na ekonomija od taki fiti i kolku cini.Blagodaram
Во книжарницата на факултет ја има 100% и чини 1200 денари. Бар јас толку ја купив кога бев прва година (сега сум втора) а истото издание уште се користи.
Ti blagodaram za informacijata.Jas sum od Bitola i nikako ne mozev da ja najdam vo mojot grad.Blagodaram uste ednas .pozd
Имате резултати истакнато од испитот математика. Јас бев да видам за сестра ми, зашто таа не е тука моментално и положена е, повеќе од неа се радувам
Знае некој дали сега при упис на летен семестар повторно ке плаќаме 100е или помалку затоа што сега имаме три предмети и помалку кредити?