Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. Kasandra123

Kasandra123 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    22
    Може ли некоја да сподели искуство со ЕКОНОМСКА СТАТИСТИКА? Задачите се како статистика во втор семестар или.. ? Какви се колоквиумите и кај која професорка е подобро ?

2. peregrina

peregrina Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    34
    Кој е подобар професор Кирил Постолов или Стојан Добарлиев?

3. Ixi

Ixi Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Kој од овие предмети е најлесен за изборен:
    Економика на внатрешна трговија
    Сметководствени контролни сестеми
    Теорија на одлучување
    Економска статистика ?

4. la.lori

la.lori Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2012
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    6
    Ајде споделете малце искуство во врска со Кирил по економика и Славе по статисика?Какви им се предевањата... тестовите т/н со еден одговор или повеќе?Лесни -тешки?
    Благодарам однапред :)

5. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    За Славе незнам мене Драган ми беше, а и тие што беа кај Славе доаѓаа кај Драган повеќето ама како и да е оди на предавања и на вежби обавезно, а инаку за Кирил што да кажам, не предава нешто многу добро, ќе се смеете на предавања, и лани пушташе 10 списоци, секој носеше по еден поен и важеа за тие што ќе положат преку колоквиуми само, повеќето само заради тие списоци и одевме на предавања.

На peperutka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Економика јас бев кај Стојан Дебарлиев и исто пушти 10 списоци секој список по еден поен, за повисока оценка.На колоквиуми прашањата се со повеќекратен избор,можни одговори од 1 до 5 колку што се сеќавам.
    А за статистика вежбање треба нормално, прашањата од либро земи си ги се паѓаа доста и ако не одиш на приватни часови,ако познаваш некој што ќе оди ако сака да ти ги дава тие како тестови и задачи за вежбање посебно Баже што ги дава доста од таму се паѓаше.И да учи си теорија.Немој да мислиш дека ако е статистика се е задачи.Од 25 мислам дека прашања најмалку 15 беа за теорија.Но теоријата воглавно е за тоа како се решаваат задачите, односто ако знаеш да ги решиш горе долу ја имаш и до некаде научено теоријата.Прашањата беа со еден или два точни одговори.
    Ова е моето искуство. :)

7. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Без разлика кај кој професор ќе одите да слушате Економика нема да ви биде од голема помош при учењето. Материјалот и прашањата се такви да треба да се седне и да се научи, се паѓаат и набројуванки. Не се работи за нешто што се учи по логика.
    Статистика како и да е ќе биде само Славе, Драган е во Данска на пост-докторски студии. Одете си на предавања и на вежби, пререшувајте ги задачите после секоја тема и прашањата и задачите од Либро и Зоки и без проблем можете да извадите 9-10. Нормално и малку учење на теоријата.

8. Gabush

Gabush Нов член

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    На групите на фб кажуваат дека професорот давал 70 прашања и од тие 70 на полагање се паѓале 25. Колку е тоа точно не знам. Ако може некоја од постарите колешки да ни каже, објасни би било супер :)

9. peperutka7

peperutka7 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    91
    Ме заплаши ова економикава малце :( Таман си викам два изборни ќе земам сега, ама сеа се подзамислив :^) Има ли некој искуство да спидели како му било со 2 изборни во втор семестар? :worried:

10. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    ^ Абе не е којзнае колку страшно економика.. Лани и јас се плашев многу дека Кирил минатиот јануари масакар напраи, ама па на колоквиуми добро поминав, се се падна од скриптите од Либро по 40 страни се. Е сега нво јуни исто беше тешко доста ( барем така кажуваа), ама како и да е на кол. да си го фатиш може со скрипти :)
    Инаку за изборни чекајте бе, земете си еден сега и онака немате којзнае каков избор... Додуша што знам, може Социологија и Организациско, ама јас би почекала понатака кога ќе има поголем избор на предмети :)

11. Ixi

Ixi Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Јас лани имав 2 изборни социологија и организациско и можам да кажам дека супер поминав, имав две 10ки и две 9ки. Економика и статистика не се некои многу тешки предмети така да мој совет е да си земеш сега 2 изборни за после кога ке имаш семестар со потешки предмети да не запишуваш изборен :)

12. sunsine123

sunsine123 Нов член

Се зачлени на:
    1 февруари 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали може книгата статистика за бизнис и економија да е 3то издание и дали се разликува од поновите?

13. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Купи си го изданието што ти го бараат.

14. shy

shy Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Ќе биде ли проблем ако учебниците јавни финансии и монетарна економија ми се копии?? :^) :^)

15. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Никаков! Нема да ги носиш на предавања, а и да ги носиш ти предаваат професори кои не се автори на книгите. Во тој поглед единствено Шуклев е лев, другиве не прават проблеми.

На shy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Desert.Rose

Desert.Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    189
    Дали и на статистика и економика и организациско е задолжително присуство (односно дали пуштаат списоци) ?

17. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    За потпис не е задолжително даваат како и да е, ама статистика е многу корисно да се оди на предавања, а економика лани пушти 10 списоци што носеа по 1 поен секој.

На Desert.Rose му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elena6

elena6 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    8
    Некој ако може да ми каже нешто за:
    1. математички методи
    2. сметководство на трошоци
    3. еколошки менаџмент и
    4.анализа на временски серии

Било која информација е добредојдена. Најмногу ме интересира за книги дали мора оригинал и дали е задолжително присуството?

На monika1993 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. EmmaBass

EmmaBass Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    5
    Дали некој ги помни изводите и амортизацијата од последниов истит по Мат од прва и втора група? :)

20. monika1993

monika1993 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    5
    Продава некој книга менаџмент на човечки ресурси ? :)

На mambaa му/ѝ се допаѓа ова.