Економски факултет - Скопје

Discussion in 'Образование' started by LadyS, Jun 18, 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Дефиниции само на прв лани имаше, и прв беше мнооогу потежок од втор, на прв имаше само 15 прашања и дефиниции и набројуванки и забутани работи значи немаше што нема, а малку прашања и немаш фора многу да утнеш, додека на втор 20 прашања и се набројуванки беа и многу беше лесен, мислам дека убавите оценки на повеќето се должат на бодовите од втор колоквиум.
    Учев само од скрипти и имав солидна оцена на колоквиумите, предметов ако ви остане за испит лошо ќе биде, гледам доста го презапишаа сега, само во септември лесно поминале, додека јуни а особено јануари било крш.

Angelceto likes this.
  2. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Асистентката пушти список во четвртокот.

3. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Ако е заинтересиран некој(нека пише лп) продавам Математика за Економисти ,збирка,таблици ,книга ,нови скроз и +задачи решени од приватен професор......и ако може некој да ми каже дали за економика на прет. е стварно доволно да учиме само од скриптатаод Либро ,за да знам ако е така книга воопшто да не ни купувам...фала однапред:)

4. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

е сега да ве прашам,вие како економисти да ми одговорите

какви типови картички има,за што служат

пример,мастер,маестро и др. кажете за кој дел ,за што се... ;) само за во странство,само вадење пари,итн.

5. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Ова најдобро на страните на банките да си видиш има за сите картички и кредтни и дебитни се напишано :)
    еве ти пример линк од една банка.. http://stb.com.mk/platezni-karticki.nspx :) јас имам мастер дебитна од стопанска затоа и ти го пратив овој линк, имаку во сите банки има. Лично со мојата можам да подигам пари до банкомат, да плаќам и ми важи и во странство, подетално имаш на линкот и за неа и за други :)

6. sanja.burgundy

sanja.burgundy Популарен член

Дали може да ми споделите искуство во врска со Сметководство на трошоци и Ревизија? Обични работи, на пр.дали треба книга оригинал и слично.. ? Фала многу :D

7. kravina

kravina Истакнат член

Некој ако може да ми каже нешто за: Маркетинг на услужни дејности , Маркетинг политика на цени и Деловно планирање. :)
    Ви благодарам многу :D

8. t-sweet

t-sweet Популарен член

Ако може некој два три збора :) за Управувачко сметководство,Инвестиционен менаџмент и Деловно планирање ?

9. AnimalLover

AnimalLover Истакнат член

ако некој продава мчр книга нека ми пише

10. Blondydevil

Blondydevil Истакнат член

Постојат 2 вида на картички: кредитни и дебитни. Кредитните картички служат за вадење пари од банкомат и за плаќање, и од истиве постојат различни видови во зависност од сумата со која се располага на нив (од лимитот), додека дебитните служат само за вадење пари од банкомат. Виза и мастер се само различни видови (различни производители), инаку со истите намени. И со двата вида на картички може да се плаќа преку интернет, и да се користат секаде во странство каде што има виза и мастер. Инаку, постојат и различни дизајни на дебитните. Посебно за пензионери, посебно за студенти (ова за во Тутунска банка) :)

11. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Дебитните картички не служат само за вадење пари од банкомат. Со нив се плаќа, се до износот кој го имаш на сметка. Во било која продавница која има апаратче, и тие се наменети да не носиш ќеш, тука нормален платен промет да вршиш безготовински (во рамките на можностите - како со ќеш).
    Со кредитните ти си во минус со сметката, и за тој износ после тоа и плаќаш на банката камата. Самото име - кредитна картичка го кажува тоа.

Plavusa.17 likes this.
  12. kate89

kate89 Популарен член

Дечки ај некој ако има брането магистерски труд кај Таки Фити да пише, сакам нешто да прашам.
    Фала многу :)

13. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

А тоа апаратче се вика пос-терминал и освен фискална од местото кај што купуваш добиваш и слип од пос-терминалот (потврда за извршена трансакција изгледа како фискална ама не е).

Имам дебитни Маестро и Мастер и од Комерцијална и од Стопанска, Виза електрон не претпочитам, овие нудат повеќе можности, можат да се користат и во странство.

14. canary

canary Истакнат член

Молба до сите колеги и колешки Економисти,
    дали имате некои податоци за Договор за пренос преку воздушен пат? И доколу имате ако може малце некоја информација вака за канаринчево, да не е без ич...

15. simzz

simzz Активен член

Дали статистика и организациско (Дракулевски) бараат редовност, т.е дали пуштаат списоци ?

16. doll.a

doll.a Популарен член

Статистика кога идев кај Драган не пушти ниту еден список .
    Дракулевски пушташе списоци .

17. oblace1

oblace1 Популарен член

Ако сака некој да ми каже нешто повеке за предметот осигурување? И многу важно од која книга треба да учиме бидејки Драге не кажа ништо на предавањата.

18. Gabush

Gabush Нов член

Колешки да не продава некоја од вас учебник Менаџмент на мал бизнис 5и??? :)

19. theEconomist

theEconomist Активен член

Ај ако може некој да ми каже нешто повеќе за интернет маркетинг... Дали пушта списоци на предавања и на вежби?

20. fournow

fournow Истакнат член

Некоја колешка што лани полагала монетарна да каже какви биле прашањата, материјалот ми се гледа како лесен, а слушнав колоквиумот бил тежок???

Исто до каде е материјалот за прв колоквиум?