Здраво феминки , ми треба една огромна помош !!!! Не знам дали прашањето е за овде но ќе ве прашам , ... Ми треба помош со една задача од Финансиско сметководство . Задачата е голема и комплицирана , но ми треба бар 2 решени од 5 точки . Ве молам , тие што сте го полагале овој предмет и ако ви се јасни тие работи да ми помогнете , еве ја задачата а ако сака некој решението може во лп да ми го прати или на емаил.. Ви благодарам однапред Spoiler Задача 2. За деловниот ентитет „Н.Н." - Скопје во Дневникот евидентирајте ги следните сметководствени настани за месец февруари: Позначајните сметки на 01.0.2013 година, во Главната Книга, ги имаат следните почетни салда: - Трошоци за гориво 95.000 ден. - Приходи од франшиза 40.000 ден. - Набавна вредност на трговски стоки 135.000 ден. - Приходи од извршени услуги 1.050.000 ден. - Трошоци за електрична енергија 50.000 ден. Во Дневникот евидентирајте ги следните сметководствени настани за месец февруари: 1) На ден 03.02.2013 год. деловниот ентитет "Н.Н." - Скопје по фактура бр. 55/13 продал постројки во износ од 200.000 ден. и пресметан ДДВ - 18%, набавната вредност на постројките изнесува 500.000 ден., а акумулираната амортизација изнесува 400.000 ден. 2) На 09.02.2013 година купена е државна долгорочна обврзница во вредност од 350.000 ден., со номинална вредност од 300.000 ден., камата 30.000 ден., и рок на достасување 5 години. На крајот од месецот доспеан е за наплата првиот ануитетски купон на обврзницата во вредност од 100.000 ден. По истекот на 5 години, обврзницата е продадена на „РР“- Скопје за 300.000 ден. 3) На 08.02.2013 година на купувачот "М.М." - Скопје по фактура бр. 26/13 продадени му се трговски стоки од консигнационен магацин бр.1 за 500.000 ден., ДДВ - 5%, консигнациона провизија 12,5%, платена царина 5.000 ден. и набавната вредност на трговските стоки во консигнациониот магацин е 30.500 евра (62,85 ден. за 1 евро) по фактура бр. 2/13 од странскиот добавувач „С.С.“- Франција. Истиот ден платена е фактурата бр. 26/13 од страна на купувачот, платени се царината и ДДВ спрема државата и платен е делот од продадената трговска стока на странскиот добавувач. Истиот ден по договор бр.5/13 во комисион примени се книги од физичко лице „Х.Х.“ во износ од 15.000 ден., ДДВ-5%, комисиона провизија 11%. 4) На 28.02.2013 година се прави пресметка на платата за месец февруари, пришто 350.000 ден. се нето плати, 35.000 ден. персонален данок од плати, и 79.000 ден. се придонеси од плати и истиот ден по извод бр.65 се исплатува. 5) Да се утврди финансискиот резултат за деловниот период и распределба на истиот и да се спроведат потребните книжења на ден 28.02.2013 год. во сметководството на деловниот ентитет „Н.Н." – Скопје. Данок на добивка (10%), во задолжителни резерви се распределуваат 500 ден. и остатокот во нераспределена добивка.
Може ли некој да ми каже, ако ги има слушано, анализа на финансиски извештаи и правни и етички аспекти? Кој е полесен од овие два предмети?
Знае ли некоја феминка економистка од што и до каде треба да се учи Социологија и Организациско однесување за 1 колоквиум?
Сакам да прашам што мислите кој е подобар Зоки или Либро и дали имаат разлики во цените. Јас купував од Либро но воопшто не сум задоволна од односот и пишуваат една цена а наплаќаат по друга.
Девојки итно ми треба семинарска по електронска трговија или нешто поврзано со тоа ве молам ако има некој нека ме извести во лп. Ми треба за друг факултет. Ќе ви бидам многу благодарна!
Значи факултетов станал бизнис институција, криминал тежок... Каква е таа казна од 1000ден. во рамки на рокот за запишување?Еј 1000ден! Што е работава, ректорот ли треба да вози авион до факс сега, не Мерцедес? Па кога ми кажаа џигерот ми се одлепи и тоа зошто ги платив, затоа што сум отишла во термин за 4та,а не за 3та па така направив и лани и никој ништо не ми кажа,а и нема логика никаква битно во рок сум не сум отишла после месец дена. А и никој не те прашува уште помалку свака, зошто си закаснил?Па и да нема никоја посебна причина, а имаше, сепак 1000ден затоа што некој не си го наполнил џепот доволно...Испонаплатија казни на многу студенти, само незнам до кога вака ке не стрижат, само нешто плакаме и тоа некои високи суми и си молчиме демек нема да го осетиме иљадарчето.Студентите ги движат промените, а додека молчиме ништо... Уште помалку ми е јасно кој ги донесува овие правила, дали воопшто се има некаква контрола и увид во работењето на факултетот.Кај се колегите од студентскиот парламент кој и да не застапува?Или и тие работат строго за лични интереси?Срамота, една голема срамота за сите нив.
Лелеее и мене истото ми го направија... Многу се изнервирав. Јас во септември кога запишувавме семестар бев во рокот од 4та, а 3та сум и никому ништо. Катастрофа е факултетот!!! И да ви кажам од што се нервирам од нив, уназад не им ги купувам ни уплатниците
Ма какви уплатници, еднаш купив и толку, а и листовите за запишување произволно си ги ставаат цените еднаш се 30, па 35, а за запишување 50ден.Тогаш секој мора да ги купи...идиоти.
Стварно нема смисла ова со казниве една другарка не беше у можност да плати пишуваше молба за рати да плаќа и додека да плати прва рата поминал рокот и и ставија и казна од 1000 денари. Нема смисла тоа што и го направија пишува молба за рати што значи не е у можност па уште и бараат казна бе.
Колешка мораше да плати казна, календарска е 4та година и денеска ја вратија бидејќи морала во рокот од трета зш имала презапишано предмети... Амаааан веќе , уште колку ќе бараат! Дај боже на нивните деца вака да им биде, дупло повеќе да даваат се надевам ќе осетат некогаш....а може и никогаш........................
Колешки, знаете до каде треба да се учи Економика на претпријатие за прв колоквиум и до каде се стигнати со предавања? Фала однапред
По статистика што треба од теорија најмногу да се учи? Дефиниции, набројувања? А тоа што е компјутерски дел не треба? И организациско каков тип на прашања се паѓаат, бидејќи има малце материјал дали се прашањата лесни или нешто ги комплицираат?
Статистика може се да се падне може и набројуванка дефиниција зависи Огранизациско учи набројуванки и чат пат се паѓаше некоја дефиниција. Али прашањата не се комплицирани едноставни се
Колешки што ке треба да направам за да одам на пракса во фирма со која факултетот нема договор? Упатете ме малце, фала однапред
Ќе може ли да ми објасни некој од веќе димпломираните како оде пријавувањето на димплоскиот труд, избор на ментор, тема и сл? согласно правилата за да се пријави димплоска треба да имаме освоено минимум 200 кредити јас имам 209 заклучно со минатиот семестар. дали може веќе да ја пријавам дипломската и како се прави тоа?