Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Не сфаќам зошто се 12 кога се бројат само 4 во поените за факултет ? Ми нема логика тоа, не е можно според мене мора да се 12, зошто би биле 12 тогаш во школо ?! Никој нема ништо спомнато и првпат слушам јас 4 поени, лани беа 5 оваа година се 12 која е логиката да ги намалат за факултет..не верувам

2. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    363
    Лани кога полагав јас проекната носеше 4поени, е сега можно е нешто да имаат променето бидејќи разбрав дека молаба, писмо,жалба и инт биле укинати, наводно ќе имало повеќе граматика!

А, за оние кои сакаат да се записат на финансиски навистина треба да имаат убаво поени! Еве јас ќе се земам пример имав 92,88(и др бројки) и ако конкурирав Ск ќе бев во приватна квота! Е сега видете вие колку поени вас ви треба за да влезите во државна! :$

На howdoyoudo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    401
    Јас имав 94,54, и сум приватна квота, на смер финансиски менаџмент... Бев и ученик на генерација и се живо и пак ете... Меѓутоа не се каам, сепак за 200 евра плус, го студирам тоа што го сакам, а не да запишам некој друг смер и што, да не учам со мерак, само онака... не фала :D

4. pinkgirl92

pinkgirl92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Женскииии сакам да се запишам економски на УКИМ но незнам кој смер што мислите според вас кој е најдобар? И на кој можам полесно да најдам работа? Сакам да слушнам ваши мислења позз

5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939

Не, не, мислам дека проектната пак си носи 4 поени при упис, ама тие 12-те се за училиштето, според нив се формира оценката што ја добиваш од проектната.

6. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    за мене најубав смер е фин.менаџмент...а најлесно се наоѓа работа со е-бизнис (да речеме)во превод се е исто, ако немаш некој да те стави некаде тешко со било кој смер од економски за работа-барем од свое искуство

7. pinkgirl92

pinkgirl92 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    2
    Повеќе теорија се учи или има и задачи? Тешко ли е?

8. Simona91

Simona91 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2010
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    6
    Ова е прашање до постарите колешки и колеги што се на економски :) Дали знаете како идат работите со предметите доколку не го положам математика во август, дали ќе треба да го заменам со друг предмет, колку и како се плаќа како иде работата некој ако може да ми даде информација ве молам
    фала однапред :)

9. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    има и теорија, многу задачи и многу логика.....и го сметаат за најтежок смер.....и јас се приклучувам кон тоа, но не е дека нема да положиш или нешто слично само што повеке ке учиш од твоите колеги од друг смер и ако не си добра со учење на памет (подобро ти иде логиката)тогаш смерот е за тебе
    ....според мене нема многу разлика сега од смер до смер , јас завршив пред 2 години...сега имате избор на предмети, па се зависи од твојот избор

10. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    401
    Сакам да ги прашам колешките, дали е некој информиран, во врска со задолжителната пракса...како иде тоа кај нас??? Ќе треба или не да се оди :D Би ви била мн благодарна ако се најде некој информиран ;)

11. principesa

principesa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    101
    Женски ако некој има потреба од семинарски работи, есеи, проектни задачи, презентации или слично, од областа на економијата јавете се 078737150

12. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    721
    вака да прашам дали има некој слушнато за пријавување испити онлине на факултетот кое за првпат сега ке се користи за сите студенти посебно за оние од финансиски менаџмент.ако може некој да ми каже што како ке иде тоа,која е адресата за пријавување итн и се околу тоа :^)

13. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    403
    Да, слушнав за тоа, ама ко демек може само од тие компјутерите на факултет што се, тие кај библиотеката... па сега нзз колку е точно ова... бај д веј разбрав дека ова важи само доколку еднаш си пријавил преку пријава после тоа за да ти важи истата пријава од претходната сесија си пријавуваш онлине..

14. shaa

shaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    7
    Кај нас се пријавуваат преку е-индекс.

15. MissSpark

MissSpark Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    1.288
    И што мислите од следнава година, ќе направат така за сите департмани? Зошо ептен е тмурно дремењето во студентски...
    Може е вака ептен раничко да прашам ама ипак, шо мислите за Банкарство или Банкарски менаџмент? Као се полагаат, оптички или на пишување? Јас на маркетинг сум, па можам само како изборни да ги земам а ептен имам мерак за банкарство :)

16. liliput22

liliput22 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    721
    MissSpark еве јас да ти одговорам.Кога бев на факултет и прашував околу пријавувањето онлине ми рекоа ова важи за сите студенти но сега посебно за оние од финансиски менаџмент така да сигурно понатака ке биде за сите департмани.
    тоа што праша за предметите банкарство ти е колкоквиум оптички ама испитот е цел на пишување,а за банкарски менаџмент колоквиумот исто оптички како и испитот само мислам значи не сум сигурна дали на испитот има 2прашања да напишеш :)

На MissSpark му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас сега го положив Банкарство па за него ќе ти кажам како е. На колоквиум е лесен, и материјалот е доста лесен, и е оптички. Јас паднав на вториот колоквиум зашто имаше дадено 3 отворени прашања, а јас незнав дека ќе има и такви плус и ептен не бев спремна за таков начин на полагање и паднав.
    На испит е малку потешко зашто дава 3 прашања на раскажување, цели лекции и мора цела книга да си ја знаеш. Ако не ги напишеш сите 3 нема да те пушти никогаш. Јас во јануари напишав 2 цели прашања и ме бутна. Сега напишав 2 цели и 3тото до пола и ми стави 6ка
    Ама за учење е многу лесен и интересен

На MissSpark му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissSpark

MissSpark Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    1.288

Епа еве, претпоставувам Банкарство би требало прво да го земам, за да би имала основа за БМ. Учењето како иде, посебно еве што јас немам слушано нешто поврзано со тој предмет освен Управување со ризик..?

19. cuciTo

cuciTo Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    13
    со колку проценти одприлика може да се влезе во државна квота на смерот надворешна трговија?
    има ли голема конкуренција последниве години :^)

20. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    Не знам точно со колку проценти се влегува, ама општо конкуренцијата на сите смерови во последниве години е доста опадната, а стрикно на надвеорешна трговија баш и нема нешто заинтересираност, за разлика од другите смерови.