Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Прашање до колешките што лани имале социологија,ме интересира каков беше првиот колоквиум,дали и колку од прашањата од Либро се паѓаат? Исто и некоја информација за стручниот труд?

На peperutka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    На првиот колоквиум мислам дека имаше 34 прашања со еден точен одговор и еден есеј. Инаку да, се паѓаат прашањата од либро, зборам за прв колоквиум.
    За стручниот труд не знам што конкретно те интересира ама ќе пробам да објаснам па ако ве интересира нешто прашајте. Тој се прави за плус бодови, мислам дека даваше од 5 до 10 бода. Темата можеше да биде некоја од тие што ни ги даде (некаде 20тина) или некоја по наш избор. Во врска со големината препорачливи беше да биде некаде 12-15 страни и не требаше стручниот труд однапред да се пријавува кај него туку кога ќе го направиш само го носиш. Крајниот рок за предавање беше ден пред вториот колоквиум.

На peperutka7 и fournow им се допаѓа ова.
  3. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    18.005
    Колешки дали некој знае до каде ќе биде матријалот по монетарна економија и дали требаат додатоците за прв колоквиум?

4. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2011
    Пораки:
    2.352
    Допаѓања:
    3.519
    Организациско прашањата се со еден точен одговор?

5. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Не, можни се и сите 5 одговори како Економика на претпријатие, и повеќето се со повеќе можни (нормално зошто повеќето се набројуванки), јас мислам дека немав ниедно прашање само со 1 точен што беше.

На Elena69221 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sanie

sanie Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    23
    Дали се паѓаат од прашањата од либро по статистика? И дали некој ги има задачите од вежби по статистика со се решенијата ?

На rak1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fournow

fournow Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    11
    Социологија професорот кажа сигурно да се учи од книгата од 94?
    Затоа што како што гледам во содржината на таа книга нема за стратификација,подвижност,интеракција,диференцијација? А и голема е разликата од 80 до 260 страни :D

8. rak1

rak1 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    45
    А организациско однесување и економика на пратпријатие се паѓаат ли прашањата од Либро? Знае некој?

9. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Ја не учев прашања, економика не се паѓаат 100%, а организациско не ги ни отворив, мада не верувам да се падна нешто, иако е можно :?:

10. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Се сложувам, исто и јас не учев од прашања по организациско и економика не се паѓаат тие.Од минатата година Стојан Дебарлиев ги составува прашањата.Сменети се не се исти како кога бил стариот професор.Не верувам дека либро успеале за една година да ги добијат прашањата.
    Организациско е мал материјалот и воглавно се паѓаат дефиниции и набројуванки може да се седне да се научи, исто и за економика дефиниции, набројуванки и по некоја формула како се пресметува имаше мислам.
    Не е ништо комплицирано.Уживајте во семестарот мене ми беше најлесен тој семестар.Мислам дека веќе никогаш нема да имам таков семестар :( .

На Plavusa.17 и rak1 им се допаѓа ова.
  11. rak1

rak1 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    45
    Најмногу ви благодарам. Значи да не губам време за прашања од Либро. И уште нештомеинтересира. Статистикане сум била на приватни часови, па меинтересира дали би можела да го положампредметот без одењена часови? Фала ви многу

12. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Какви часови, ја не ги сфаќам тие што одат коа статистика задачите полесни се од теоријата на тест после такви како од вежби даваат и по формула е се, ја 10 имав, а не сум ни помислила на часови и слично.

13. Schmetterling4

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Неее, ни јас не одев на часови статистика а исто 10 извадив.Лесно е исти се задачите само по формула се заменува.А и ако имате учено во средно статистика многу лесно ќе ви биде.Скоро цел прв колоквиум е истата статистика од средно.За втор има нешто непознато ама со вежбање се се совладува.Кажав и претходно само вежбање и теорија учење и многу лесно ќе поминете.Се би дала сега да имам статистика а не Математички методи.Се изгубив во задачиве. :|

14. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Абе се сфаќа статистика и од вежби, ама имајте во предвид дека нас лани Драган ни беше и знаеме сите како он предава.. Од Славе не се фалат баш, како и да е ние бевме во мноогу голем плус што слушавме кај Драган, ги џвакаше буквално работите. Не викам не, се учи и од вежби, ама пак и професорот има многу големо влијание.

15. Desert.Rose

Desert.Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    189
    Сега се полесни или потешки? :?:

16. Schmetterling4

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Тоа стварно незнам.Но од постарите колеги од мене значи 3 година 4 што се сега, како што ми имаа кажано имало и некоја скрипта и од неа се паѓало и доста се повторувале прашањата.Но сега Дебарлиев ги има скрос сменето прашањата.Јас супер поминав но преку колоквиуми.Знам колеги што полагаа во мајско јунската сесија и многу се пожалија било многу тешко.
    Учи си од книга, не од скрипти или прашања.И тоа најглавното од книгата, не се паѓа да речеш последната реченица од цела лекција, главни работи се паѓаат. :)

На peperutka7 и Desert.Rose им се допаѓа ова.
  17. Plavusa.17

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Пoтешки.

18. Tearful

Tearful Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    79
    Јас планирам да се запишам од следнава година на Економски, е сега имам некои прашања.
    Кога се бира од овие 7-8 смерови што ги гледам на странава, јас сакав финансиски менаџмент но според вас кои веќе студирате таму што е најдобро?
    Слушнав дека тој што предава по математика во прва година бил никаков, многу строг и терсен човек , да не има некои шанси да оди во пензија додека да дојдам јас? :) :) :)

19. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Нема шанса до го избегнеш Драге по математика, уште долго нема да оди во пензија така мислам.Тоа не треба да те обесхрабрува, ако навистина сакаш да се запишеш на економски, запиши се.
    Според мене најдобро ти е да одбереш она што е најпросперитетно.Значи финансиски менаџмент или сметководство.На финансиски претежно предметите се учат со разбирање, има едноставни задачи кои се многу прости и лесни, додека пак сметководство се е книжење, што според мене е многу досадно.Исто времено се и најтешки смерови.А Е бизнис најлесен,но според мене многу глуп.

Значи многу велат сеедно кој смер ке одбереш, но баш мислам спротивно.Џабе не учиме различни предмети од втора година, а и имам наидено на икс огласи каде се бара економист кој би имал предност, ако има завршено тој и тој смер.

На Tearful му/ѝ се допаѓа ова.
  20. rak1

rak1 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    45
    Има ли овде некоја колешка што знае што и како треба да се учи Социологија? Се отепав од прашување никој не знае :(