Девојки...јас имам завршено правен факултет и сега планирам да се запишам на постдипломски на економски. Читав доста за смеровите на овој факултет, ама сеуште не знам кој да го изберам. Има ли некоја што е на постдипломски на економски, па да ми даде некој совет, што како се учи, кои предмети се поинтересни и слично за да ми биде полесно да изберам...плис хелп
Дечки дали имате некои прашања по Маркетинг на трговски претпријатија? Барав по либровци ама немаат ништо за тој предмет
Побарај од колешки што го положиле на колоквиуми, истите прашања се паѓаат. Многу лесно се поминува кај Митре, една група му се испитите и секоја година истите ги врти. Или па прашај во некоја од групиве на фб, пример Colleagues.
Здравооо! Може некој да ми каже дали со 96,5 поени имам шанси да влезам во државна квота на смер маркетинг, а и некои искуства за смеров, дали е добар, перспективен и сл
Еххееееееее, имаш и тоа како . Со ваква матура на сите смерови си во државна , а посебно за маркетинг, еден од полесните смерови е, а за перспективен, тоа не знам, ќе си видиш сама колку е кога ќе завршиш
Мислам тешко. Сепак нели зависи од генерацијата и целокупниот успех каков е и кои учници ќе се пријават баш на тој смер, ама мое мислење е дека со 86 во државна не верувам да влезеш
Maturantka sum i sum vo pregolema dilema kade ponatamu..Do pred nekoj den mislev deka mojata konecna odluka kje bide ekonomski/menadzment se dodeka ne me napnaa so ,, pretezok e ,nikakvi profesori, matematika uzas ( a jas iskreno ne sum bas najdobra matematicarka,iako vo sredno imav 5-znaete na sovet pa mi predlozija biznis logistika na stipskiot fakuletet so disperzirani studii vo skopjevo..e sea, ima li nekoja povrzanost smerovive?? i kako bi bilo za vrabotuvanje? u stil koj fakultet ima pogolema prednost? a za polesno znam deka kade kade e na stipskiot..Sto mi predlagate vie?? help me!!! pls!
^^ Бизнис логистика имаш и во Скопје. Во Автокоманда е факултетот,баш јас кај шо седев,во Сениќ студентскиот беше одма одпозади,значи девојкиве си гледаа секое сабајле во факултетот од прозор Јас ти предлагам ако не сакаш економски,запиши се на бизнис логистика,боза е факултетот,БОЗА! Барем јас колку што ги гледав нив колку (не)учеа,многу лесно си поминаа.
Jас имам, пиши ми во лп маил или фб ќе ти пратам. Имаш шанси, и тоа големки... пред 2 години со 80 се влагаше, и сега ќе си влезеш. Нема да влезеш на финансиски менаџмент, ама за надворешна е океј Ехее.. па уште прашуваш Смерот е топ, во прва година сите предмети се исти, во втора во зимски семестар се интересни, не би рекла дека се лесни, но со континуирано учење јас на пример се на време си завршив. Во летен семестар се малку подосадни но се минуваат. Значи интересен е смерот, се прават практични трудови, собираш анкети, истражуваш, имаш можност да ја покажеш својата креативност и идеја, потоа има и натпревар за маркетарите Ден на маркетари, каде што можеш да го презентираш својот труд и да добиеш награда. ИИИИИИИИИИ да ве прашам. Ако има некоја феминка што била на пракса во НЛБ тутунска, нека ми пише ЛП да ја опитам нешто
Ако има некоја феминка што го полагала финансиски менаџмент на испит нека ми пише лп, да ја прашам нешто.
Ехее.. па уште прашуваш Смерот е топ, во прва година сите предмети се исти, во втора во зимски семестар се интересни, не би рекла дека се лесни, но со континуирано учење јас на пример се на време си завршив. Во летен семестар се малку подосадни но се минуваат. Значи интересен е смерот, се прават практични трудови, собираш анкети, истражуваш, имаш можност да ја покажеш својата креативност и идеја, потоа има и натпревар за маркетарите Ден на маркетари, каде што можеш да го презентираш својот труд и да добиеш награда. Суперрр....фалааа а иначе е перспертивен смеров? лесно е за работа и сл.?
Све тоа у реду... познато ми е ама баш заради тоа се прашувам како ќе ми биде за вработување? дали е онака баш признат?
Девојки еве јас имам 94.6 поени да ве прашам за мислење дали би влегла на државна квота на финансиски менаџмент, со оглед на тоа дека примаат 104 души? Исто може ли некој да ми каже нешто повеќе за смеров. Од многу луѓе слушам негативни работи во поглед на тоа дека е доста тежок, ама се разбира се е тешко ако нема посветеност и труд, барем според мене.
Значи се зависи од заинтересираноста оваа година, од резултатите од матура, годинава, полоши или послаби од минатата.... Конкретно јас минатата година имав 96,4, и бев некаде околу 20та во ПРИВАТНА квота... е сега моја другарка со истиот просек, предминатата година влегла во државна квота, значи голема голема улога играат резултатите од матура, дали има повеќе со добри оцени, што годинава и слушам дека е случај.... Е сега за смерот, јас сега ќе бидам 2ра, а во прва сите предмети се исти, меѓутоа јас тргнав од мислата ништо не е тешко ако навистина сакаш тоа да го учиш ако ти е интересно, јас завршив во Борис, и баш она знаев што ме интересира, што сакам подобро да знам, а со континуирано учење се може да се постигне, барем така ми се покажа во 1ва година... Па сега гуд лак, ама сепак и преиспитај се себеси дали навистина сакаш тоа, а што си чула за смеров, на страната на факултетот ги имаш сите задолжителни предмети, на секој смер посебно, за секој предмет што се учи и види во кој смер си се пронаоѓаш најмногу тоа е мој предлог како за тебе, така и за тие што ќе се запишуваат на економски, на страната има се што може да ви текне, разгледајте и пронајдете се во предметите и материјата каде припаѓате најмногу, зошто се е лесно да се учи ако се сака и ако има заинтересираност... Сите смерови се еднакво признати нормално, а за вработување бараат најчесто дипломиран економист, не стои смерот, живееме во општество каде што за вработување се најважни врските и политичката припадност, за жал, меѓутоа тоа да не те обесхрабрува, за секој добар и посветен студент мора да постои солидно работно место, разлислувај така. И уште пред да се запишете не размислувајте низ призмата вработување, зошто многу е веројатно да се разочарате уште пред да се запишете....
Девојки на смерот е-бизнис што поточно се изучува,и што можеш да работиш ако го завршиш него? И вистина тој се изучувал одреден процент од материјалот на англиски?
Imam fobija od matematika...!!! a sakam da ucam menadzment teska li e mnogu matematikata ,ekonomijata i smetkovodstvoto? Kolku predmeti zadolzitelni i izborni ima vo prva godina? Perpsektiven li e ovoj fakultet??Kade mozam posle da rabotam? aaah vremeto se blizi za zapisuvanje i mene me fakja panika [mod-kirilica:iwsiovyw][/mod-kirilica:iwsiovyw]
Девојко,смири се,ако паничиш никаде нема да стигниш. Тешка ли е многу математиката? ( ) Она не е тешка,професорот е мрднат. Задолжителни предмети во зимски семестар имаш 3 и еден изборен. Во летен се два задолжителни и еден изборен. Во секој семестар само еден имаш изборен. Не прашувај дали е тешко,лесно.. Ако почниш на време,континуирано,ќе исчистиш се. За перспективен,да си е перспективен уште да не не имаше толку многу економисти у државава,али не гледај тоа ти. Не си ни запишана на факултет,одма за работа гледаш. Не знаеме шо ќе се случи утре или после 5 години. Ако сакаш да учиш економски, запиши се и уопште не се двоуми. Прва година за сите смерови е иста. И втора донекаде. Исти предавања слушате,материјалот е ист. Е сега,на пример нас на е бизнис и само на нас во летен семестар годинава ни предаваше Калина статистика,а на другите смерови Славе и Драган. Калина е и главна на нашиот смер и ако се запишиш на е бизнис ќе ти предава уште неколку предмети во текот на 4 години. Гледај сега, ние сме тоа е пред се што стои,ако ме сваќаш. Е банки,е ова е она.. За работа се декларираш ти како дипломиран економист,па се додека не се направи нешто за тоа Е да почне некаде да се употребува или што и да е,ти си економист. За ова за англиски не сум сигурна,немам некои информации поточни освен дека тоа почнува од трета година и можиш да слушаш предавања,како и се останато на македонски,но построги да не биле професорите или тешко се доаѓало до добра оцена.. На крајот на краиштата,зошто би се запишал некој уопште на смеров ако е тапа англиски? Барем нешто од нешто треба да се разбира. Мислам дека ти помогнав,ако сакаш прашај било шо,јас сум на е бизнис запишана. Е,и уште ова. Не знам колку е ова точно,но годинава или ќе го нема смеров или ќе го има но многу малку ќе примаат.. Тие озборувања се вртеа на факултетот. Зошто,како,не би знаела да ти кажам.
Девојки да ве прашам, во Тутунска може да аплицирам само со Сиви а без упатница од факултет, затоа шо нели не работи? Има некој искуство околу тоа/