Економски факултет - Скопје

Discussion in 'Образование' started by LadyS, Jun 18, 2010.

1. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Мислам не, не знам кој ми кажа лани било приватна над 93 а државна над 97, не знам колку е точно ама знам дека за државна би требало да е над 96, иако се зависи од конкуренцијата јас сепак мислам дека секоја година е се поголема гужвата на тој смер :worried:

2. Srekicka

Srekicka Популарен член

Секоја година е различно, нема врска како било претходните години. Секоја година е посебна приказна, плус се помала заинтересираност има на факултетов, па според тоа и помала конкуренција на смеровите.

3. Plavusa.17

^Дај боже да е така, јас обратно знам а и се што прашувам пак сите на економски :^)

4. Srekicka

Srekicka Популарен член

Тоа што сите ти викале дека ќе одат на економски не кажува ништо. Се зависи од година во година!
    Јас кога се запишував беше гунгула, пола беа на листа не чекање па ги пикаа по смерови ако има место, некои ги одбија, па молби гупости, а последниве години бројот е значително опаднат.

5. dlikedevil

dlikedevil Истакнат член

Колку само го мразам економски факултет, бев таму 2.5 години... девојки пазете се од постарите професори!!!

6. Plavusa.17

Не тоа, туку имав слушнато дека лани 93 приватна 97 државна, а пред таа година 91 приватна 96 државна така нешто отприлика, се прашувам ако гледаме така дали годинава ќе биде уште построг критериумов :^) ама сепак, не се ослонувам на таа теорија скроз иако држи вода, што викаш се зависи од годината на запишување и конкуренцијата :?:

7. Srekicka

Srekicka Популарен член

Уфф и те како го јадеме стапот од скоро сите професори :whew: само ај да не ги плашиме девојкиве што допрва ќе се запишуваат :D

Plavusa.17 likes this.
  8. dlikedevil

dlikedevil Истакнат член

Подобро да знаат што ги чека... има ептен големи идиоти... и секогаш се они во право, за жал.. ама да завршиш економски факултет е тоа е успех невиден, не толку за учењето колку за никаквиот однос на професорите и неправдите на тие шо имаат врски. Со среќа на сите!

9. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Ако примаат 104, би требало 52 да се во државна. Бидејќи последниот имаше лани во државна 94-5, за оваа година мислам оти ќе си бидеш во приватна. Не да ти капам филм сега, али судејќи по матурава колку беше оценувањето построго лани за разлика од оваа година, сите ќе имаат поголем број на бодови, а и примаат помалку, така да .... државна не, али приватна ќе фатиш.

10. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Само на економски да не е така? Сегде е така, а па кај нас што сме помалце души колку само е очигледно, до душа не ни пробуваат да се скријат. Едноставно главното е да се оди до крај, да не дозволиш никој да ти смени планови и никако да не те демотивира тоа што ти ќе се окозиш од учење, а некој само праќа индекс преку познат. Секогаш имало и ќе има такви

11. ev4e

ev4e Истакнат член

здр девојки јас оваа година ќе се запишам на економски но имам проблем сите години бев одолицен уценик и проектна и интерните предмети ми беа 5 но на мак и анг лошо поминав и сега имам 83.573 бодови вкупно имав желба и сеуште имам да се запишам на финансиски менаџмент но од тоа што прочитав и слушнав тешко ќе биде

па сакав да прашам на кој семестар нема голема заинтересираност да се запишам за да флезам во државна квота а потоа дали ќе може да се префрлам на финансиски зошто тоа ми е желба плс кажете ми се нервирам монгууу ;(

12. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Мислиш смер, не семестар. Со толку поени, немаш шанси на финансиски, ни државна, ни приватна.
    А за државна, веројатно економија, маркетинг, па и надворешна трговија и менаџмент. Само финансиски и сметководство и ревизија за државна, немаш шанси, бар по тоа што беше лани.

А за префрлање после на финансиски, немам поим како оди, дали треба се да ти е положено или само да доплатиш, тоа не знам.

ev4e likes this.
  13. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Со ваков просек тешко дека ќе можеш да влезеш на финансики особено во државна квота...Еве лани една другарка со исти просек какво твојов конкурираше на смерот економија со цел дека ќе влезе во државна квота, а се случи сосема спротивното, поголем бр. од студентите имаа конкурирано на финанскиски, смет. и ревизија и економија.
    Па мој совет би ти бил, најубаво конкурирај на менаџмент па потоа ако успеш некако да се префрлиш на финансиски ;)

ev4e likes this.
  14. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Јас препишав од една група 5 задачи.. ако сакаш во лп ќе ти ги пишам или да ги скенирам и на маил да ти ги пратам..

ForeverYoung likes this.
  15. ev4e

ev4e Истакнат член

тоа сакав да прашам дали ќе може да се запишам на оној смер каде има помала заинтересираност за потоа во 2 год да се префрлам на финансиски. И наку знам оти нема шанси на финансиски оваа год

16. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Имаш листа можеш по ред да си ги напишеш смеровите кои ти се допаѓаат... Ако нема место да те примат на првиот посакуван смер ќе те примат на вториот...

ev4e likes this.
  17. ev4e

ev4e Истакнат член

па јас немам шанси за на финансиски и затоа мора да идам на др смер а зашто сакам у државна квота ќе може таму дека има најмала заинтересираност
    и после кога ќе ја исчистам цела прва година може да се преместам така

18. Plavusa.17

^Мене не ми е јасно со префрлањево, јас ко што знам префрлаат ама не значи дека 100% ќе те префрлат, а и мислам дека коа ќе те префрлат не влегуваш во државна квота нема логика, мислев дека во приватна те ставаат зошто во државна си влагаат тие што ги имаат поените за тоа и не чекаат префрлање, или грешка сум девојки?

19. Elina

Elina Истакнат член

Jас имам, пиши ми во лп маил или фб ќе ти пратам. :)

MissSpark ќе бидеш фина и мене да ми ги пратиш по лп тие прашања?пробував и јас да најдам за другарка ми па ќе ми завршиш добра работа :)

20. Srekicka

Srekicka Популарен член

А можеш и на надворешна трговија и таму има послаба конкуренција ;) На смер општа економија мислам дека поразлични им се предметите отколку на другите смерови во прва година, распрашај се да не треба после во втора откако ќе се префрлиш на другиот смер да преполагаш предмети.