Мислам не, не знам кој ми кажа лани било приватна над 93 а државна над 97, не знам колку е точно ама знам дека за државна би требало да е над 96, иако се зависи од конкуренцијата јас сепак мислам дека секоја година е се поголема гужвата на тој смер
Секоја година е различно, нема врска како било претходните години. Секоја година е посебна приказна, плус се помала заинтересираност има на факултетов, па според тоа и помала конкуренција на смеровите.
Тоа што сите ти викале дека ќе одат на економски не кажува ништо. Се зависи од година во година! Јас кога се запишував беше гунгула, пола беа на листа не чекање па ги пикаа по смерови ако има место, некои ги одбија, па молби гупости, а последниве години бројот е значително опаднат.
Колку само го мразам економски факултет, бев таму 2.5 години... девојки пазете се од постарите професори!!!
Не тоа, туку имав слушнато дека лани 93 приватна 97 државна, а пред таа година 91 приватна 96 државна така нешто отприлика, се прашувам ако гледаме така дали годинава ќе биде уште построг критериумов ама сепак, не се ослонувам на таа теорија скроз иако држи вода, што викаш се зависи од годината на запишување и конкуренцијата
Уфф и те како го јадеме стапот од скоро сите професори само ај да не ги плашиме девојкиве што допрва ќе се запишуваат
Подобро да знаат што ги чека... има ептен големи идиоти... и секогаш се они во право, за жал.. ама да завршиш економски факултет е тоа е успех невиден, не толку за учењето колку за никаквиот однос на професорите и неправдите на тие шо имаат врски. Со среќа на сите!
Ако примаат 104, би требало 52 да се во државна. Бидејќи последниот имаше лани во државна 94-5, за оваа година мислам оти ќе си бидеш во приватна. Не да ти капам филм сега, али судејќи по матурава колку беше оценувањето построго лани за разлика од оваа година, сите ќе имаат поголем број на бодови, а и примаат помалку, така да .... државна не, али приватна ќе фатиш.
Само на економски да не е така? Сегде е така, а па кај нас што сме помалце души колку само е очигледно, до душа не ни пробуваат да се скријат. Едноставно главното е да се оди до крај, да не дозволиш никој да ти смени планови и никако да не те демотивира тоа што ти ќе се окозиш од учење, а некој само праќа индекс преку познат. Секогаш имало и ќе има такви
здр девојки јас оваа година ќе се запишам на економски но имам проблем сите години бев одолицен уценик и проектна и интерните предмети ми беа 5 но на мак и анг лошо поминав и сега имам 83.573 бодови вкупно имав желба и сеуште имам да се запишам на финансиски менаџмент но од тоа што прочитав и слушнав тешко ќе биде па сакав да прашам на кој семестар нема голема заинтересираност да се запишам за да флезам во државна квота а потоа дали ќе може да се префрлам на финансиски зошто тоа ми е желба плс кажете ми се нервирам монгууу
Мислиш смер, не семестар. Со толку поени, немаш шанси на финансиски, ни државна, ни приватна. А за државна, веројатно економија, маркетинг, па и надворешна трговија и менаџмент. Само финансиски и сметководство и ревизија за државна, немаш шанси, бар по тоа што беше лани. А за префрлање после на финансиски, немам поим како оди, дали треба се да ти е положено или само да доплатиш, тоа не знам.
Со ваков просек тешко дека ќе можеш да влезеш на финансики особено во државна квота...Еве лани една другарка со исти просек какво твојов конкурираше на смерот економија со цел дека ќе влезе во државна квота, а се случи сосема спротивното, поголем бр. од студентите имаа конкурирано на финанскиски, смет. и ревизија и економија. Па мој совет би ти бил, најубаво конкурирај на менаџмент па потоа ако успеш некако да се префрлиш на финансиски
Јас препишав од една група 5 задачи.. ако сакаш во лп ќе ти ги пишам или да ги скенирам и на маил да ти ги пратам..
тоа сакав да прашам дали ќе може да се запишам на оној смер каде има помала заинтересираност за потоа во 2 год да се префрлам на финансиски. И наку знам оти нема шанси на финансиски оваа год
Имаш листа можеш по ред да си ги напишеш смеровите кои ти се допаѓаат... Ако нема место да те примат на првиот посакуван смер ќе те примат на вториот...
па јас немам шанси за на финансиски и затоа мора да идам на др смер а зашто сакам у државна квота ќе може таму дека има најмала заинтересираност и после кога ќе ја исчистам цела прва година може да се преместам така
^Мене не ми е јасно со префрлањево, јас ко што знам префрлаат ама не значи дека 100% ќе те префрлат, а и мислам дека коа ќе те префрлат не влегуваш во државна квота нема логика, мислев дека во приватна те ставаат зошто во државна си влагаат тие што ги имаат поените за тоа и не чекаат префрлање, или грешка сум девојки?
Jас имам, пиши ми во лп маил или фб ќе ти пратам. MissSpark ќе бидеш фина и мене да ми ги пратиш по лп тие прашања?пробував и јас да најдам за другарка ми па ќе ми завршиш добра работа
А можеш и на надворешна трговија и таму има послаба конкуренција На смер општа економија мислам дека поразлични им се предметите отколку на другите смерови во прва година, распрашај се да не треба после во втора откако ќе се префрлиш на другиот смер да преполагаш предмети.