Јас би ти препорачала да одиш на часеви ако можиш да најдиш место кај Баже, затоа што тој има задачи што ги нема ни во збирка ни во книгата, а се паѓаат на полагање.
Колешката погоре ти кажа за финансиско сметководство па да не се повторувам ќе ти кажам за макроекономија. Макроекономија е предмет што се учи со разбирање, никако на памет. Материјалот е малку обемен а и малку комплексен, особено преведениот учебник. Колоквиумите се содржат од (70-75% од вкупните бодови) прашања на заокружување со еден точен одговор и (25-30% од вкупните бодови) отворени прашања на коишто или дава пример од реалноста за да го поврзеш со материјалот или пак само да раскажеш одреден сегмент од некоја лекција и плус бара да се нацрта соодветниот график. Нека не ве плашат отворените прашања и графиците затоа што ако добро го имаш совладано материјалот нема шанси да не ги одговориш, а и нели теоријата и графиците се поврзани. Единствено нешто покрај колоквиумите што може да помогне за повисока оценка се тестовите кои што професорот ги пушта наместо списоци. Секој тест носи по еден бод (пушта вкупно 10 во текот на семестарот) без разлика како ти се одговорени прашањата. До душа пред да ги предадете тестовите со професорот заедно се решаваат а и знае некое од тие прашања да даде на колоквиум. По овој предмет висока оценка (9/10) може да се извади само преу колоквиуми а на испит максимум 8мица.
Има шанси некако да се префрлам на Економски сега на почетоков? Иначе запишан сум I семестар на Машински државна квота.
Најубаво да појдеш на економски и да прашаш што порано толку подобро,јас мислам дека може зошто имав другар од средно што беше на машински па се префрли кај нас ама сепак на студентски најубаво ќе ти кажат
mislam deka mozes ali zavisno koj smer ima mesto ,pa od vtora ke si se prefrlis na sto sakas bidejki i taka site imame ista programa vo prva
Колешки од претходните генерации дали по трговск право е доволно да се научат само презентациите за да се положи ?
Може да ми дадете повеќе информации околку предметот деловна етика дали да учам по прашања за колквиум чисто информативно сакам мислење ?
Вака дали може некој да ми каже дали методи на продажба кога се купува во книжара баарат број на индекс ??
За оние што се прва година, ме интересира дали Основи на сметководство (книгата и збирката) и Математика (книгата, таблица и збирка) ќе купувате оргинал или ги ќе копирате? Бидејќи гледам дел купиле само копии од сите, ама не знам дали ќе прават професориве проблем, бидејќи ништо конкретно се спомнаа, освен Сметководство дека не препорачува копии. И дали таблица и збирките се носат на испит, па да не смее копии?
Јас бев и професорката рече нова книга ни кажа редовноста дека не е задолжителна и кој сака може да прави стручен труд кој носи 20 поени и плус 10 поени од активност и рокот за пријавување тој стручен труд е до 16.10.2014 друго не ми текнува што кажа