трговско право, ќе имаме одговори на прашањата за колоквиум што ни се паднаа ? или за тоа мора да се оди на увид ?
Колешки ќе бидам кратка и јасна: секоја информација околу испитот менаџмент е добредојдена. (бр. на прашања, кејсови, потешко/полесно за разлика од колоквиум)
Колешки исто и јас да прашам, утре полагаме макроекономија. Некој збор совет за првиов колоквиум, тешко/лесно, колку отворени прашања дава и какви се отприлика (од книгата, настан итн). И какви задачи најчесто се паѓаат? И дали е возможно да се решат без дигитрон, бидејќи не е дозволен да се носи
И мене ме интересира ова. Дали е истиот принцип на прашања и на испит? т.е. само набројуванки и чат пат по некоја фраза.
Два три збора во врска со основи на менаџмент ... Втора год. сум за прв пат го полагав денес(1 колоквиум) и предметот воопшто не е страшен како што го зборат ! Не се замарав скоро воопшто со колоквиумиве сега ,па ни за менаџмент. Одвоив некој си 3-4 дена само ,го учев и тоа не премногу.Кејнзовите не ги ни читав дома. За овие 3-4 дена само што учев помалку ,јас положив. Само набројуванките ги одвоив во тетратка и си ги читкав. Како и да е зборот ми беше предметот не е "страшило" како што го прават скоро сите. Со уште поголемо учење и посветеност околу предметот може да се добијат одлични резултати во врска со оценката ,чим може да се положи (барем јас!) со учење од само 3-4 дена. А кејнзовите ,тие што ми се паднаа прв пат ги читав сега на колоквиум. Навистина не разбирам во што е проблемот ,поготово на испитните сесии што положуваат по мн малку студенти или пак можеби испитот е потежок или студентите од тој некојси страв околу предметот не се ни нафаќаат да го учат.
Јас имав прочитатно само 30 страни и уште у старт се откажав од учење. Денес кога видов на каков принцип е, за на испит ќе си ги учам само набројуванките и ништо повеќе. 40 прашања беа само со тоа, па се надевам и на испит ќе е исто.. Кој полагал на испит нека каже дали е вака. Иначе во првата група повеќе од пола прашања беа од првите 3-4 теми, а во втората група од последните.
Не е за оној кој се нафаќа да го учи,за другите е и реално замарање е да учиш набројуванки,јас на истиот принцип го учев и исто положив,ама имам колеги што еве уште го полагаат
основи на сметководство како е ? на што треба повеќе да се обрне внимание ? од каде да учам за да стигнам да го поминам најважното од материјалот за 2 дена ? :/
Демографија има шанси да се спреми за еден ден? И ако да, дали да учам од книга и дали се пагаат прашања од либро?
Кај нас рекоа у среда. Како ти се виде колоквиумот тебе? Ја немав на многу предавања одено. Тие задачките беа од предавањата?
Па јас ги немам земено, ама мислам дека има во либро, не знам. Ако во случај најдам нешто до петок ќе ти пратам.
па тешко беше, за поголем дел од прашањеата повеќе пати се преиспитував дали точно ми се одговорени.. предавањата многу ми завршија работа (кај предраг) многу ми беше полесно за учење, а задачите делумно беа по принцип предраг што ни кажа дека ќе има.. )