Да сподели некој искуство и нешто повеке за предметите економија на инвестиции и меѓународни финансии? Дали се тешки предметите, од книга се учи само или може да послужат и прашањата од либро, презентации?
пожелно е освнови на економија , од тие предавања можеш многу да си го олесниш учењето, сметководтво ако си кај љубиша тогаш предавањат ти се само изгубено време (за зорица не знам) математика само еднаш отидов на предавање и се откажав , идев на приватни часови
Задолжотелни немаш, ама ако планираш да положиш математика тогаш мора да одиш обавезно и на предавања и на вежби ( гледај да одиш на вежби кај асистентот Игор), или па да идеш на приватни часови ама моја препорака ти е прво да идеш на предавања па ако не положиш тогаш за наредниот испит да идеш на приватни часови.
Меѓународни финансии ти е исто како и другите предмети од Михаил ( ако ти предавал знаеш како е). Ако не ти предавал, тогаш треба да знаеш дека професорот не бара учење напамет неважни работи и ситници, туку бара разбирање на матријалот и многу користење на логика. Често на колоквиум поставува прашања од примери или работи што ги кажал на предавање а ги нема во книга за тоа пожелно е да се иде на предавања иако не се задолжителни и не дава дополнителни поени. А што се однесува до прашањата од Зоки/Либро тоа кај Михаил не поминува ( фала богу). Се на се предметот не е претежок и интересен е ама си бара и учење, а не читање 5-6 страни прашања од Либро и 9ка.
Да ми кажете за кој професор да изберам и ваше искуство од овие предмети Основи на економија Основи на сметководство Математика за економисти Трговско Право Инаку вондредно сум запишан
Ако можеш сам да бираш тогаш Основи на економија - Таки Фити Основи на сметководство - Зорица А по овие другите нема што да бираш има сако еден.
А бидејќи сум вондреден студент и прв пат со вакво искуство ваше мислење тоа коловиуми дали се полага компјутерски а исто и за усно
Зависи што изборни имаш. Сметководство и Математика не се задолжителни. Економија ако ви пушта списоци и сакаш поени од тоа - да, иначе и тоа не е. Изборните (зависи што имаш) некои проф бараат присуство.
Во прва година немаш ни еден предмет што се полага ни на компјутер ни усно ( можеби статистика ама тоа ти е за втор семестар, (дека сакаше професорот лани на компјутер сакаше да се полага ама не успеа па можда сеа ќе устее ама тоа ти е у втор семестар од фебруари). Сите значи се полагаат писмено само по некои предмети имаш и отворени прашања на раскажување а по некои има само прашања на заокружување.
nekoi od profesorite baraat da se nosat knigite na polaganje, no povekjeto ne baraat. A sekoja godina im teknuva po neshto novo, taka da odi na predavanja na prvite najvazhni se i kje doznaesh koj so kako zoshto
Ааа фала ти @honey.11 А професоров драгее стварно е таков за нигде професор ко што го зборат или не ?
pa za matematika striktno ti preporachuvam na kolokviumi da ja zemesh i da odish na spremanje kaj Bazhe i kje polozish taka inaku teshko