Економски факултет - Скопје

Discussion in 'Образование' started by LadyS, Jun 18, 2010.

1. Taa.

Taa. Активен член

За сметковотство и ревизија не сум баш сигурна дека ќе биде доволно,ама за да влезеш во некои смер секако ќе имаш ( ако не маркетинг онда на третиот избор - економија сигурно, сеа дали економија ти е паметен избор е веќе друго прашање).

2. Leat

Leat Популарен член

Девојки, на темава имаше граница за државна квота од претходната година некоја од вас ставено т. е. Колку бодови има последниот студент примен во државна, читав се сеќавам но сега ме можам да го најдам постот... Може ли пак да го напишете?

3. stefan33333

stefan33333 Нов член

Да ве прашам што мислите за смерот маркетинг?

4. Heloise

Heloise Истакнат член

Некој има запишувано од вас петти предмет? Таа молбата што треба да се приложи дали се зема на студентски како готов образец или јас треба да ја пишувам?

5. Albertos

Albertos Истакнат член

кoлешки дaли некoј имa мaтеријaл пo е-бизнис и oснoви нa екoнoмијa.
    Знaм декa пo бизнињ имa oтвoрени прaшaњa,нo oвие прaшaњa бaрa дa му бидaт пooпширни пa ми требa тетрaткa или извaдoк a пooпширнo.

Зa екoнoмијa истo знaм декa требa oд книгa, aмa 2 пaти пaднaв, a некoи кoлеги сo скрaтен мaтеријaл пoминaa. П дaли некoј имa дa пoзaјми или прoдaвa
    скрaтенo сo кoе се пoминувa

6. S.17

S.17 Истакнат член

Дали знае некој економија колку прашања има и на што најмногу внимание да обрнуваме за испитов?

7. MG3

MG3 Популарен член

Јас планирам тој смер да го одберам. :D

8. smooch

smooch Популарен член

Деловно Планирање, да не продава некој оригинал книга?

9. MG3

MG3 Популарен член

Што е разликата помеѓу студиската програма по менаџмент и финансиски менаџмент, која е подобра според вас? Имам 97,6 бода. Не обожавам решавање задачи, повеќе сфаќам теорија ама би ми одело и тоа.

10. MG3

MG3 Популарен член

При запишување сите студенти мора да ја пополнат изјавата за согласност за кофинансирање? Доколку не те примат во државна квота на првонаведениот смер дали автоматски ќе те префрлат во кофинансирање или во државна квота на второ избраниот смер?

11. Taa.

Taa. Активен член

Ако ја пополниш изјавата за согласност тогаш ако не те примат во државна квота на првоизбраниот смер онда имаш шанси да те примат со кофинансирање на првоизбраниот смер ( во приватна квота), па ако и за тоа немаш доволно бодови дури тогаш го гледаат второизбраниот смер. А ако не ја доставиш таа потврда тогаш ако немаш доволно бодови за државна квота за првиот избор веднаш го гледаат вториот избор за државна квота.

12. MG3

MG3 Популарен член

А од смеровите кој би ми го препорачала?

13. oblace1

oblace1 Популарен член

Ima nekoj iskustvo so Megjunaroden finansiski menadzment?

14. темјанушка

темјанушка Популарен член

Бидејќи се уписите оваа недела, сакам да кажам неколку збора за смеровите.
    Ако би ги рангирала според тежина , би изгледало вака :
    1. Сметководство и ревизија
    Подифолт тука одат најаките ученици, но тоа немора ништо да значи бидејќи за да работиш како сметководител неможе секој и џабе ти се сите петки ,едноставно за тоа те бива или не.Не се раководете според она дека сметководителите земале голема плата.Тука во голема предност се оние од стручните економски училишта бидејќи имаат веќе некое познавање.Воглавно има доста тешки предмети како сметководство на трошоци,ревизија, менаџмент..
    2. Финансиски менаџмент
    Смеров важи за доста интересен,а може да се рече дека е полесен од сметководство, бидејќи нема менаџмент. Има некои прдмети со задачи ама не се срашни.Не сум слушнала да има некој лош проф.
    3. Е-бизнис
    За смеров немам оформено некое мислење дали е лесен или тежок зошто поголемиот број од колегите што ги познавам вадат доста големи оценки.Така да незнам дали е до нив или смерот е лесен.Знам дека има доста предмети каде прават презентации и проекти , али поголемиот број се за повисока оценка.Има предмети каде материјалите се на англиски и мора сами да си преведувате.Се сеќавам имаше еден предмет во 3 год усмено се полагаше.
    3.Менаџмент
    Ако сакате да учите на памет , а потоа да не ви остане ништо како научено, смерот е создаден за вас .:D Значи тука има многу набројуванки.
    4.Економија
    Ако ви рече некој дека е најлесен смер, тоа е заради што такви муабети кружат и тоа од студенти кои не се на овој смер.Смеров е тотално без врска и неперспективен , учење во празна слама, тапкање во место. Тука има предмети што воопшто си немаат врска со смерот и утре коа ќе дипломирате ќе ви бидат без корисни. Тука пред се мислам на Управување со системи, Политика на социјален развој, Развој на економска мисла... Предметите се на заокружување и отворени , мешани. Има и предмети со задачи како Економија на инвестиции и Микроекономија(тука има и графикони) и Екометрија каде часовите се изведуваат на компјутер.За професорите можам да кажам дека се едни од полошите.
    4. Маркетинг
    Знам дека колегите се жалат дека еден од потешките предмети е основи на маркетинг:D.
    5.Надворешна трговија
    Според мене е најлесен , бидејќи за разлика од другите тука тежок предмет има еден , два во год . Малце имаат глуп распоред во 4 год ,ама сметам дека ако ги расчистите предметите на време нема да заглавите.И да нагласам дека предметот Економска статистика нема врска со Статистика за бизнис и ек. ,бидејќи доста мислат дека е тежок како и нејзе, па и поради тоа не се рапишуваат.(facepalm)
    Како и да е секој си е тежок на свој начин.:)

Leat likes this.
  15. mace14

mace14 Истакнат член

Ako moze nekoj sto polagal osnovi na smetkovodstvo vo juni da pise nekoi zadaci i prasanja od ispitot? Ili da kaze na sto najmnogu da se obrati vnimanie od sto ucel? Fala odnapred

16. MG3

MG3 Популарен член

За пријавувањето на факултет сега на 18ти, во конкурсот пишува дека треба да се донесат пријава за запишување (образец А1) и електронска пријава. Ако може некој да ми објасни што се подразбира под овие две, дали станува збор за документите што ги има на iknow системот (интерен пријавен лист и пријавен лист) или се купува нешто во книжара плус? Фала однапред

17. Taa.

Taa. Активен член

Финансиски дефинитивно!

elimkd and MG3 like this.
  18. MG3

MG3 Популарен член

Пријавата за на 18ти што ќе ни треба од каде се купува?
    Инаку, се одлучив за финансиски менаџмент веќе дефинитивно.:)

19. Leat

Leat Популарен член

Ќе си ја купиме од книжарата кај факултетот :) јас се решив за менаџмент, па со среќа нека ни е

the drummer, JustBeautiful and MG3 like this.
  20. Daredevil08

Daredevil08 Активен член

Дали некој знае на пријавниот лист во најдолниот дел на што пишува Сведителдтва бр. што треба да се пополни бидејќи има два броја еден деловен а другиот од главната книга ?