Економски факултет - Скопје

Discussion in 'Образование' started by LadyS, Jun 18, 2010.

1. Puflice

Puflice Истакнат член

Aко има некој книги,скрипти за прва година нека кажува да му ги купам одмa! :sweat:

2. Elenaaaaaaaa

Elenaaaaaaaa Истакнат член

Devojki, ke moze li nekoja da mi kaze od kade da ucam makroekonomija, dali e tocno deka so tie prasanjata od libro se polozuva? Knigata mi izgleda dosta golema, pa ako moze da pomognete kako da si olesnam :)
    [mod-kirilica:lrish243][/mod-kirilica:lrish243]

3. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

И јас сакам да побарам помош од вас феминки, кои го имате полагано менаџмент прослата или предпрослата година, ми викаат сите набројуванките само, ок учам набројуванки, но малте не и меѓутекстот е набројуванки, сеа да ги учам само главните потенцираните набројуванки или и измеѓу тие, ај помогнете ми, и нешто почесто што се пага, како полесно да се положи... Идеа??? :D

4. Srekicka

Srekicka Популарен член

Па јас не ги учев тие забутаните, значи сите освен тие па положив. Ај да ја разгледам новата книга, па ќе ви кажам кои набројуванки обавезно се паѓаат.

5. Libera

Libera Популарен член

Јас учев од таа скриптата, тогаш немаше книга и прилично ми беше тешкичко. Ама тоа е зашто не знаев дека се паѓале прашањата од домашните (сегашни и од претходни години), а и плус имаше некои други прашања, што излегоа не знам од каде, веројатно сега се стигнати и до Либро. Јас за третиот колоквиум ги учев само прашањата, книга не пипнав и извадив 75 бода. Е сега...се надевам уште ги дава истите прашања.
    Кога ќе почнеш да учиш, ќе сфатиш дека немаш време за најбитното, а камо ли за некои забутани, макар и битни факти. Учи си најбитно, јас учев и дефиниции, макар да не се паѓаа нешто многу. Набројуванките се најбитни и учење од збор до збор. Ние на менаџмент на мал бизнис имавме некое прашање и притоа понудени одговори- А)Потребите на купувачот Б)Потребите на потрошувачот...Поентата ми е, научи си убаво на памет и ќе немаш гајле.

6. Elenaaaaaaaa

Ти благодарам Либера :) Ќе ги земам тие работи од Либро и да се надеваме дека ќе помогне :)

Libera likes this.
  7. maichkaaa

maichkaaa Истакнат член

А одговорите на кејсовите многу тешко можеш да ги погодиш кај шуклев така разбрав???? :worried:

8. Libera

Libera Популарен член

Па искрено, ти треба многу среќа. Јас барем еден погодував. Ќе зирнеш од кај колегите, ќе се консултираш до тој до тебе :D Се случувало да даде ист кејс на колоквиум и испит и да бидат различни одговори. На предметите кај Шуклев не се мачете да барате логика.

9. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Посебно што сега ни ги смени и кејсовите... Епа јас си почнав да си учам и не ми е нешто кнап, си учам полека по полека, ама не е лесно ама ИЧ.... ОДВРАТНО... :envy:

10. Elenaaaaaaaa

A дали може да се положи без кејсовите? Jас и среќата при заокружување сме два различни поими, така да знам дека нема да ги погодам, па затоа прашувам дали може да се помине без нив... :)

11. Libera

Libera Популарен член

Не можам да ти одговорам баш на тоа, 10 бода од 1 кејс не се мала работа. Зависи и колку ќе бидат слаби резултатите па евентуално да ја спушти границата. Најди си некоја колешка и седни до неа, барем ќе имаш со кој да се консултираш. Никогаш не седнувај најгоре во амфитеатар зашто ќе те преместат. И јас никогаш не сум имала среќа, ама ете еден барем погодував. Така да, секогаш постои надеж. Ви посакувам среќа на сите!

12. Srekicka

Srekicka Популарен член

Ако не ги погодиш, 20 поени од старт губиш а 51 ти требаат за да поминеш ако не ја спушти границата. Лани на колоквиум ја спушти, ама во мај и август си остана 51, зависи од тоа како ќе биде расположен во моментот.

13. maichkaaa

maichkaaa Истакнат член

А најбројуванките ама баш сите треба ,ќе ми помогне ли нешто ако ги земам прашањата од Либро колку да знам на што да обрнам внимание или нема потреба се да си учам :worried:
    Добро а сметководство на трошоци има ли некој што го имал како предмет и што го има положено ...зошто слушам многу се жалат а и мене стварно ми е многу глупав а и тоа марина што го предава го нема во книгата

14. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Може да се положи и без кејсови јас така знам, мои 3 другарки положија без кејсови, ама затоа другиот материјал ЗДРАВО учење...

Но мене ме интересира кејсовите најчесто се со еден одговор??? Плус наслушнав дека им рекол асистентот на дисперзираните во Струга дека ќе ги решаваат кејсовите, па можат малку колешките од таму да ни помогнат на нас сиротите од Скопје... П.С. Плус во Струга на 27ми им е колоквиумот на нас на 31... Се надевам ќе бидат фини да ги спорелат прашањата со нас... :)) Луѓе ќе биде, јас верувам дека ќе биде, страшно ми е страв ама па колку шупаци знам што положиле па за нас ли е проблемот... Ма ве молааааам... За 2 години излагаме сите како дипломирани економисти(јас најголемиот песимист го кажувам ова) :D

15. Srekicka

Srekicka Популарен член

Не се сите кејсови со еден точен одговор. До сега не беа така, имаше и со два, а еден колега што беше на увид, Столе ми кажал за еден кејс дека сите понудени одговори се точни. Така да нема правило.
    Инаку многу е битно барем еден кејс да се одговори точно, снаоѓајте се, препишете ако можете, затоа што многу е тешко да се помине без нив.

Маичка пошо нели нова е книгата, во Либро нема излезено најнови прашања. Има ама тоа се од постарите книги. Не знам колку измени има во новата, ама можеш да ги разгледаш за да видиш од прилика како, што дава.

16. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Не е многу сменета, има исфрлено нешто само помала е малку, а додадено нема многу... :)

17. MissSpark

MissSpark Популарен член

Вииип, учи ги сите набројуванки, вклучувајќи ги и оние во табелите и во текстот.
    Имаш на групата на фејсбук прашања, т.е таму се сите прашања кои се вртат по Либро, мибро по колеги, па нешо директива сликано од полагање, скоцкани се убаво, одговарај ги, и веруј многу помагаат за да се положи.

Јас да прашам, кој има слушано Маркетинг-менаџмент? Какви се колоквиумите, на што да обрнам внимание, на набројуванки дефиниции или?

18. Srekicka

Srekicka Популарен член

Епа тогаш, не би требало да има некои големи промени во прашањата. На Colleagues се вртат едни прашања и се паѓаат и на колоквиум и на испит. И запамтете, недај Боже да паднете на колоквиум, во јануари на испит се паѓаат истите прашања од колоквиумите, секоја година е така.

19. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Огромна желба ми е да не стигнам до јануари, да си завршам со време... несакам да мислам на јануари... :(

20. howdoyoudo

howdoyoudo Истакнат член

дечки може да остаите линк за каде можат да се најдат прашањата фаала