Дечки имам едно прашање во врска со колоквиумот Статистика. Бев трета група и имаше едно прашање поврзано со коефициент на асиметрија. Коефициентот ми испадна 0,7 и прашањето беше дали има умерена асиметрија, т.е дали се движи во интервал од -0,5 до 0,5. Јас не го заокружив одговорот и уште сметам дека не станува збор за умерена асиметрија, иако одговорот бил точен. Може ли некој да ми објасни зошто е точен, многу ме копка ?
Јас имав минатата година, и лесно беше ептен. Се паѓаа само најбитните работи дефиниции и набројуванки, немаше отворени иако викаше дека ке има, изглеа на испит може ке има. Табели учете ама само тие шо се поврзани со текстот и кај шо има во табелите напишано нешо повеќе од текстот. Вториот колоквиум е полесен иначе. И на двата колоквиума може сите понудени да бидат точни.
Каков е испитпт во јуни Статистика? Утре тие што полагаат од 9 социологија ако сакаат нека напишат во коментари дали се истите прашања
Колеги што најчесто се паѓа на испит Финансиска и актуарска математика, Осигурување од Габер и ФПИ од Илија Груевски ?
Даночни елементи , стабилизациона функција , дистрибутивна , евазија овие од Габер , обемно е многу треба да се пишува, бара се , а не само најглавното ....