Здраво,моментално сум 4та година гимназија и стварно имам желба за економски па имам некои прашања Моментално сум општествено подрачје насока Б и дали ми менува и влијае оти не сум ги учела економските предмети од насока А општествено? Исто така колку примаат државна квота за смерот финансиски менаџмент или е бизнис? Од прва до трета сум одлична ама математика секоја година имам 4ка на крај па се плашам како тоа ќе ми влијае врз просекот за упис? Фала ви многу однапред
За финансиски менаџмент треба висок просек, мислам над 80 поени така да пресудни ќе ти бидат и поените од матура. Кога ќе аплицираш за економски најдобро е да си наведеш три смера. За Е бизнис мислам дека не беше висок просекот, но причекај ќе излезе конкурсот со поени следна година, па ќе си видиш.
Оваа година за финансиски менаџмент за државна квота требаше повеќе од 90 поени. Имаше мислам неколку со 90 во приватна. Затоа од матура многу ќе ти зависи бројот на поени.
Јавни финансии колоквиумот е лесен,професорката што кажува на предавања дека ќе се падне тоа и го дава,задачите што ги дава на подготовка на тест се исти само сменети бројки и мислам дека на првиот колоквиум нема отворени прашања а на вториот дава,се на се ако си редовна на предавања мислам дека нема да имаш никаков проблем да го положиш ја извадив 9ка.
Fala tii , a poenite od prisustvo na koj princip gi dava treba da si 80 posto prisuten na nastava ili nekoj drug rezim?
Мислам дека даваше како квизови и секој лист го бодува по 1 поен,плус ќе ви даде домашна задача мислам после 1 колоквиум и кој сака да прави проект дава плус поени
Дали има макро економија некој прашања скрипти да се читне нешто пред полагање да си ја пробам среќата?