ова според баже на вежби што ни кажа Бодување: 6 задачи*15бода + 2задачи * 5 бода 1.низи и редови -потрошувачки кредити 2.веројатност 3. матрици /детерминанти 4. извод (95%) или интеграл 5.долгорочни финансиски операции - влогови и ренти 6.амортизација на кредит 100 %
На испит се може да очекувате. Се! Една обавезително од прогресии, најчесто тие со комбинација на аритметичка и геометриска или пак некој глуп потрошувачки кредит. Две обавезително од тој стопанскиот дел - Амортизација обавезно и рента или влог. Овие две задачи гарант! Извод или интеграл - 80% извод! Интегралите некако ко да не му се омилени Матрица 100% - не обична, туку од тие потешките најнормално, нз кои беа ... И највероватно веројатност! И оваа во јануари е веројатно најтешка сесија, јас во јуни положив оти во јануари од тие задачите не се мрдаше
Zdravo na site; pribidejki verojatno sum go padnala kolok.po upravuvacko smetkovodstvo, ve molam ako nekoj ima info. za toa kakov e ispitot, sto se paga i dali e mnogu tezok ( a voedno i da se nema vreme da se resi )i na sto da se obrne vnimanie. Blagodaram i pozdrav
Јас би сакала да прашам некоја од постарите колешки што го слушала предметот основи на маркетинг кај Снежана.. Имате ли некоја информација како е на испит кај неа..? Претходни генерации ми имаат кажувано дека порано било многу тешко,демек сега било многу полесно кај неа.. Предметот е лесен за учење,али таа од каде ги вади такви прашања,алал нека и е. Башка и саат време ни даваше на колоквиум,за 30 прашања,свака и част. Благодарам многу.
Уффф пред неколку години кога полагавме маркетинг беше незамисливо од прва да положиш. Сега е мнооогу полесно затоа што го направија изборен и нормално никој не и го бира. Ќе видиш сега на испит дека само на еден лист ќе ги има паднатите, сите други ќе положат. Стандрад, ги дава набројуванките, претежно од колоквиумите што се паѓале, собери плус некое прашање од лани од испити и внимавај да не го згрешиш шифрарникот, пошо Снежана не дава нов никогаш. 4 групи се, али истите прашања само измешани, имај го ова во предвид ако полагаш во читална или амфитеатар 1
Прашање до постарите колешки ако може да ми кажат нешто повеќе за предметот Економика на внатрешна трговија, дали е тежок, колку стр има за учење, каков е професорот.....? фала
http://www.eccf.ukim.edu.mk/ Колешке,користете ја страната на економскиот,барем за тоа ни е добар факултетот и е организиран па знаеш доста пред испит или колоквиум кога полагаш. Инаку маркетинг е на 12 јануари.
ЕВТ 10 години по ред на испит дава ист тест. Го имаш во Либро и имаш загарантирана 10ка И на колоквиум не е тешко, ама зошто да се мачиш кога може полесно да поминеш
Леле Среќичќе, ти ова озбилно? Имав во план некои други изборни, али ако е точно, мора овој да се запише!
До лани беше така 100%. Пред испит не знам што му текна на Митре (професорот) пошто е малце чуден рекол дека може да го даде на пишување. Леле ама сме се упрпале сите, пошто сите му ја научија финтава, ама пак го даде на заокружување истиот.
Хахаха озбилна е озбилна... Јас лани гадно се зафркнав кај него.. вториот кол го паднав и отидов на поправен, ги имав сите активности (поени од присуство, проект, презентација), да го положев вториот сигурно 9ка ќе имав, ама бев на поправен и 7ца ми стави Не е тежок материјалот, дава зезнати прашања, ама има едни скриптички во Зоки и од таму се се паѓа. А една другарка отиде на испит и и се падна истиот тест од Зоки, значи 100% истиот, со 2 читања си извлече 8ца )
Јас 9ка имав ЕВТ само од скриптички од Либро... Ама не ми се допаѓа бидејќи е мн лесен за да те пушти да положиш, ама за 10ка ееее мн за никаде. Мене ЕВТ ми беше едина 9ка и сеуште ми е... Значи го убив молејќи, се направив од присуство немаше список да ме нема, проекти ма се се, тестовите исто ми беа јаки ми фалеа 3-4 поени за 10ка и не ми пиша и не.... За положување ако ви е...мн е лесно а за оценка тежок е
Испитот ти се состои од 3 лекции на раскажување (може било кои да ти се паднат од цела книга) и три задачи. Добиваш празна тетратка и треба да ја пополниш цела . Инаку критериумот за положување му е да имаш минимум 15 бода од задачи (од можни 30) и 15 бода од лекции (исто од можни 30). Ако на пример имаш 20 од теорија 10 од задачи или ако еден дел ти е над 15 бода еден под 15 го полагаш наредна сесија само тој што ти е под 15 бода (ПОД УСЛОВ МАРИНА ДА Е РАСПОЛОЖЕНА ДА ТЕ ПУШТИ ТАКА- ако не идеш пак на цел испит ) Заебано е, затоа гледај управувачко 2ка (ако си на сметководство и рев) во 3та година да си го фатиш на колоквиум, а за тоа што се паѓа никој не може да ти каже зошто секоја година различни лекции дава, задачите ако си идела на вежби тие се ! Поздрав