Маркетинг е многу интересен за работа, но не и за учење. Работам во Маркетинг сектор повеќе од 10 години, и стварно е интересно и динамично и убаво и све тоа, но кај мене на работа сите ние вработените сме само извршители на желбите на газдите. Тие ги прават стратегиите, тие планираат, и реално никој од нас не е вклучен во донесување на одлуки, и покрај тоа што сите сме високои стручно образовани. Ама сепак мене ми е интересно на работа. Само мислам дека целотот тоа учење на разни теории, набројуванки и се и сешто воопшто не се применуа кај мене на работа. Јас не сум на менаџерска функција, но имам тим кој го водам, но само сме, како што кажав, еден вид на извршители. Ако ти се допаѓа маркетинг, избери си со и запиши се. За работа, јас барем лесно најдов, за учење имааааа мнооогу но дел од тоа е тотално бескорисно, дел навистина ќе ти служи. Кај нас во фирма, под маркетинг се подразбира промоција, мојот сектор работи само на промоција, ( а не викаат маркетинг сектор) други сектори како сектор за развој и стратегии и газдите ги прават главните планирања. Алатките за промоција ќе треба и сама да ги учиш, толку брзо се менува се, а некои работи и не се учат на факултет... Според мене избери си го она што го сакаш да го учиш а понатаму и да го работиш, само така учењето и работата ќе ти бидат интересни, и ќе се чувствуваш убаво
Дали според законите на УКИМ доколку направите казниво дело, делото застарува по 6 месеци? Пр. Ве фатат да препишувате и ви поништуваат предмет што го имате положено пред година ипол. Мислам дека не смеат да ви поништат предмет после 6 месеци откакп сте го полагале нели???
Доколку си положил предмет и потоа професорот види дека си препишувал може да ти забрани да го полагаш тој предмет една година и плус да го презапишеш, со што би требало да го слушаш од ново. Дури и ако тоа го увиди подоцна. Само не разбирам како после година и пол професорот видел дека некој препишувал.
Ве молам за информација. Димпломирав во Ноември и да беше се во ред до сега требаше да добијам писмо за подигнување на дипломата, но сега се се промени. Дали знаете може ли да се земат од факултет или сеуште треба да се чека?
Dajte nekoja informacija za polaganje on line javni finansii, nebankaraki finansiski institucii i monetarna ekonomija ve molam.
Nebankarski e super kaj Elena. Monetarna tesko si prasuva on nekoi negovi prasanja ama moze da se polozi ako se podgotvis. Javni ne znam.
Некој да сподели искуство со полагање менаџмент на ризик на испит од претходните сесии? Дали дава тешки и двосмислени прашања? И ако може да ми пише некој што ќе го полага во оваа сесија
Јас полагав кај Сузана ама друг предмет, не е Јавни финансии, но ист е принципот. Прашува само теорија, без графикони ни задачи. Во главно тоа што е битно, но може и да потпраша нешто плус за да види дали си за поголема оценка.
Здраво на сите!Нова сум на форумов и ако веќе има вакво прашање се извинувам. Оваа година завршив средно и сега сакам да продолжам на Економски факултет - Скопје. Дали некој ќе сака да ми каже на кој смер е најдобро да се запишам ? Размислував помеѓу Финансиски менаџмент и Маркетинг, но потребно ми е некој да ми каже нешто повеќе за овие смерови или и за некој друг смер. Фала Ви однапред!