Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Каков предмет е локални финансии?

2. Alice998

Alice998 Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    12
    Може да ми препорачате ментор за дипломска кој најмногу е посветен и достапен за комуникација?

На LINAS и Jelena250 им се допаѓа ова.
  3. En89

En89 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2018
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    39
    Може мислење на менаџмент на набавки?

4. аненце200220

аненце200220 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    46
    Здраво, 4та година средно сум и би сакала да се запишам на економски, смер сметководство и ревизија. Сакав да прашам со колку најмалку поени би ме примиле? Дали навистина овој смер е најтежок?

5. LINAS

LINAS Нов член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво економисти,дали може некој од вас да сподели искуство со ментори за дипломска,односно Сашо Арсов,Љупчо Ефтимов,Александра Јаневска Илиев,Љлубомир Дракулевски и Никола Левков.

site smerovi si imaat svoja tezina,aako ne ucis tezok ke ti bide,a za poeni ke ti trebaat povekje bidejki ima golema konkurencija.

rodot i sporotot od filozofski,prof ti dava prasanja istite ti se pagjaat,prais kratok proekt ,prelesna 10 .

ne

Последна измена од модератор: 12 февруари 2021
    На Phoenix 1618 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. аненце200220

аненце200220 Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    46
    а колкаво влијание имаат оценките од матурата?

7. Φράουλα

Φράουλα Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    Локални финансии е многу сличен на јавни финансии, доколку си го учела јавни ќе ти биди многу лесно, професорката сака редовност и правење на проекти, знае да ги кажува многу често прашањата на предавање што се паѓаат на кол./испит.

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sweetlol.123

sweetlol.123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    Може некој да каже по кој принцип да се учи испитот Финансиски кај Сашо Арсов зошто само 5 души имаше пуштено

9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Фала ти, материјалот колку е обемен, се учи од книга/скрипта, има ли прашања во либро????
    А за хартии од вредност и портфолио менаџмент имаш ли некоја информација, кој е полесен од овие два?

10. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Од што се учи предметот Управување со маркетинг канали ?

Кај Зоки/Либро има само две презентации кои се 'сиромашни' и не верувам дека тоа е доволно.

Доколку некој знае да ми ја сликне или напише потребната литература за да си ја набавам.

Благодарам.

11. Φράουλα

Φράουλα Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    Има книга мислам не сум сигурна но во глобала се учи од презентации ама многу важно е да ги имаш белешките од предавање, прашања не знам искрено би требало да има јас полагав усно. ХВ не е тежок не е ни обемен има прашања во либро јас многу лесно поминав, присуство не е задолжително, ама треба учење. Доколку прашуваш за изборен предмет немаш потреба да ги земаш овие, овие се задолжителни на финансиски менаџмент.

12. dejanzafirev

dejanzafirev Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Дали некој може да сподели искуство со проектен менаџмент? Дали е ок за изборен?

13. blonde17

blonde17 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2018
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    15
    Предлог лесни изборни за втора година летен семестар? И ако може мислење за менаџмент на мал бизнис и економија на социјална држава.

14. Lucian1

Lucian1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2020
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    19
    Здраво колеги.
    Кој е полесениот изборен предмет за летен семестар прва год.Организациско однесување или Вовед во економија на животна средина?
    И дали знаете дали можам втор семестар да запишам 3 предмети(двата задолжителни + еден изборен) или мора 4?

15. Aesc2000

Aesc2000 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    180
    Можеш да запишеш 3. Во врска со предметите, Вовед во економија на животна средина се полагаше преку прашања (околу 70 за прв колоквиум и 110 за втор), но професорот напиша книга за предметов и мислам дека не е воопшто лесен сега. Организациско однесување е лесен предмет. Колоквиумите се Т/НТ и со повеќекратен избор (точни од 1-5). Материјалот за прв колоквиум е помал, за втор има малку повеќе од прв.

На Lucian1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Phoenix 1618

Phoenix 1618 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2019
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    64
    Ако може некој да ми каже мислење по следниве предмети:

Анализа на временски серии
    Е-бизнис иновации
    Интернет маркетинг
    Информациони технологии
    Меѓународна економија
    Основи на бизнис аналитика
    Управување со системите
    Финансиски пазари и институции

17. Black__

Black__ Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    16
    Меѓународна економија полагањата беа усно оваа година, професорката бара детали и баш не го препорачувам исто така бараше и присуство додека одевме на факултет.
    Анализа на временски серии можеше да се положи само со активности, испитот не е баш лесен иако дава да се користи книга 10-15 мин.

18. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Тежок избор.

Анализа на временски серии и ФПИ се лесни, според мене. ФПИ учи со разбирање, никакви дефиниции и набројувања на памет не дава.

Интернет маркетинг е ок, но на англиски се учи, како и е - бизнис иновации. Не разбирам се што има е во називот е на англиски. Како ние да немаме сопствен јазик на кој може да се појаснат глобалните и дигитални појмови. Не разбирам зошто е - бизнис насоката е на англиски, ама ајде...(забегав со темава). :D

Управување со системи никако. Меѓународна економија никако. ИТ не ти препорачувам. Бизнис аналитика не знам, но не звучи примамливо, ако ме разбираш.

Последна измена: 3 февруари 2021
  19. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    Продавам книга Финансиско сметководство, прашања и презентации, Меѓународен менаџмент материјал и презентациите, Економика на претпријатие (името на предметот е сменето), со прашања, Основи на сметководство, копија од книгата, Хартии од вредност, книга со прашања, Организациско однесување скрипта.

Последна измена: 4 февруари 2021
  20. Queen!

Queen! Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2019
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    12
    Анализа на временски серии ако може да ми пише некој што полагал прва декада ❤