Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Дали ќе биде некој колегијален да ми ги прати, електронски материјалите по Статистика и Управување со маркетинг канали? Или нема колегијалност на форумов?!

2. Sweetgirl200

Sweetgirl200 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2017
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    25
    Дечки,ај ве молам за помош се двоумам измеѓу финансии и менаџмент што е подобро за учење?

3. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Не постои подобро.

Помеѓу финансиски менаџмент и менаџмент, според мене - менаџмент е поинтересна насока.

Прочитај книга од област на менаџмент и од област на финансиски менаџмент и сама ќе одлучиш што повеќе те "влече". Разгледај ги програмите итн.

4. summer305

summer305 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    4
    Од книга. Мислам дека ја има во либро.

5. greeneye006

greeneye006 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    5
    Ќе може некој да ми каже политика на цени што се треба да се учи?

6. Black__

Black__ Активен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    16
    За Меѓународна економија колоквиумот ќе биде писмено или усно?

7. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Пред едно 10тина години ФБ не беше актуелен, колегите од Економски факултет комуницираа по форуми, мејлови и немаа оволку е-поволности како ние .. а сепак беа многу колегијални. За време на испитна сесија/колоквиум разменуваа пораки и мејлови, прашања, белешки во word од предавања, скенираа скрипти на колеги кои ги немаат... многу јаки генерации беа, денес 90% од нив се вработени и имаат супер работа. Видете ги старите форуми да не мислите дека лажам. Пример: https://ekonomski.wordpress.com/

Денес, НИЕ покрај брз нет, милион можности, не мрзи да одговориме на други колеги на прашање "до каде и од што се учи по предметот х", а камо ли да направиме некаква друга услуга на колеги.
    Гледам ПРОДАВААТ белешки Банкарство пишувано во word, АЛО наместо да го пратат за џабе на оној кому му треба (како што правеа генерациите пред нас) или да го стават фајлот јавно во ФБ група.
    Оваква завист, неколегијалност и мрзеливост ќе не доведе до дното. Ќе го завршиме факсов, но нема да се социјализираме, вработиме, правиме добро дела. Нема да успееме ние кои не мрзи да пратиме фајл, одговориме на прашање. Џабе ќе го завршуваме факсов, кога луѓе не сме.
    Многу сме злобни (нејќете да им кажете на колешките до каде да учат за колоквиум, не дека не знаете туку колку Вие поединечно да се истакнете и да имате подобри резултати - жално). На ФБ групите исти случај како овде. Не има само кога продаваме распаднати книги и копии по цени кои се високи за распад состојбата на книгите.

Велам "ние" а мислам на ВАС неколегијалните, мрзеливите, злобните, завидливите, невоспитаните, без вредности и норми...

Последна измена: 28 март 2021
    На mia1234567, Saraa, blosson и 10 други им се допаѓа ова.
  8. Queen!

Queen! Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2019
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    12
    ?

9. grl208

grl208 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    4
    Ако решиш да полагаш преку домашни, треба сите да ги имаш пратено во предвидениот рок. Може само една да ти фали, во спротивно ќе полагаш на колоквиум/испит.

10. Lemon

Lemon Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    167
    Може некој да ми пише Статистика освен тема 3, дали има други делови што не требаат? И до каде точно е за прв колоквиум? Фала

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. MariposaD

MariposaD Нов член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво дечки, јас сум нова на форумов, дали може некој да ми каже кој смер треба да го одберам за да бидам банкарка, односно да работам на шалтер или за кредити и сл?

12. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Генерално, на шалтер можеш да работиш со сите насоки, ако имаш среќа да се вработиш, бидејќи и работата во банка стана невозможна мисија. Пример, на Царина ги одбиваа економистите и лицата кои имаат завршено логистика, царина, транспорт итн. а примаа лица со педагошки факултет, музичка академија, македонска книжевност, филозофија... Смешки.

Но, по огласите како што гледам, некои банки наведуваат насока Финансиски менаџмент. Таа насока ќе ти овозможи и поширока лепеза на функции во една банка, ако си квалитетен кадар или неквалитетен кој има врски. Можеш да работиш на пример и во SN финансии, Tigo кредити итн.

Академскиот назив за сите насоки е дипломиран економиста во полето на (име на насоката).

Последна измена: 2 април 2021
  13. la creatura

la creatura Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    10
    Menadzment na rizik do kade treba da se uci?

14. sweetlol.123

sweetlol.123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    4
    Mislam do 11 tema no ne sum sigurna

15. greeneye006

greeneye006 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    5
    Do 7ma glava.
    I ke zamolam uste ednas nekoj ako znae do kaj treba da se uci marketing politika na ceni da mi kaze

16. blosson

blosson Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    263
    Некој што ги полагал предметите да ми каже некој совет какви се колоквиумите?
    Е-бизнис иновации
    Интернет маркетинг
    Информациони технологии
    Менаџмент на мал бизнис (Дали само набројуванки и општи деф. како што беше и Основи на менаџмент?)

17. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Да, за ММБ останува истиот принцип како и за Менаџмент. Секогаш било така и ќе биде. :D

За останатите предмети кои ги наброи не знам.

На blosson му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Rikimaru

Rikimaru Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    16
    Здраво да прашам ако може некој да сподели информации за полагање по предметите хартии од вредност и портфолио менаџмент и локални финансии?

19. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Koleske za Statistika ako imate nekoi materijali ve molam kontaktirajte me i mene.
    Kolegi ke saka Li nekoj koj polagal on line statistika za biznis i ekonomija da spodelis iskustvo???
    Lokalni finansii kako se polagalo Usno ili pismeno????
    Osiguruvanje koi temi se za prv kolokvim i kakvo e polaganjeto od prilika sto dava profesorot???
    Hartii od vrednost sto treba da se uci???
    Ve molam spodelete vase iskustvo ima i takvi koi rabota i studiraat i nemaat vreme za na predavanjeto.
    Od Napred vi blagodaram.

Последна измена: 5 април 2021
  20. LolaL

LolaL Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    50
    Дали ќе може да ми кажете кој е тој материјал по Интегрирани маркетинг комуникации на македонски јазик ?

Како се вика учебникот и кој е автор ?

Благодарам.