A nekoja informacija kakov e testot, na sto da se obrne vnimanie, so kolku tocno se odgovorite, t/n ili samo na zaokruzuvanje?
Муслам Јас го оставив за испит. Вонредно сум. Единствен предмет кој го влечам од прва. Не полагав, инаку го влечам од прва. Бидејќи сум вонредно ќе одам на приватни часови па ќе го спремам. Последен пат кога полагав (читај паднав) имаше теорија и задачи. Предметот не го сакам, затоа и го паѓам дека не можам да се посветам како треба. Посоветувај се со некој кој има положено. За предметите од поле на маркетинг и менацмент можам да те посоветувам, бидејќи ми се положени со оценки 9 или 10, но за статистика... некој друг
Дали некој може да ми објасни во катки црти за директен и индиректен данок, инпут и аутпут, позитивна економија, маргинален трошок и инфлација? Многу ви благодарам однапред.
Дали некој може да ми каже искуство со Менаџмент на бизнис процеси, на што најмногу да се фокусираме? Фала
Директни даноци се даноците што директно ѝ ги плаќаш на државата. Индиректни даноци се даноци што ги плаќаш на извршена трансакција, пример ДДВ. Инпути се факторите на производство: трудот, земјата, капиталот и претприемништвото и тие се користат за производство. Аутпут е всушност резултатот од производствениот процес, односно финалниот производ. Позитивната економија ги опишува работите онакви какви што се, а нормативните онакви какви што ние сметаме дека треба да бидат. Маргиначниот трошок е дополнителниот трошок што се добива како резултат на произведување на дополнителна единица варијабилен фактор. Инфлацијата е општото ниво на цени кои преовладуваат во економијата. Ете тоа е на кратко.
Na pocetokot na predavanjata kaze deka usno ke isprasuva taka da najverojatno da.Treba da se nauci do strana 77 vo ucebnikot i site prezentacii sto se staveni na teams.
Zdravo.. jas godinava treba da se zapisuvam na faks pa zainteresirana sum za ekonomskiot na ukim. Ako mozete da mi kazete koi smerovi se ucat i kolku godini? Blagodaram
Здраво колешке, За каков учебник зборувате? Може ли да кажете како се вика книгата или да ми ја сликнете насловната.
Здраво, прашање во однос на темиве што треба да се учат по Статистика. Гледам во презентациите, Калина си се води според нејзината книга. И иако не треба глава 3 што е за Веројатност во книгата за Тевдовски, она ја предавала и ја има во презентациите (во нејзината книга е тема 4). Треба за колоквиум да се учи Веројатност или не?
Некој што има полагано управување со маркетинг каналите, какви прашања дава , какви и се отворените прашања??