Економски факултет - Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од LadyS, 18 јуни 2010.

1. memory

memory Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    9
    Знае некој претприемништво колку бодови дава за семинарските?

2. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Девојки има ли некоја овде од Е-бизнис смер да ми каже од 2 год натаму дали сите предмети се на англиски и дали може да си бираш на кој јазик да ги учиш??И каков е смерот во глобала, тежок/лесен??

3. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.491
    Девојки, што е работава со задолжителната пракса за студентите од сега завршена прва година?
    Имате некоја информација вие што сега завршувате прва?

4. LoveMyMan

LoveMyMan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    3 semestar imas samo eden predmet koj mozes da biras dali da go ucis na angliski ili na makedonski (kaj Kalina po statistika) a 4 semestar i dvata zadolzitelni predmeti ti se na angliski, no na edniot mozes da biras dali da polagas na makedonski ili na angliski. a za ponataka mislam deka poveketo se na angliski predmetite :)

5. memory

memory Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    9
    Повеќето предмети на е-бизнис смерот се на англиски, и не можеш да бираш како да ги полагаш. Ако не си сигурна за овој смер или мислиш дека може да имаш проблем со јазикот избери некој друг подобро. Мене ми беше тешко само прва година кога полагав основи на е-бизнис на англиски потоа се навикнав. Има и некои предмети на македонски не се сите на англиски, а и изборните можеш да си ги бираш на македонски ако сакаш не е проблем. Но има многу кои мораш да ги полагаш на англиски, не можеш да бираш.

6. LoveMyMan

LoveMyMan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2012
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Во 3 семестар можеш да бираш за дигитална економија дали македонски или англиски ке го учиш и полагаш предметот, а во 4 семестар интернет маркетинг можеш да бираш како сакаш да го полагаш од причина што истиот предмет го слуша и смерот надворешна трговија, а исто така и предавањата се на македонски(од страна на студентите) а книгата на англиски така да малце е комплицирано :?: Макар што има предмети на македонски кои се многу потешки како што е со Менаџмент или Маркетинг :/

7. kumalisa

kumalisa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    74
    Дали ќе може некоја колешка што ја има книгата Финансиско сметководство да ми каже од кои автори е и година на издавање?

8. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Дава доста бодови, не знам точно колку но крева една до две оцени.

И што ако во втора одбереш на македонски предмети кои можеш да ги учиш на англиски кога можеш да се запишеш на друг смер и истите тие предмети да си ги земеш на македонски.
    Нема поента да се запишеш на е-бизнис а да не сакаш да учиш на англиски.

Во трета и четврта имаш повеќе предмети на англиски, кои се доста интересни и многу лесни но само ако имаш желба.
    Ако се одлучиш за е-бизнис ти препорачувам истите предмети да си ги земеш на англиски, зошто како и да е, не е се на македонски :)

9. memory

memory Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    9
    Може некој информација за Оптимализација на интернет окружување втор колоквиум? Може само од скрипта да се учи или не? Некоја од постарите години од е-бизнис смер ?

10. pink-panter

pink-panter Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    Сакам да прашам дали август-септемвриската испитна сесија е со казна или таа е последна без казна? :emo:

11. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    Август-септемвриска сесија е редовна сесија, како и јануар-февруарска и мај-јунска. Казнени сесии има во ноември и април но, важат само за студентите што студираат по стара програма.

12. Jas123

Jas123 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Znae nekoj sto treba da se uci Analiza na finansiski izveshtai za 2kolokvium,koj prashanja?

13. redhott

redhott Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    29
    Да не има некој семинарска за Персонален данок на доход на РМ? Ви благодарам однапред :)

14. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Очигледно сме колешки од иста година и ист смер, па само јас ти одговарам. :D
    Да, јас ќе учам од скрпита, нема друг начин сигурно нема да стигнам книгата да ја научам.
    Колку што знам и сите ќе учат од скрипта.
    Ако нешто те интересира пиши ми ЛП.

На memory му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nice.girl9090

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Да не имате информација дали праксата за следната год. ке биде задолжителна за сите од 1-4та?

16. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Задолжителна е само за студентите кои се запишале 2010/2011, па нагоре.

Економика втор колоквиум мене искрено ми изгледа полесен од прв, ама слушам многу муабети дека вториот бил потежок и дека многу го паѓале. Вистина/лага? :D

17. nice.girl9090

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Абе не слушајте муабети, за секој тоа е индивидуално, зависи колку си научил. :D Јас кога го полагав мене и двата кол. ми беа лесни, немаше некоја разлика.

18. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.581
    Допаѓања:
    3.382

Еконимика полесен е вториот ;)

А исто и со статистика, вториот е мн полесен ;)

На AmericanWoman му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mamba-Jamba

Mamba-Jamba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    Колешки ќе ве замолам доколку некој има од предходните години семинарска по статистика да ми прати за да видам како треба да изгледа. :)

20. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2012
    Пораки:
    746
    Допаѓања:
    779
    Јас сум матурантка и планирам да се запишам на економски. Се двоумам помеѓу Надворешна трговија и финансиски менаџмент, ама најверојатно изборот ќе падне на надворешна трговија. Сакам ако некој знае, односно веќе студира да ми каже нешто повеќе околу овој смер (може и во ЛП). Кога беше отворениот ден бев и се распрашав ама ми ги дадоа само основните информации и ми кажаа дека дел од предметите се слушаат на англиски. Вистина е тоа? Не дека ми претставува проблем англискиот , туку сакам да знам сигурно. :)