Здраво има ли некој да ми објасни како ќе оди ова со задолжително присуство преку електронска апликација за да можеме да полагаме? Ако немаме присуство значи не може да полагаме ниту колоквиум ниту испит ? А во случај да работиме и сме вонредно запишани како тогаш?
Задолжителното присуство важи само за редовните студенти, потребно е минимум 50% присуство на часови и вежби за полагање колоквиум, а и испит. За тие што се вонредно запишани не се бара присуство ако полагаат на испити но за колоквиум ако сака вонреден студент исто важи дека треба мин 50% присуство.
Toa e so QR code. Vnesuvas indeks i avtomatski ide kaj administratorot na faks. Zavisi do profesorot. Mene mn pati ne mi fakase wifi, i ne mozev da se registriram. Mi dade prof da polagam na kolokvium ama ne dobiv potpis i si go plativ. Posto me gledase deka idam na predavanja i znaese deka ne e do mene. Ama toa so QR kodot ide kaj adminit direkt, pa on vo IKNOW. Inace pravo na polaganje na ispit imaat SITE. Ako si vonredno ne treba prisustvo
Ама ако си вонредно и сакаш да полагаш колоквиум дали ќе мора да имаш 50% присуство или ќе можеш само на испит? Ако добро те разбрав без разлика на тоа дали редовен или вонреден студент иако немаме присуство сите може да полагаат испит ама не колоквиум?
Vazi i za vonrednite studenti. Se javiv na studentski i mi kazaa ako sakas da polagas kolokvium, moras da imas 50% prisutnost, ako nemas si ides direkt na ispit.
taka mi kaza taa od studentski, vajda ne se pobrkala neso. inace celta bila da se razgranicat razlikite megu redoven i vonreden ama najveke gi osakatija redovnite. idejata im e dobra za da pottiknat prisutnost ama uslovite se bez vrska
Здраво дечки Може ли да ми кажете дали книгите по предметите Основи на маркетинг, Основни на менаџмент, Однесување на потрошувачите и МЧР мора да се оригинал или може и копии?
за вадење потврда за редовен студент е потребна само една уплатница? бидејќи некои викаат требало и една за административна такса. или преку iknow полесно се вади? зима провизија и онлајн? треба ли после надокнадно да правам уште нешто? ми треба за јсп картичка
Не треба такса. Ја бар не памтам дека сум платела, само за редовен студент. Онлајн нз како е. Основи на мен и МЧР не мора. Основи на мен оригинал ти треба за на колок ако сакаш да ја носиш, МЧР не знам дали има оригинал. Никад чула.
Преку iknow е најлесно. Провизијата е минимална. Само треба да ги известиш дека имаш креирано барање (и секако да го платиш online) бидејќи толку им е крш системот што не стигнувало некогаш кај нив или барем така се правдаат.
и утредента е веќе одобрено и можам да го испечатам така? а треба ли до банка да одам за некој печат или пак до студентски прашања?
najblisku e taa kaj sudovite, odma na kjosheto od kaj semaforite. inaku najmalku provizija (ako uplakjas fizicki) e preku smetka od bankata kade sto imas transakciska smetka (pp50 regular se si pisuvas samo kaj smetka nalogodavac si ja pisuvas smetkata) mislam najmnogu 50 den e provizijata taka